Fortsätt till huvudinnehåll

Tugga = Lagra

En sak att tänka på om du jagar kilo är att inte småäta utan att hålla ditt tuggande till måltiderna. Kom ihåg 3 måltider plus nötmellisen. Det är måltiderna dvs det funkar inte att äta din mellis spritt över eftermiddagen utan detta ska ses som en måltid. Anledningen är att kroppens system och signaler är inställd på att när du tuggar betyder det att det finns energi att lagra.

Om du då småäter hela tiden dvs det kan ju vara att du inte äter större mängd mat men att du tuggar hela tiden så tror kroppen jippie nu kommer energi som jag kan lagra för senare användning. Kroppen fattar inte att du inte äter mer bara att du äter hela tiden vilket den gillar. Kroppens funktion är ju överlevnad och nu kan den lagra, lagra, lagra...

Så kom ihåg det när du är lite sugen - är det värt att tugga och lagra eller kan du vänta med att äta tills det är dags för din nästa måltid?

Kommentarer

 1. De är de där som är så svårt när det känns som man håller på att svälta ihjäl... :-) Jag börjar lära mig så smått och har til och med upptäckt att det går att vara hungrig en stund utan att man faller ner i koma eller nåt ännu värre..... Tack Tina för kloka rader.
  /Sussie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis man tror att man ska svälta ihjäl :-) Det är ju inte någon som dött av hunger (obs ej samma sak som svält..) men det är ju också då man gör flest dumheter eller blir sugen... Gäller att hitta sin balans mellan måltiderna dvs äta tillräckligt för att vara mätt tillräckligt länge men också att bli hungrig innan nästa måltid.

   Radera
 2. Ahhh, men hur är det med tuggummi tuggande då?? Jag har slutat röka och tuggar konstant (vanligt tuggummi).
  Får lite panik här....

  SvaraRadera
 3. Så tuggummituggande e mest dumt? Att lura kroppen att här kommer mat?

  SvaraRadera
 4. Kommentar till tuggummi - tyvärr så ger det fel signal till kroppen. Inte så att tuggummi innehåller mängder med energi men signal går lik förbaskat till kroppen/hjärnan att nu ska du lagar energi och då tar den det den kan. T.ex. har du då förhöjt blodsocker pga felaktig kost så kommer kroppen ta det extra och lagra till fett pga tuggandet. Obs grov förenkling utav processen men enklast att förklara så här :-)

  SvaraRadera
 5. Okej :( då blir det till att sluta med tuggummi också då.
  Nåja, har jag klarat att sluta röka så klarar jag ta mig sjutton vad som helst..
  Tack snälla för svaret :)
  //Sol

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet jag gillar också tuggummi men vad jag har börjat göra är att om jag är riktigt sugen så tuggar jag lite direkt efter lunchen. För jag gör det främst för att man får en fräsch smak i munnen.

   Klart du fixar det!!! Gäller bara att vara motiverad! Lycka till!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Dag 70 - Förlängt abonnemang på Mamma Fitness

Idag förlängde jag mitt abonnemang på PT Online och Mamma Fitness Sweden. Har tänkt på det ett tag och pratat igenom med maken. Jag trivs ju så himla bra med träningspassen som Olga planerar till mig, receptbanken är suverän, jag får bra feedback/pepp plus jag behöver ha koll på kostintaget samt vikten (på ett lagom sätt). Sen att jag inte har kunnat hålla tassarna ifrån socker är ju en annan sak - då kan man ju inte skylla på någon annan att resultaten uteblir. Jag signade upp för 6 månader så då blir det till mitten på januari ungefär. Speciellt bra när jag kommer börja nytt jobb i slutet på juli för då brukar man ju ha svårt att behålla rutiner etc.

Kost: Gröna vågen...
Träning: Cykelpendling och promenad
Mentalt: Lite seg men glad. Börja kännas att man behöver semester :-)

Poof drömjobbet is gone!

Igår blev hela mitt team inkallade till ett möte med chefen. Inget konstigt med det men några minuter senare vart det konstigt. Vårt team kommer att upplösas och arbetsuppgifterna flyttas till EMEA-teamet i Bryssel. Say whay??? Fattar ingenting just nu. Har gått från att ha häcken full och oroa mig över hur jag ska hinna med att leverera till alla deadlines till att nu ska jag lämna över mina arbetsuppgifter. Så nu ska tre av oss som är provanställda sluta, två konsulter får sluta på dagen och fyra som vart fast anställda ska få nya arbetsuppgifter. Vår sista arbetsdag blir den siste juni :-(

Känns väldigt märkligt och just nu känner jag mig mest tom, ledsen, deppig, nedstämd, orolig och nervös inför framtiden. Inte kunde jag väl tro att man startar ett team och satsar för fullt för att sedan stänga ner det cirka 6 månader senare. Trodde ju att jag skulle vara kvar på Securitas i åtminstone ett par år och inte som nu söka nytt jobb. Jättetråkigt eftersom jag lagt ner mycket tid och ut…

Hur går jag vidare?

Funderat länge på hur jag ska ta mig närmre ett av mina mål för i år dvs det där med att komma i mina fina klänningar igen. Jag har ju kommit så otroligt långt sedan jag började på denna hälsoresan för snart 10 år sedan. Holy crap är det så länge sedan jag vägde in på över 125 pannor, inte tog mer än typ 200 steg per dag och åt skräpmat och socker varje dag!!! Jag är så stolt över hur jag förändrat mitt liv men det är ju en livslång uppgift. Och det känns som för varje år, månad, vecka och dag lär jag mig något om mig själv och hur min kropp samt knopp funkar. Plus att jag fortsätter bygga mitt facit för mig!

Körde ju tidigare i år Itrim Fokus för att komma igång med träning. Då det bestod av 3 inspirationsföreläsning och 9 PT Small Group tillfällen. Och träningen funkar ju strålande nu men fråga inte om armhävningarna och Ica-Klassikern bara... Nu är jag redo för nästa steg - att ta tag i maten. Eller snarare planeringen av min mat och portionsstorlekarna. Att äta lagom portioner, gö…