Fortsätt till huvudinnehåll

Energi och Kost - vad är det?

Idag på tentapluggandetsschema står energibildning och kostlära. Eventuellt kan det bli lite seniorträning och graviditetsträning beroende på hur fräsch bloggerskan känner sig. Men en sak i taget så nu ska vi prata käk. Som jag skrivit tidigare så har jag ju en liten annan syn på kosten utifrån min utbildning som kostrådgivare (inriktning på LCHF/paleo). Fast nu ska här tentas och då får man lyda :-) Dock rent egoistiskt så väljer jag vad jag vill skriva på och jag vill tro på det jag bloggar om - take it or leave it...

Men hey vissa saker är grundläggande och sanna oavsett vilken "kostreligion" man dyrkar. Fastslaget är att fett (F), protein (P) och kolhydrater (Kh) är de energigivande näringsämnena. Faktiskt tillhör alkohol till denna gruppen också men hur mycket meningslös energi och tomma kalorier blir inte det... Så den gruppen ignoreras from nu :-)

Kolhydrater eller snarare glukos som energiämnena omvandlas till i kroppen lagras som glykogen i levern och musklerna. Hur stor lager beror på hur mycket muskler du har. Desto mer muskler desto mer glykogen. Det är också oftast därför som en elittränad eller väldigt muskulös person behöver mera kolisar. Dock betyder inte det mera pasta och bröd utan mer grönsaker, rotfrukter och frukt (om man inte är sockerkänslig för dessa).

I pärmen står det: "den aeroba förbränningen och den anaeroba spjälkningen sker samtidigt i kroppen men med olika intensitet". Vad sjutton betyder det tänker du? Snackar jag latin igen? Nä förenklat så kan du tänka dig att likaväl som hjärtat med kroppens inbyggda pacemaker med back-up system så har du olika energisystem i kroppen som kopplas in vid olika tillfällen. Det kroppen är ute efter är ATP. Nej inte Allmänna Tilläggspensionen utan detta är kroppens "energivaluta".

Tänk så här du ska resa till Grekland på semester och går då och växla svenska slantar till de där Eurosarna (som ingen kan uttala namnet på). Likadant för kroppen med de olika energiämnena. F, P och Kh bytts in mot ATP så att du kan tex gå, jogga, dansa eller vad det nu är du använder energin till. Denna valutaväxling sker på kroppens Forex dvs i dina celler i mitokondrierna. In åker glukos och fett och omvandlas till ATPs. Finns 3 scenario:
  • glukos in i mitokondrien med hjälp utav syre (aeroba förbränningen) ut kommer 36 ATP som långsam och uthållig energi. Kallas också det kuliga namnet citronsyracykeln :-)
  • fett kan också gå in i mitokondrien med hjälp utav syre (även detta aeroba förbränningen) som byts ut mot 129 ATP i form utav väldigt långsam energi
  • glukosen kan också gå rakt ut i muskelcellerna (anaerob spjälkning) men här blir det en dålig växlingskurs med bara 2 ATP och detta är snabb och kortvarig energi (typ rushen till bussen typ av energi)*
Men vi får inte glömma det stora P:et dvs proteinerna. De kan visserligen också omvandlas till glukos men de används i huvudsak som byggstenar för musklerna. Så vill du få magrutor så räcker det inte med träning (och glöm det där med punktträning - återkommer till det) utan du måste äta fram dem. So protein is the shit. Protein består utav aminosyror och det finns 20 olika sådana varav 8 är essentiella vilket betyder livsviktiga och måste tillföras via kosten. Så det där med att leva på sallad och pasta när du ska nå din målvikt är bullshit. Käka kyckling/ägg/fisk/nötter/... - du blir starkare, smalare, snyggare och mättare!

Och tillbaka till fettet. Nej åter igen du ska inte vräka i dig smör och grädde utan fokusera på fet fisk, kokosfett, nötter, avokado. Fettet i din kropp har som funktion att stödja dina inre organ, lösa upp fettlösliga vitaminer (ADEK dvs vitamin A, D, E och K), isolera kroppen och ge dig energi m.m. Så du att sträva efter en extrem låg fettprocent på kroppen är inte heller det ultimata utan tänk istället gud va bra att jag har en stor rumpa eller kärlekshandtag då kan ju min kropp omvandla D-vitamin och jag slipper drabbas av Engelska sjukan ju!

Även i kostavsnittet så kommer vi in på procenten - nämligen energiprocent (E%). Denna procenten anger hur stor (procentuell) andel av intagen energi som kommer från respektive energigivande näringsämne. Men mer kommer jag inte gå in på kalorier hit och dit utan enkelt så bör du ha en bra mix utav näringsämne som får dig att må bra. En annan sak som du inte heller får glömma är vatten. Normalt behöver kroppen ca 2 liter vatten per dygn. 1,5 L av detta bör drickas resten får du i dig från maten. Men behovet ökar vid t.ex. fysisk aktivitet och vid varmare klimat.

Detta vart det stora hela men glöm inte heller ord som: syreskuld, CrP, BMR, PAL, GI

*sifforna på ATPna variera i olika litteratur som jag antar att det handla om vilken dagens växelkurs är eller nåt...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Dag 70 - Förlängt abonnemang på Mamma Fitness

Idag förlängde jag mitt abonnemang på PT Online och Mamma Fitness Sweden. Har tänkt på det ett tag och pratat igenom med maken. Jag trivs ju så himla bra med träningspassen som Olga planerar till mig, receptbanken är suverän, jag får bra feedback/pepp plus jag behöver ha koll på kostintaget samt vikten (på ett lagom sätt). Sen att jag inte har kunnat hålla tassarna ifrån socker är ju en annan sak - då kan man ju inte skylla på någon annan att resultaten uteblir. Jag signade upp för 6 månader så då blir det till mitten på januari ungefär. Speciellt bra när jag kommer börja nytt jobb i slutet på juli för då brukar man ju ha svårt att behålla rutiner etc.

Kost: Gröna vågen...
Träning: Cykelpendling och promenad
Mentalt: Lite seg men glad. Börja kännas att man behöver semester :-)

Poof drömjobbet is gone!

Igår blev hela mitt team inkallade till ett möte med chefen. Inget konstigt med det men några minuter senare vart det konstigt. Vårt team kommer att upplösas och arbetsuppgifterna flyttas till EMEA-teamet i Bryssel. Say whay??? Fattar ingenting just nu. Har gått från att ha häcken full och oroa mig över hur jag ska hinna med att leverera till alla deadlines till att nu ska jag lämna över mina arbetsuppgifter. Så nu ska tre av oss som är provanställda sluta, två konsulter får sluta på dagen och fyra som vart fast anställda ska få nya arbetsuppgifter. Vår sista arbetsdag blir den siste juni :-(

Känns väldigt märkligt och just nu känner jag mig mest tom, ledsen, deppig, nedstämd, orolig och nervös inför framtiden. Inte kunde jag väl tro att man startar ett team och satsar för fullt för att sedan stänga ner det cirka 6 månader senare. Trodde ju att jag skulle vara kvar på Securitas i åtminstone ett par år och inte som nu söka nytt jobb. Jättetråkigt eftersom jag lagt ner mycket tid och ut…

Hur går jag vidare?

Funderat länge på hur jag ska ta mig närmre ett av mina mål för i år dvs det där med att komma i mina fina klänningar igen. Jag har ju kommit så otroligt långt sedan jag började på denna hälsoresan för snart 10 år sedan. Holy crap är det så länge sedan jag vägde in på över 125 pannor, inte tog mer än typ 200 steg per dag och åt skräpmat och socker varje dag!!! Jag är så stolt över hur jag förändrat mitt liv men det är ju en livslång uppgift. Och det känns som för varje år, månad, vecka och dag lär jag mig något om mig själv och hur min kropp samt knopp funkar. Plus att jag fortsätter bygga mitt facit för mig!

Körde ju tidigare i år Itrim Fokus för att komma igång med träning. Då det bestod av 3 inspirationsföreläsning och 9 PT Small Group tillfällen. Och träningen funkar ju strålande nu men fråga inte om armhävningarna och Ica-Klassikern bara... Nu är jag redo för nästa steg - att ta tag i maten. Eller snarare planeringen av min mat och portionsstorlekarna. Att äta lagom portioner, gö…