Har du muskler?

En dag närmare tentan och idag står det muskler på schemat. Vad har jag fått lära mig om dessa då? Jättemycket och många har vi. Närmare bestämt 650 muskler som vi kan styra med viljan. Det enda en muskel kan göra är att kontrahera sig dvs dra ihopa sig men vi kan påverka hastigheten, styrkan och belastningen. En muskel består till 80% utav vatten och 20% protein och detta är vår proteinrikaste vävnad i kroppen. Mycket vatten kan jag tycka :-)

Musculeus dvs det latinska namnet för muskel betyder liten mus och i de latinska namnen på muskler så står det först M. Vi har olika typer utav muskler: tvärstrimmiga skelettmuskelcellerna (de där 650), tvärstrimmiga hjärtmuskelceller (vår hjärta är faktistiskt en ihålig muskel) och det är dessa som skjuter iväg blodet i kroppen och till sist har vi glatta muskelceller som styrs av det autonoma nervsystemet tex våra tarmar. Det är därför träning är good for number 2 :-)

Bindväv finns runt musklerna och ju längre ut på en muskel så blir det mer som övergå till en sena som fäster på ett skelettben. Man pratar om ursprungssena (origo) och fästesena (insertio). Generellt kan en muskel ha flera ursprung men bara ett fäste. Senorna blir också starkare vid träning men behöver längre återhämtning. Så när man ibland lite diffust pekar mot axeln och säger det gör ont här så får dektektivarbetet börja för här hittar man många senor och vilket av dem är det egentligen det gör ont?

Hypertrofi betyder att muskelcellen växer i omfång och blir större. Det är oftast detta styrketräning handlar om men nu pratar vi många, många, många timmar i gymmet och kost, kost, kost. För att du köra tuff och hård styrketräning 2-3 ggr i veckan vilket är rekommendationen så kommer du inte se ut som en bodybuilder. Snarare tvärtom kommer du se smalare ut för muskler tar mindre yta än fett. Men du kan inte påverka musklernas utseende dvs vissa föds med långa och smala, andra med korta och lite tjockare. Och jäpp alla har magrutor det beror bara på hur dolda de är :-)

Man pratar också om agonisten (den muskeln vi utgår ifrån), synergisten (samverkar med agonisten - assisterar) och antagonisten (muskeln med motsatt effekt/funktion). Ett exempel kan vara: raka bukmuskeln (agonisten), sneda bukmusklerna (synergisten) och bakre ryggmusklerna (antagonisten). För att få symmetri i funktion, utseende, rörelse etc så måste man träna agonisten och antagonisten tex inte bara biceps utan även triceps för att få optimal funktion i armen och axelleden.

Upprätthållande muskler eller de sk posturala musklerna gör så att vi kan hålla uppe kroppen tex när vi går/sitter, de motverkar tyngdkraftens inverkan, arbetar statiskt över lederna och är främst placerade på kroppens baksida. Dessa är uthålliga och ska orka länge. Vilka är de? Jo M. Soleus, M. Quadriceps femoris, M. Iliopsoas, M. Erector spinae, M. Trapezius och Nackrosetten. Men min favorit är M. Gluteus Maximus dvs rumpan. Åter igen för att det är kul att säga och det låter typ som ett gladiatornamn :-)

Det finns olika typer av muskelarbete dvs statistik kontraktion och dynamisk kontraktion som är uppdelat i koncentrisk och excentrisk kontraktion. Exempel här kan vara plankan är en statistik medan sit-up är dynamisk. Det finns även olika typer av muskelfiber såsom typ 1b (långsamma/uthålliga), typ 2a (snabba) och 2 x (raketmuskler). Dessa kopplas in på olika sätt i träningen tex jogg (typ1), löpning (typ 2a) och rush (typ 2x). Men fysisk form är en färskvara och kroppen släpar bara runt på de muskler som används.

Tidigare trodde man att träningsvärk beroende på nedbrytning av muskeln men nu lutar man mer mot att det faktiskt handlar om uppbyggnad. Men du träningsvärk är inget kvitto på hur hårt du har tränat. Det handlar om hur van var muskeln att jobba på just det sättet i övningen. En liten variation tex bredare grepp på stången eller fötterna längre isär vid benböj kan ge träningsvärk bara för att du ändrade pyttelite. Så är kroppen van så utmanas den inte. Det är därför vi får träningsvärk som tusan i början men efter 2 månader med samma träningsschema så känns det inget och då misströstar vi...

Andra tentaord att komma ihåg är: korsbryggecykeln, sarcomere, aktin, fjäderformad muskel, myofibrill, myosin och aktionspotential.

Kommentarer

  1. Oj - imponerande! Du är som klippt och skuren för detta. LYCKA TILL! / Kram M.

    SvaraRadera
  2. Mycket fin sammanställning! Snyggt jobbat!
    Linda/ Som har tentaångest

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass