Fortsätt till huvudinnehåll

Aktiva val och konsekvenser

Jag tror på att man gör aktiva val och får leva med konsekvenserna. Till exempel när jag förra våren kraschade i min hälsoresa pga att jag gick totalt upp i jobbet och en massa negativitet som jag dövade med socker och stillastittande. Likaså att jag övertygade mig själv att jag kan äta socker som alla andra. Exempelvis äta efterrätt på lördagen. Vilket ledde till att jag hetsåt wienerbröd i bilen hem från jobbet varje dag och tjuvåt påskgodis som jag egentligen avskyr m.m.

Dessa val ledde till konsekvensen att jag gick upp 18 kilo på 4 månader. Lagom kul men vart ju mitt eget val att äta socker och då får jag leva med resultatet. Kan inte skylla på någon annan eller annat mer än mig själv. Det var jag som använde socker som drog att döva känslor och jag valde att inte träna någotting överhuvudtaget. Ingen annan!

Likaså idag. Jag gör det aktiva valet att träna mycket. Dels så är det timmar som inte tillbringas i soffan framför dumburken och handen skyfflandes godis mellan påsen och munnen. Dels så mår jag så himla bra av det. Blir både pigg, glad och lugn. Typ naturens egna Valium för sockerjunkies som jag. Och sedan att jag känner mig starkare, smidigare, smalare, snyggare allt är ju en sjujäkla bonus av konsekvenser :-)

Jag gör numera även mer aktiva och medvetna val när det gäller min kost tex att rikta in mig mer och mer på LCHF och att jag inte rör socker. Exempelvis så kan jag äta en bakad potatis med fyllning typ en gång i månaden för det triggar inte igång mitt sockersug medan det för någon annan kan bli helt fel. Eller att jag väljer att inte göra LCHF-efterrätter/kakor eller äta mörk choklad för jag vet att det skulle leda mig in i sockerhelvetet där jag har ingen kontroll över mitt beteende. Därför undviker jag att göra detta helt och hållet medan åter igen för någon annan kan detta funka alldeles utmärkt.

Ett annat exempel är att jag ibland snacksar på popcorn och nötter men inte ostbågar och jordnötsringar. Börjar jag äta det så äter jag 400 gr på raken medan popcorn kan jag nöja mig med en liten skål. Eller att jag undviker alkohol för jag tycker det är onödigt att dricka flytande kalorier och för att jag vill vara pigg dagen efter på gymmet. Just det där dagen efter gäller än mer med LCHF har jag märkt dvs att kroppen kan inte riktigt hantera att göra av med alkoholen - mer bakis helt enkelt.

Så mina aktiva val är helt rätt för mig och ger mig de konsekvenserna som jag känner är rätt. Medan någon annans aktiva val och de konsekvenser helt rätt för dem men ödesdigra för mig. Huvudsaken är att jag som person väljer aktivt vad jag äter/tränar/gör och jag får leva med de konsekvenserna. Jag har ingen annan att skylla på utan tar ansvaret för dessa val. Gör du aktiva val?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Dag 70 - Förlängt abonnemang på Mamma Fitness

Idag förlängde jag mitt abonnemang på PT Online och Mamma Fitness Sweden. Har tänkt på det ett tag och pratat igenom med maken. Jag trivs ju så himla bra med träningspassen som Olga planerar till mig, receptbanken är suverän, jag får bra feedback/pepp plus jag behöver ha koll på kostintaget samt vikten (på ett lagom sätt). Sen att jag inte har kunnat hålla tassarna ifrån socker är ju en annan sak - då kan man ju inte skylla på någon annan att resultaten uteblir. Jag signade upp för 6 månader så då blir det till mitten på januari ungefär. Speciellt bra när jag kommer börja nytt jobb i slutet på juli för då brukar man ju ha svårt att behålla rutiner etc.

Kost: Gröna vågen...
Träning: Cykelpendling och promenad
Mentalt: Lite seg men glad. Börja kännas att man behöver semester :-)

Hur går jag vidare?

Funderat länge på hur jag ska ta mig närmre ett av mina mål för i år dvs det där med att komma i mina fina klänningar igen. Jag har ju kommit så otroligt långt sedan jag började på denna hälsoresan för snart 10 år sedan. Holy crap är det så länge sedan jag vägde in på över 125 pannor, inte tog mer än typ 200 steg per dag och åt skräpmat och socker varje dag!!! Jag är så stolt över hur jag förändrat mitt liv men det är ju en livslång uppgift. Och det känns som för varje år, månad, vecka och dag lär jag mig något om mig själv och hur min kropp samt knopp funkar. Plus att jag fortsätter bygga mitt facit för mig!

Körde ju tidigare i år Itrim Fokus för att komma igång med träning. Då det bestod av 3 inspirationsföreläsning och 9 PT Small Group tillfällen. Och träningen funkar ju strålande nu men fråga inte om armhävningarna och Ica-Klassikern bara... Nu är jag redo för nästa steg - att ta tag i maten. Eller snarare planeringen av min mat och portionsstorlekarna. Att äta lagom portioner, gö…

Poof drömjobbet is gone!

Igår blev hela mitt team inkallade till ett möte med chefen. Inget konstigt med det men några minuter senare vart det konstigt. Vårt team kommer att upplösas och arbetsuppgifterna flyttas till EMEA-teamet i Bryssel. Say whay??? Fattar ingenting just nu. Har gått från att ha häcken full och oroa mig över hur jag ska hinna med att leverera till alla deadlines till att nu ska jag lämna över mina arbetsuppgifter. Så nu ska tre av oss som är provanställda sluta, två konsulter får sluta på dagen och fyra som vart fast anställda ska få nya arbetsuppgifter. Vår sista arbetsdag blir den siste juni :-(

Känns väldigt märkligt och just nu känner jag mig mest tom, ledsen, deppig, nedstämd, orolig och nervös inför framtiden. Inte kunde jag väl tro att man startar ett team och satsar för fullt för att sedan stänga ner det cirka 6 månader senare. Trodde ju att jag skulle vara kvar på Securitas i åtminstone ett par år och inte som nu söka nytt jobb. Jättetråkigt eftersom jag lagt ner mycket tid och ut…