Cirkulera - nothing to see...

Då vart det hjärtats tur på tentaplugget. Mycket att ta in just nu även om det är kuligt. Men efter detta avsnittet så stänger jag ner för ikväll. Vill inte trötta ut er heller :-) Fast i några dagar till får ni stå ut med mig. Imorgon tror jag ni får energibildning och kost på schemat. Sedan på fredag och lördag blir det träning för hela slanten. Orkar ni?

Vår kropps cirkulation består utav hjärtat som är motorn, blodkärl som transportleder och blodet. Det sistnämnda är 7-8% av kroppsvikten. Det är inget att sträva efter ett större hjärta (mer än för sina medmänniskor) utan du vill ha ett starkare. Och eftersom hjärtat är en muskel så får du det genom träning. Vi har ett stort och ett litet kretslopp. Det stora pumpar blodet från hjärtat ut i kroppen och sedan tillbaka till hjärtat. Det lilla loppet kör hjärta - lungor - hjärta. Storleken på ditt hjärta är ungefär som din knutna näve.

Hjärtat har en egen inbyggd pacemaker med back-up. Först i ledet har vi Sinus-knutan som vanligen är den som "startar" hjärtat. Då slår hjärtat med 60-80 slag. Näst i ledet är AV-knutan med 50 slag, Hissika bunten med 40 slag och till sist cellerna kring hjärtmuskeln som kan gå in med 30 slag. Coolt tycker jag hur det funkar. Hjärtat slår ca 100 000 slag/dygn hos en genomsnittligt tränad person. Genom konditionsträning kan man förbättra kapaciteten och då behöver hjärtat bara slå hälften så många slag!

Systole är hjärtats arbetsfas och diastole är hjärtats vilofas. När man mäter blodtrycket så är det systole/diastole tex 120/80. Hjärtats arbete kan mätas som puls och då brukar man prata om vilo-, arbets- och maxpuls.  En "normal" vilopuls ligger på 60-80 slag/min, elitmotionären 40-60 och elittränad 30-40 slag (mer om puls kommer senare vid kondis-inlägget). Effekterna av regelbunden träning är bl.a. starkare och mer elastisk hjärtmuskelvägg, större slagvolym, lägre vilopuls och hjärtmuskelvolymen kan bli något större (flera års regelbunden träning). Det är främst aerob träning som ger dessa effekterna.

Slagvolymen är mängden blod som pressas ut i varje slag. Och blödesfördelningen är vid vila (ca 5 L/min): lever och tarm ca 25%, njure 25%, centrala nervsystemet 15% och skelettmusklerna 15%. Vid arbete (ca 25 L/min): skelettmusklerna 75-80% dvs då stängs mycket av det andra ner (det får ju dela på 20-25%) och har du då tex ätit ett stort mål mat innan träning så blir konkurrensen stor om blodet mellan musklerna och tarmarna = det går inte så bra...

Blodet i vår kropp utgör två huvuddelar; en flytande del som kallas blodplasma och en fast del som utgörs av olika blodkroppar. Vi har röda blodkroppar (erythrocyter) som är bland de minsta cellerna i vår kropp. Bildas i den röda benmärgen inuti vårt skelett, ger blodet dess färg och har förmåga att binda och transportera syre i kroppen. Livslängden för en röd blodkropp är ca 3-4 månader. Under den tiden hinner de färdas ca 170 000 varv i kroppen. De vita blodkropparna (leukocyterna) ingår i immunförsvaret. Helt enkelt kroppens försvar mot främmande. Dessa lurar i kroppen och rusar dit de behövs via blodet.

Ord som är bra att ha tillhands: hjärtats anatomi med förmak, kammare, klaffar, atärer, vener, kapillärer, kranskärl, aorta och vena cava.

Kommentarer

  1. Vem behöver öppna pärmen och plugga,när man har allt här ?! :D Tack Tina...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men då kan du ju skriva tentan till mig :-)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass