Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från november 3, 2012

Saknar dig pappa!

Gårdagens middagsbjudning

Eftersom hushållerskan har varit lite busy med tentaplugg och jobb så fick det bli helgmenyn från Grand Deli som matlösning till gårdagens middagsbjudning. Tips för den lata men som ändå vill äta väldigt bra mat som är jättegod. Beställ och hämta 3-rätters helgmeny för endast 440 kr per 2 personer. Hushållerskans tips: packa upp maten ur lådorna och värm, röj undan bevisen på inköp, servera och take all credit :-)

Denna helgens meny består utav pumpasoppa med äpple och pumpafrö, anka med persiljepotatis, linser, ungsbakad pumpa och grönpepparsås samt vit chokladpannacotta med rårörda havtorn. MUMS!!! Alla i sällskapet skrapade tallrikarna och hade nog gärna slickat tallrikarna. Jättegott var det och oerhört prisvärt. Faktiskt första gången vi testar helgmenyn även om vi köpt mycket på Grand Deli tidigare men detta ska vi göra om!

Två stora kassar
Soppa med tillbehör - första gången jag åt pumpasoppa och det var jättegott!
Ankan - jisses vad gott och åter igen första gången jag åt ugns…

Grunden utav träningsläran

Ber om ursäkt om bloggen är väldigt teoretisk just nu och inte så mycket träningsaction men den skildrar ju mitt liv. Och just nu är det näsan i böckerna eller snarare pärmen och anteckningsblocket. Fast samtidigt tycker jag det är himla kul att lära mig mer om träning och om kroppen. Är både nervös och inte inför tentan imorgon.

Nervös för man vet aldrig vad som förväntas. Vi vet att det är 80 frågor som vi måste ha 70% rätt på. Vi sitter ju hemma framför datorn så man kan ha pärmen tillgänglig men den är ju tidsbaserad också dvs det finns kanske tid att slå upp de trixiga frågorna och det ger en trygghet. Men sen gäller det att köra på och jag vill ju också plugga för att lära mig, inte bara inför ett prov.

En sak som ministressar mig lite är att när man svarat på en fråga så kan man inte gå tillbaka. Jag är ju en sådan tentaskrivare som svarar snabbt på de frågor jag kan och sedan går jag tillbaka. Det går inte imorgon... Men jag tror att det kommer gå bra. Jag var ju på alla förel…

Jag gör...

Vad gör du?


- Posted using BlogPress from my iPhone

Hur rörlig är du?

Jag ser till att värma upp ordentligt inför varje pass och jag stretchar efter också. Plus att oftast har jag någon rörlighetsövning med under pass - oftast kvastskaftet. Jag behöver nämligen öka min rörlighet i hela kroppen då jag under typ 98% av mitt liv inte tränat utan bara suttit stilla. Så både överkropp och underkropp ligger i fokus hos mig. Och jag har märkt stor skillnad plus att jag tycker det är otroligt skönt efteråt.

Varför ska man träna på sin rörlighet? Jo för att behålla eller öka smidigheten och ledrörligheten i kroppen.  Man ska inte hindras i sin vardag utan man ska kunna använda kroppen som den är designade. Hur rörlig man är beror på många olika saker - vissa kan vi påverka (musklernas smidighet), andra inte (skelettets utseende). Vid allmän smidighetsträning så är flera muskler och leder inblandade i varje övning. Exempel är yoga. Vid specifik töjning så är det en muskel i taget som rörlighetstränas tex vid stretch.

När kroppen åldras minskar vanligen rörlighete…

Är du en senior?

Jag hann med lite snabbt tentaplugg innan kvällens gäster dök upp igår. Jag tänkte därför vi kunde plugga avsnittet om träning för seniorer så här på morgonkvisten. Efter det blir det träningslära med bl.a. rörlighetsträning, konditionsträning och styrketräning sen tror jag att vi har hunnit med pärmens alla avsnitt. För du har väl inget bättre att göra en lördag i november eller?

Så vad är en senior? Jo en person i sina bästa år dvs 55+. Vi fick lära oss att dagens 75-åring är som gårdagens 50-åring dvs de är mer aktiva än någonsin och denna gruppen bara växer. Detta är något som träningsvärlden måste ta hänsyn till och anpassa olika träningsformer för denna gruppens behov. De behöver röra sig för att slippa krämpor, de har tid och förhoppningsvis en slant över.

Ens muskelstyrka når sitt max vid 30 år (kvinnor lite tidigare) sen behåller man oftast styrkan upp till 45-års ålder. Därefter förlorar man i genomsnitt 5-10% av styrkan vart tionde år och man antar att muskelstyrkan försvin…