Fortsätt till huvudinnehåll

Cirkulera - nothing to see...

Då vart det hjärtats tur på tentaplugget. Mycket att ta in just nu även om det är kuligt. Men efter detta avsnittet så stänger jag ner för ikväll. Vill inte trötta ut er heller :-) Fast i några dagar till får ni stå ut med mig. Imorgon tror jag ni får energibildning och kost på schemat. Sedan på fredag och lördag blir det träning för hela slanten. Orkar ni?

Vår kropps cirkulation består utav hjärtat som är motorn, blodkärl som transportleder och blodet. Det sistnämnda är 7-8% av kroppsvikten. Det är inget att sträva efter ett större hjärta (mer än för sina medmänniskor) utan du vill ha ett starkare. Och eftersom hjärtat är en muskel så får du det genom träning. Vi har ett stort och ett litet kretslopp. Det stora pumpar blodet från hjärtat ut i kroppen och sedan tillbaka till hjärtat. Det lilla loppet kör hjärta - lungor - hjärta. Storleken på ditt hjärta är ungefär som din knutna näve.

Hjärtat har en egen inbyggd pacemaker med back-up. Först i ledet har vi Sinus-knutan som vanligen är den som "startar" hjärtat. Då slår hjärtat med 60-80 slag. Näst i ledet är AV-knutan med 50 slag, Hissika bunten med 40 slag och till sist cellerna kring hjärtmuskeln som kan gå in med 30 slag. Coolt tycker jag hur det funkar. Hjärtat slår ca 100 000 slag/dygn hos en genomsnittligt tränad person. Genom konditionsträning kan man förbättra kapaciteten och då behöver hjärtat bara slå hälften så många slag!

Systole är hjärtats arbetsfas och diastole är hjärtats vilofas. När man mäter blodtrycket så är det systole/diastole tex 120/80. Hjärtats arbete kan mätas som puls och då brukar man prata om vilo-, arbets- och maxpuls.  En "normal" vilopuls ligger på 60-80 slag/min, elitmotionären 40-60 och elittränad 30-40 slag (mer om puls kommer senare vid kondis-inlägget). Effekterna av regelbunden träning är bl.a. starkare och mer elastisk hjärtmuskelvägg, större slagvolym, lägre vilopuls och hjärtmuskelvolymen kan bli något större (flera års regelbunden träning). Det är främst aerob träning som ger dessa effekterna.

Slagvolymen är mängden blod som pressas ut i varje slag. Och blödesfördelningen är vid vila (ca 5 L/min): lever och tarm ca 25%, njure 25%, centrala nervsystemet 15% och skelettmusklerna 15%. Vid arbete (ca 25 L/min): skelettmusklerna 75-80% dvs då stängs mycket av det andra ner (det får ju dela på 20-25%) och har du då tex ätit ett stort mål mat innan träning så blir konkurrensen stor om blodet mellan musklerna och tarmarna = det går inte så bra...

Blodet i vår kropp utgör två huvuddelar; en flytande del som kallas blodplasma och en fast del som utgörs av olika blodkroppar. Vi har röda blodkroppar (erythrocyter) som är bland de minsta cellerna i vår kropp. Bildas i den röda benmärgen inuti vårt skelett, ger blodet dess färg och har förmåga att binda och transportera syre i kroppen. Livslängden för en röd blodkropp är ca 3-4 månader. Under den tiden hinner de färdas ca 170 000 varv i kroppen. De vita blodkropparna (leukocyterna) ingår i immunförsvaret. Helt enkelt kroppens försvar mot främmande. Dessa lurar i kroppen och rusar dit de behövs via blodet.

Ord som är bra att ha tillhands: hjärtats anatomi med förmak, kammare, klaffar, atärer, vener, kapillärer, kranskärl, aorta och vena cava.

Kommentarer

  1. Vem behöver öppna pärmen och plugga,när man har allt här ?! :D Tack Tina...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men då kan du ju skriva tentan till mig :-)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Dag 70 - Förlängt abonnemang på Mamma Fitness

Idag förlängde jag mitt abonnemang på PT Online och Mamma Fitness Sweden. Har tänkt på det ett tag och pratat igenom med maken. Jag trivs ju så himla bra med träningspassen som Olga planerar till mig, receptbanken är suverän, jag får bra feedback/pepp plus jag behöver ha koll på kostintaget samt vikten (på ett lagom sätt). Sen att jag inte har kunnat hålla tassarna ifrån socker är ju en annan sak - då kan man ju inte skylla på någon annan att resultaten uteblir. Jag signade upp för 6 månader så då blir det till mitten på januari ungefär. Speciellt bra när jag kommer börja nytt jobb i slutet på juli för då brukar man ju ha svårt att behålla rutiner etc.

Kost: Gröna vågen...
Träning: Cykelpendling och promenad
Mentalt: Lite seg men glad. Börja kännas att man behöver semester :-)

Poof drömjobbet is gone!

Igår blev hela mitt team inkallade till ett möte med chefen. Inget konstigt med det men några minuter senare vart det konstigt. Vårt team kommer att upplösas och arbetsuppgifterna flyttas till EMEA-teamet i Bryssel. Say whay??? Fattar ingenting just nu. Har gått från att ha häcken full och oroa mig över hur jag ska hinna med att leverera till alla deadlines till att nu ska jag lämna över mina arbetsuppgifter. Så nu ska tre av oss som är provanställda sluta, två konsulter får sluta på dagen och fyra som vart fast anställda ska få nya arbetsuppgifter. Vår sista arbetsdag blir den siste juni :-(

Känns väldigt märkligt och just nu känner jag mig mest tom, ledsen, deppig, nedstämd, orolig och nervös inför framtiden. Inte kunde jag väl tro att man startar ett team och satsar för fullt för att sedan stänga ner det cirka 6 månader senare. Trodde ju att jag skulle vara kvar på Securitas i åtminstone ett par år och inte som nu söka nytt jobb. Jättetråkigt eftersom jag lagt ner mycket tid och ut…

Hur går jag vidare?

Funderat länge på hur jag ska ta mig närmre ett av mina mål för i år dvs det där med att komma i mina fina klänningar igen. Jag har ju kommit så otroligt långt sedan jag började på denna hälsoresan för snart 10 år sedan. Holy crap är det så länge sedan jag vägde in på över 125 pannor, inte tog mer än typ 200 steg per dag och åt skräpmat och socker varje dag!!! Jag är så stolt över hur jag förändrat mitt liv men det är ju en livslång uppgift. Och det känns som för varje år, månad, vecka och dag lär jag mig något om mig själv och hur min kropp samt knopp funkar. Plus att jag fortsätter bygga mitt facit för mig!

Körde ju tidigare i år Itrim Fokus för att komma igång med träning. Då det bestod av 3 inspirationsföreläsning och 9 PT Small Group tillfällen. Och träningen funkar ju strålande nu men fråga inte om armhävningarna och Ica-Klassikern bara... Nu är jag redo för nästa steg - att ta tag i maten. Eller snarare planeringen av min mat och portionsstorlekarna. Att äta lagom portioner, gö…