Andas lugnt!

Okej för att hinna plugga allt inför tentan måste vi gå igenom lite till idag :-) Så det blir även inlägg om andning och cirkulation från kurslitteraturen. Vet du varför du andas förresten? Jo för att få in syre i kroppen och andas ut koldioxid. När luften kommer in i kroppen transporteras den genom luftvägarna ner till lungblåsorna - även kallade alveolerna. Den totala ytan av dessa är lika stor som en tennisplan! Det är här gasutbytet sker.

På väggarna på luftväggarna sitter en slemhinna med flimmerhår. De rensar upp smuts som kommer med luften och det är de som rökare förstör. Då måste de istället hosta upp skiten från lungorna :-( När vi andas in så aktiveras våra muskler och de vilar vid utandningen. En normal andningstakt är 12-14 gånger per minut. Spädbarn andas 50-70 ggr/min... Vad påverkar då andningstakten? Mängden koldioxid i blodet, muskler och senors spänningsgrad (spänd = andas snabbare), kroppens temperatur, känslor, hjärnans andningscentrum och brist på syre.

Svalget är en gemensam kanal för vår mat, dryck och luft. När mat och dryck kommer ner så stängs luftvägarna med hjälp utav struplocket så det inte ska hamna fel. Detta görs automatiskt via en reflex. Men ibland sätter vi ju i halsen och då rengörs luftvägarna genom hostreflexen. Struplocket stängs också när vi lyfter tungt och i början av en hostning/nysning. Människan har också två luftrör (bronchus på latin) som kallas bronker. Dessa går till varsin lunga och inuti delas bronkerna upp i mindre luftrör (bronkioler). Lungorna består av sk lober. Den högra har 3 stycken medans vänster bara har 2 stycken. Detta pga att hjärtat tar lite plats.

När man blir äldre är det extra viktigt att träna för med ålder så styvnar bröstkorgen mer och mer samtidigt som andningsmusklerna blir svagare. Men det behöver inte gå utför utan det handlar om regelbunden konditionsträning som förbättra uthålligheten m.m. Syret som vi andas in transporteras till 99% i hemoglobinet i de röda blodkropparna och resterande lilla procent transporteras fritt i blodet. Koldioxiden transporteras även det i blodet och kan också bindas på specifika platser i hemoglobinet.

Vid fysisk aktivitet så ökar blodmängden i kroppen likaså vid graviditet. Men det är mest plasma som förtunnar blodet vilket gör att en gravids blodvärde kan försämras och man får äta järntabletter. Och för en tränade kan detta förklara varför så många som ska börjar träna och går ut för hårt blir förkylda. Immunförsvaret försämras helt enkelt. Men fortsätter man vara aktiv så byggs det upp och förbättrar blodet. Bland annat därför bloddoping (ej tillåtet) och höghöjdsträning (tillåtet) kan vara populärt och frestande för elitidrottare. Det vill säga man tillför syrerikt blod i kroppen för en extra skjuts alt tränar på högre höjd för att få in mer syre i blodet och höjer därmed prestationen.

Andra ord good to remember är: döda rummet, inspiratorisk reservvolym och residual volym m.m.

Kommentarer

  1. Fasiken vad intressant allt det här är.
    Har precis kommit så pass långt i min träning att jag märker resultat hela tiden. I och med det så har jag börjat fundera mer och mer på hur saker och ting egentligen fungerar.
    Dina senaste inlägg har verkligen fått mig att fatta hur flera saker hänger ihop.
    Tack och fortsätt gärna :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glad att de kommer till nytta så det inte blir för teoretiskt i bloggen nu i tentatider :-)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass