Fortsätt till huvudinnehåll

Hur mycket smör?

Hur mycket smör tror du att en människa kan sätta i sig? Det vill säga ta fram smörpaketet och börja hyvla skivor. Jag tror inte det krävs många förrän man skulle känna sig illamående och sluta äta. Hur mycket kan man då sätta i sig om smöret är utblandat med något tex traditionella chokladbollar som vi rör ihop hemma när man är sugen på något gott som går snabbt?

Jag kan villigt erkänna att på "gamla tiden" så kunde jag blanda ihop en sats och trycka i mig hela. Inte alltid som det ens rullades till bollar utan det vara bara att käka direkt ut skålen. Om jag lyxade till det strösslade jag lite kokos ovanpå smeten... Hur funkar då detta? Det är ju 100 gram smör i receptet och det går bra att käka. Men tanken att trycka i sig 100 gram rent smör känns inte så lockande om inte rent utav äckligt.

Förklaringen ligger i mixen. Så fort fett och sött blandas så stoppas kroppens signaler till hjärna dvs du kan äta mycket mycket mera för sockret blockera mättnadskänslan till hjärnan. Så du fortsätter och fortsätter tills du verkligen mår illa. Det är också därför det är tex gott med något sött efter en stor måltid. Kroppen signalerar att nu är du lite för mätt men om du bara tog den där glassen eller choklad så skulle du må bättre...

Tänk på att första steget i att stilla hunger är att du känner dig mätt, nästa steg illamående och sista om du verkligen ätit för mycket är att du kräks. Något att fundera på nästa gång du blir sugen... Vad är bäst för kroppen egentligen? Att hyvla en skiva rent smör (tex 10 gr) eller trycka i sig en hel sats chokladbollssmet med 100 gr eller wienerbröd... Då är man inte fettskrämd men man blir ju inte sugen på en skiva smör :-)

Hmm min fundering då är varför är man då så rädd för att äta fullfeta produkter som man blir mätt på snabbt på liten mängd och istället väljer lightprodukter som innehåller en massa socker och som man kan äta mängder utav... En liten tankeställare inför kvällens fredagsmys och hur man göra sina matval :-)


Kommentarer

 1. Jag blir alltid sjukt nougat/chokladsugen efter att jag ätit onyttig mat, som igår när jag åt pizza. Eller efter de gånger jag varit på mAx. Dessutom lättare att tillåta sig godis då eftersom man ändå "förstört" redan. Väldigt okonstruktivt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det så att ett snedsteg leder till nästa. Så svårt att ha den där balansen!!!!

   Radera
 2. Det beror nog på att vi sedan barnsben fått lära oss baklängeslogiken att man blir fet av fett och söt av socker. ;-)

  http://www.fettdieten.se

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Dag 70 - Förlängt abonnemang på Mamma Fitness

Idag förlängde jag mitt abonnemang på PT Online och Mamma Fitness Sweden. Har tänkt på det ett tag och pratat igenom med maken. Jag trivs ju så himla bra med träningspassen som Olga planerar till mig, receptbanken är suverän, jag får bra feedback/pepp plus jag behöver ha koll på kostintaget samt vikten (på ett lagom sätt). Sen att jag inte har kunnat hålla tassarna ifrån socker är ju en annan sak - då kan man ju inte skylla på någon annan att resultaten uteblir. Jag signade upp för 6 månader så då blir det till mitten på januari ungefär. Speciellt bra när jag kommer börja nytt jobb i slutet på juli för då brukar man ju ha svårt att behålla rutiner etc.

Kost: Gröna vågen...
Träning: Cykelpendling och promenad
Mentalt: Lite seg men glad. Börja kännas att man behöver semester :-)

Hur går jag vidare?

Funderat länge på hur jag ska ta mig närmre ett av mina mål för i år dvs det där med att komma i mina fina klänningar igen. Jag har ju kommit så otroligt långt sedan jag började på denna hälsoresan för snart 10 år sedan. Holy crap är det så länge sedan jag vägde in på över 125 pannor, inte tog mer än typ 200 steg per dag och åt skräpmat och socker varje dag!!! Jag är så stolt över hur jag förändrat mitt liv men det är ju en livslång uppgift. Och det känns som för varje år, månad, vecka och dag lär jag mig något om mig själv och hur min kropp samt knopp funkar. Plus att jag fortsätter bygga mitt facit för mig!

Körde ju tidigare i år Itrim Fokus för att komma igång med träning. Då det bestod av 3 inspirationsföreläsning och 9 PT Small Group tillfällen. Och träningen funkar ju strålande nu men fråga inte om armhävningarna och Ica-Klassikern bara... Nu är jag redo för nästa steg - att ta tag i maten. Eller snarare planeringen av min mat och portionsstorlekarna. Att äta lagom portioner, gö…

Kassar, matlagning och stålplattor!

Jag är nu inne på min fjärde vecka med Viktväktarna och jag är väldigt positivt överraskad. Självklart är den stora boosten att stålplattan visar på viktminskning. Hittills 3,6 kg ner och imorgon är det dags för nästa invägning. Följ mig på Instagram så får du ta del av resultatet :-) Men jag vågar liksom inte hoppas på något resultat eller ha några förväntningar. Känner dock hur kroppen förändras och blir mindre här och där. Hoppas bara jag har styrkan och motivationen att fortsätta om ett bakslag skulle komma.

Men jag har bestämt med mig själv att jag fortsätter denna vägen hela abonnemangstiden dvs till november oavsett. För det kommer gå upp och ner och detta kommer ta tid. Påminn mig om detta när jag surar över uteblivna resultat... Jag får även jobba mycket med hjärnspökena att jo det går att äta så mycket mat om du gör bra val och samtidigt gå ner i vikt. Men det är en tankevurpa för mig och något jag får påminna mig själv om flera gånger per dag.

Fast å andra sidan är ju det j…