Fortsätt till huvudinnehåll

Hur mycket smör?

Hur mycket smör tror du att en människa kan sätta i sig? Det vill säga ta fram smörpaketet och börja hyvla skivor. Jag tror inte det krävs många förrän man skulle känna sig illamående och sluta äta. Hur mycket kan man då sätta i sig om smöret är utblandat med något tex traditionella chokladbollar som vi rör ihop hemma när man är sugen på något gott som går snabbt?

Jag kan villigt erkänna att på "gamla tiden" så kunde jag blanda ihop en sats och trycka i mig hela. Inte alltid som det ens rullades till bollar utan det vara bara att käka direkt ut skålen. Om jag lyxade till det strösslade jag lite kokos ovanpå smeten... Hur funkar då detta? Det är ju 100 gram smör i receptet och det går bra att käka. Men tanken att trycka i sig 100 gram rent smör känns inte så lockande om inte rent utav äckligt.

Förklaringen ligger i mixen. Så fort fett och sött blandas så stoppas kroppens signaler till hjärna dvs du kan äta mycket mycket mera för sockret blockera mättnadskänslan till hjärnan. Så du fortsätter och fortsätter tills du verkligen mår illa. Det är också därför det är tex gott med något sött efter en stor måltid. Kroppen signalerar att nu är du lite för mätt men om du bara tog den där glassen eller choklad så skulle du må bättre...

Tänk på att första steget i att stilla hunger är att du känner dig mätt, nästa steg illamående och sista om du verkligen ätit för mycket är att du kräks. Något att fundera på nästa gång du blir sugen... Vad är bäst för kroppen egentligen? Att hyvla en skiva rent smör (tex 10 gr) eller trycka i sig en hel sats chokladbollssmet med 100 gr eller wienerbröd... Då är man inte fettskrämd men man blir ju inte sugen på en skiva smör :-)

Hmm min fundering då är varför är man då så rädd för att äta fullfeta produkter som man blir mätt på snabbt på liten mängd och istället väljer lightprodukter som innehåller en massa socker och som man kan äta mängder utav... En liten tankeställare inför kvällens fredagsmys och hur man göra sina matval :-)


Kommentarer

 1. Jag blir alltid sjukt nougat/chokladsugen efter att jag ätit onyttig mat, som igår när jag åt pizza. Eller efter de gånger jag varit på mAx. Dessutom lättare att tillåta sig godis då eftersom man ändå "förstört" redan. Väldigt okonstruktivt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det så att ett snedsteg leder till nästa. Så svårt att ha den där balansen!!!!

   Radera
 2. Det beror nog på att vi sedan barnsben fått lära oss baklängeslogiken att man blir fet av fett och söt av socker. ;-)

  http://www.fettdieten.se

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Dag 70 - Förlängt abonnemang på Mamma Fitness

Idag förlängde jag mitt abonnemang på PT Online och Mamma Fitness Sweden. Har tänkt på det ett tag och pratat igenom med maken. Jag trivs ju så himla bra med träningspassen som Olga planerar till mig, receptbanken är suverän, jag får bra feedback/pepp plus jag behöver ha koll på kostintaget samt vikten (på ett lagom sätt). Sen att jag inte har kunnat hålla tassarna ifrån socker är ju en annan sak - då kan man ju inte skylla på någon annan att resultaten uteblir. Jag signade upp för 6 månader så då blir det till mitten på januari ungefär. Speciellt bra när jag kommer börja nytt jobb i slutet på juli för då brukar man ju ha svårt att behålla rutiner etc.

Kost: Gröna vågen...
Träning: Cykelpendling och promenad
Mentalt: Lite seg men glad. Börja kännas att man behöver semester :-)

Poof drömjobbet is gone!

Igår blev hela mitt team inkallade till ett möte med chefen. Inget konstigt med det men några minuter senare vart det konstigt. Vårt team kommer att upplösas och arbetsuppgifterna flyttas till EMEA-teamet i Bryssel. Say whay??? Fattar ingenting just nu. Har gått från att ha häcken full och oroa mig över hur jag ska hinna med att leverera till alla deadlines till att nu ska jag lämna över mina arbetsuppgifter. Så nu ska tre av oss som är provanställda sluta, två konsulter får sluta på dagen och fyra som vart fast anställda ska få nya arbetsuppgifter. Vår sista arbetsdag blir den siste juni :-(

Känns väldigt märkligt och just nu känner jag mig mest tom, ledsen, deppig, nedstämd, orolig och nervös inför framtiden. Inte kunde jag väl tro att man startar ett team och satsar för fullt för att sedan stänga ner det cirka 6 månader senare. Trodde ju att jag skulle vara kvar på Securitas i åtminstone ett par år och inte som nu söka nytt jobb. Jättetråkigt eftersom jag lagt ner mycket tid och ut…

Hur går jag vidare?

Funderat länge på hur jag ska ta mig närmre ett av mina mål för i år dvs det där med att komma i mina fina klänningar igen. Jag har ju kommit så otroligt långt sedan jag började på denna hälsoresan för snart 10 år sedan. Holy crap är det så länge sedan jag vägde in på över 125 pannor, inte tog mer än typ 200 steg per dag och åt skräpmat och socker varje dag!!! Jag är så stolt över hur jag förändrat mitt liv men det är ju en livslång uppgift. Och det känns som för varje år, månad, vecka och dag lär jag mig något om mig själv och hur min kropp samt knopp funkar. Plus att jag fortsätter bygga mitt facit för mig!

Körde ju tidigare i år Itrim Fokus för att komma igång med träning. Då det bestod av 3 inspirationsföreläsning och 9 PT Small Group tillfällen. Och träningen funkar ju strålande nu men fråga inte om armhävningarna och Ica-Klassikern bara... Nu är jag redo för nästa steg - att ta tag i maten. Eller snarare planeringen av min mat och portionsstorlekarna. Att äta lagom portioner, gö…