Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från oktober 31, 2012

Cirkulera - nothing to see...

Då vart det hjärtats tur på tentaplugget. Mycket att ta in just nu även om det är kuligt. Men efter detta avsnittet så stänger jag ner för ikväll. Vill inte trötta ut er heller :-) Fast i några dagar till får ni stå ut med mig. Imorgon tror jag ni får energibildning och kost på schemat. Sedan på fredag och lördag blir det träning för hela slanten. Orkar ni?

Vår kropps cirkulation består utav hjärtat som är motorn, blodkärl som transportleder och blodet. Det sistnämnda är 7-8% av kroppsvikten. Det är inget att sträva efter ett större hjärta (mer än för sina medmänniskor) utan du vill ha ett starkare. Och eftersom hjärtat är en muskel så får du det genom träning. Vi har ett stort och ett litet kretslopp. Det stora pumpar blodet från hjärtat ut i kroppen och sedan tillbaka till hjärtat. Det lilla loppet kör hjärta - lungor - hjärta. Storleken på ditt hjärta är ungefär som din knutna näve.

Hjärtat har en egen inbyggd pacemaker med back-up. Först i ledet har vi Sinus-knutan som vanligen är…

Andas lugnt!

Okej för att hinna plugga allt inför tentan måste vi gå igenom lite till idag :-) Så det blir även inlägg om andning och cirkulation från kurslitteraturen. Vet du varför du andas förresten? Jo för att få in syre i kroppen och andas ut koldioxid. När luften kommer in i kroppen transporteras den genom luftvägarna ner till lungblåsorna - även kallade alveolerna. Den totala ytan av dessa är lika stor som en tennisplan! Det är här gasutbytet sker.

På väggarna på luftväggarna sitter en slemhinna med flimmerhår. De rensar upp smuts som kommer med luften och det är de som rökare förstör. Då måste de istället hosta upp skiten från lungorna :-( När vi andas in så aktiveras våra muskler och de vilar vid utandningen. En normal andningstakt är 12-14 gånger per minut. Spädbarn andas 50-70 ggr/min... Vad påverkar då andningstakten? Mängden koldioxid i blodet, muskler och senors spänningsgrad (spänd = andas snabbare), kroppens temperatur, känslor, hjärnans andningscentrum och brist på syre.

Svalget ä…

Titta!!!

Nu har mitt diplom från Spartan kommit med rätt namn :-)
Så himla stolt!!!

Är du figurstolt?

Känner mig lite kluven och stressad just nu. Är faktiskt mer nöjd med min kropp idag än för ett år sedan så det går framåt. Men vad som inte går framåt är min kost. Har helt snöat in på socker och äter typ allt jag kommer över (tro mig allt och det räcker inte med en av något...). Sen sköter jag liksom frukost, mellis etc. Orkar inte ens ha dåligt samvete men rädslan gnager längst inne. Jensen nu barkar det åt fel håll, kläderna stramar igen kring magen, nu kommer du gå upp allt igen, innan året slut väger du över 100 kilo igen och sen ska du gå ner allt igen och du vet hur svårt det är...

Men just nu har jag ingen motivation och jag har liksom inte ens ursäkter på lut - jag är bara trött. Men det som maler i huvudet är: kanske inte så konstigt efter årets alla utmaningar plus att förkylningen står i farstun, tentastress river i kroppen och knoppen, det är mörkt och alla andra fikar hela tiden och myser (ser ju inget annat på fejjan känns det som)... Så visst finns ursäkterna där men …

Har du muskler?

En dag närmare tentan och idag står det muskler på schemat. Vad har jag fått lära mig om dessa då? Jättemycket och många har vi. Närmare bestämt 650 muskler som vi kan styra med viljan. Det enda en muskel kan göra är att kontrahera sig dvs dra ihopa sig men vi kan påverka hastigheten, styrkan och belastningen. En muskel består till 80% utav vatten och 20% protein och detta är vår proteinrikaste vävnad i kroppen. Mycket vatten kan jag tycka :-)

Musculeus dvs det latinska namnet för muskel betyder liten mus och i de latinska namnen på muskler så står det först M. Vi har olika typer utav muskler: tvärstrimmiga skelettmuskelcellerna (de där 650), tvärstrimmiga hjärtmuskelceller (vår hjärta är faktistiskt en ihålig muskel) och det är dessa som skjuter iväg blodet i kroppen och till sist har vi glatta muskelceller som styrs av det autonoma nervsystemet tex våra tarmar. Det är därför träning är good for number 2 :-)

Bindväv finns runt musklerna och ju längre ut på en muskel så blir det mer s…