Fortsätt till huvudinnehåll

Utvärderingen av veckans kost

Okej då har jag redovisat en veckas matintag som utlovat i detta inlägg apropå LCHF-debatten. Så vad tyckte du? Är LCHF en extremdiet? Jag personligen räknar ju inga kalorier (in eller ut), kolhydrater/dag, eftersträvar ketos eller lever på mycket mycket fett och sk inga kolhydrater. Jag vill ha bra naturlig mat i magen som just jag mår bra utav och så att jag orkar träna. Ibland boostar jag med mera nötter och rotfrukter som extra turbo.

Jag försöker dock undvika socker, gluten och snabba kolhydrater så mycket som möjligt dvs mitt motto är 90-10. Och jag tycker min kost motsvarar det hyfsat dvs 90% bra mat och 10% medvetna matval utanför. Jag har just nu valt att på lördagen (eller max en ggr i veckan) ha möjligheten att välja onödigheter. Jag är medveten att det inte är bra för mig och min kropp men gör ett medvetet val.

Dock ändras det valet ständigt dvs om jag tryckte i mig 2 kilo lösgodis (minst) tidigare per vecka så kanske jag hamnar på 1-2 hekto nu (max). Och numera om jag ska bjuda på efterrätter så är det ju bättre att jag bakar/lagar det själv så jag vet vad som finns i. Tex bärpajen från i lördags eller vaniljparfait till gästerna i fredags.

Allt är relativt och man ska bara jämföra sig med sig själv. Vi är ju unika individer med olika biokemier, förutsättningar, ryggsäckar - you name it. Därför funkar detta för mig medan för dig är det kanske ett helt annat upplägg. Dock är min övertygelse att alla mår bra av att äta så naturlig mat för våra kroppar som möjligt. Fast det är inte förrän man har den övertygelsen själv samt motivation till att göra förändringar som det händer något på ens kostfront.

Detta var också en kul övning för mig för att bli mera medveten om hur mycket jag faktiskt har förändrat mitt liv. Jag hoppas min matvecka har inspirerat, motiverat, lugnat, irriterat eller något denna veckan :-)

Kommentarer

  1. Jag tycker inte att det är dieterna som är extrema utanibland människorna som följer dom, oavsett vilken diet det är... =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt! Det är en bättre formulering och det kommer alltid finnas extrema inom allt.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Dag 70 - Förlängt abonnemang på Mamma Fitness

Idag förlängde jag mitt abonnemang på PT Online och Mamma Fitness Sweden. Har tänkt på det ett tag och pratat igenom med maken. Jag trivs ju så himla bra med träningspassen som Olga planerar till mig, receptbanken är suverän, jag får bra feedback/pepp plus jag behöver ha koll på kostintaget samt vikten (på ett lagom sätt). Sen att jag inte har kunnat hålla tassarna ifrån socker är ju en annan sak - då kan man ju inte skylla på någon annan att resultaten uteblir. Jag signade upp för 6 månader så då blir det till mitten på januari ungefär. Speciellt bra när jag kommer börja nytt jobb i slutet på juli för då brukar man ju ha svårt att behålla rutiner etc.

Kost: Gröna vågen...
Träning: Cykelpendling och promenad
Mentalt: Lite seg men glad. Börja kännas att man behöver semester :-)

Hur går jag vidare?

Funderat länge på hur jag ska ta mig närmre ett av mina mål för i år dvs det där med att komma i mina fina klänningar igen. Jag har ju kommit så otroligt långt sedan jag började på denna hälsoresan för snart 10 år sedan. Holy crap är det så länge sedan jag vägde in på över 125 pannor, inte tog mer än typ 200 steg per dag och åt skräpmat och socker varje dag!!! Jag är så stolt över hur jag förändrat mitt liv men det är ju en livslång uppgift. Och det känns som för varje år, månad, vecka och dag lär jag mig något om mig själv och hur min kropp samt knopp funkar. Plus att jag fortsätter bygga mitt facit för mig!

Körde ju tidigare i år Itrim Fokus för att komma igång med träning. Då det bestod av 3 inspirationsföreläsning och 9 PT Small Group tillfällen. Och träningen funkar ju strålande nu men fråga inte om armhävningarna och Ica-Klassikern bara... Nu är jag redo för nästa steg - att ta tag i maten. Eller snarare planeringen av min mat och portionsstorlekarna. Att äta lagom portioner, gö…

Kassar, matlagning och stålplattor!

Jag är nu inne på min fjärde vecka med Viktväktarna och jag är väldigt positivt överraskad. Självklart är den stora boosten att stålplattan visar på viktminskning. Hittills 3,6 kg ner och imorgon är det dags för nästa invägning. Följ mig på Instagram så får du ta del av resultatet :-) Men jag vågar liksom inte hoppas på något resultat eller ha några förväntningar. Känner dock hur kroppen förändras och blir mindre här och där. Hoppas bara jag har styrkan och motivationen att fortsätta om ett bakslag skulle komma.

Men jag har bestämt med mig själv att jag fortsätter denna vägen hela abonnemangstiden dvs till november oavsett. För det kommer gå upp och ner och detta kommer ta tid. Påminn mig om detta när jag surar över uteblivna resultat... Jag får även jobba mycket med hjärnspökena att jo det går att äta så mycket mat om du gör bra val och samtidigt gå ner i vikt. Men det är en tankevurpa för mig och något jag får påminna mig själv om flera gånger per dag.

Fast å andra sidan är ju det j…