Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från januari 22, 2012

LCHF ger diabetes typ2?

Fick ju en frågan på min fb-sidan för bloggen från min träningskompis Britta: "Har just fått lära mig att LCHF kan ge diabetes typ 2! Vid mindre än 10% kolhydrater i kosten går all glukos från blodet direkt till hjärnan utan att passera levern, muskler eller andra celler. Levern, muskler och andra celler tappar då känsligheten för insulin (eftersom det aldrig kommer in glukos till cellen trots att portarna är öppnade), vilket på sikt leder till diabetes typ 2." 
Och jag lovade svara men självaste Annika Dahlqvist hann före för Britta mailade henne för att få reda på mer. Bra att vara källkritisk! För bara så att alla vet diabetes typ 2 är det som också kallas åldersdiabetes men som tyvärr drabbar fler och fler yngre idag. Här är Brittas inlägg på min Tina fb-sida:
"Skickade ett mejl till självaste annika Dahlqvist för att höra hennes uppfattning om det där med att LCHF skulle kunna ge diabetes genom att cellerna aldrig får ta upp glukos. Tänk att hon svarade på direkten. …

En vanlig matdag för fru Jensen

Okej jag skulle vilja säga att under en vecka består min kost till ca 90% med en LCHF-inriktning och de andra 10% är skräpmat såsom pizza. Vissa veckor om jag inte planerar min mat så faller jag ner i kolhydratsträsket och helt plötsligt blir jag sugen på mer kolhydrater och socker främst i formen utav snabbmat. Så därför håller jag en relativt rutinmässig kost under veckorna medan helgen kan blir lite mer lös och ledig.

För mig så funkar inte att räkna kalorier för det stressar mig mer och jag blir mer fokuserad på kalorinnehåll än fokuserad på att faktiskt äta bra mat. För mig som en sockerberoende person (har skrivit om detta tidigare i bloggen så bläddra bland historiken) triggas jag av vissa saker medan en annan sockerberoende triggas av andra matvaror dvs man kan inte dra alla sockerberoende personer över en kam heller. Sen har vi ju olika allergier/intoleranser tex jag är laktosintolerant därför har jag dragit ner på mejeriprodukter men äter vissa laktosfria.

Åter igen var och …

Pannkakor för latmaskar

Hallå med en sådan titel så är ju receptet som gjort för denna bloggerskan :-) Så jag lagade den i veckan men blev sugen på det till lyxig söndagsfrukost. Jag slänger i kanel och kardemumma i smeten men häromdagen åt jag dem neutrala så det ska funka till lunch/middag alternativ också. Och ja jag vet det är lite läskigt i början att göra pannkakor på grädde och kokosfett. Men tror mig de är jättegoda och man får inte ont i magen efteråt.

För det får jag av en massa vetemjöl som vanliga recept innehåller plus att jag inte blir mätt. Jag kan äta, äta, äta och då gärna med en massa strösocker på. Det är ju det som man är uppvuxen på. Hmm konstigt att man mår dåligt efteråt. Kommer återkomma mer till vetemjöl i bloggen under kursens gång.

3 mellanstora pannkakor blev en portion och jag lägger upp dem på en assiett för då verkar det som mer... En klick grädde och lite mandel ovanpå. Mums och du blir mätt!
Receptet: http://www.kostradgivarna.se/2012/01/frukost-lunch-for-latmaskar-med-hoga-kr…