Fortsätt till huvudinnehåll

Hur skattar du?

Något som jag funderat på mycket de senaste månaderna faktiskt är hur dels vi har en tendens att överskatta hur mycket energi vi gör av med och dels underskatta hur mycket energi vi får i oss. Eller jag kanske ska använda "jag" istället för "vi" :-) Och visst kanske inte alltid livsavgörande att veta exakt för hur kan vi vara säkra på alla siffror hit och dit? Ena maskinen visar så, pulsklockan så, webbsajten något annat och innehållet på burken det tredje...

Fast jag tänker mer hur jag tidigare hävdat att jag tränar så hårt så jag är mer hungrig. Eller att i marknadsföring hävdas det att du förbränner X kalorier under ett sådant pass. Eller att jag ibland nästan trillar av stolen när jag ska föra in matintaget på ShapeUp Club att bröd kan vara "så dyr i kaloriförbrukning" :-) Fast lika glad vid upptäckten att shot jag kan äta så mycket kvarg och kyckling för samma antal...

Jag har helt enkelt fått upp ögonen för min egna över- och underskattning och liksom sett sanningen i vitögat. Att jo visst tränade jag hårt i fjol men nu de senaste veckorna när jag tränat mindre så är jag mer hungrig... Varför? Antagligen för jag har mer tid över att vara sugen på. Och detta året har jag tränat fler träningsminuter och visst känner jag hunger men inte på samma sätt. Det vill säga vad är verklig hunger och vad är sug egentligen?

Likadant att nu när jag har koll på maten så har jag också insett hur mycket jag åt under hösten. Inte konstigt jag gick upp 12 kilo om man säger så... Fyllde i "en vanlig dag" från i höstas när det var som sämst. Hamnade enkelt på 3000 och mer kalorier. Jo om man tränar hårt och ändå går upp i fett då äter man jäkligt hårt också :-)

Varför är det då viktigt för mig? Jo för om de där sista kilona ska försvinna gäller det att få till en balans som funkar. Det vill säga mellan det jag gör av med och det jag tillför. Har ju lyckas behålla all min muskelmassa under detta året och det vill jag fortsätta med. Då gäller det att tillföra bra och nyttig mat samtidigt som de där fettcellerna ska förbrännas.

Därför är det viktigt för just mig att ha koll för att jag ska lyckas. Hur det funkar för någon annan för den individen ta ansvar för. Jag vet dock att jag måste sköta maten och inte underskatta kalori-innehållet i tex en skiva bröd. Nej inget är off limits men är det värt att äta 4 skivor bröd till lunch för att sedan upptäcka att det blir inte mer mat idag om du ska nå ditt mål... Funkar ju sådär :-)

Jag blir mer och mer medveten. Nu gäller det att istället för att överskatta träningen och underskatta matintaget att byta ordning på dem. Att prioritera och överskatta lite vad det gäller maten. Samtidigt som träningen ska skötas men också insikten att jag förbränner inte en pizza genom att cykla 25 minuter hem...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur går jag vidare?

Funderat länge på hur jag ska ta mig närmre ett av mina mål för i år dvs det där med att komma i mina fina klänningar igen. Jag har ju kommit så otroligt långt sedan jag började på denna hälsoresan för snart 10 år sedan. Holy crap är det så länge sedan jag vägde in på över 125 pannor, inte tog mer än typ 200 steg per dag och åt skräpmat och socker varje dag!!! Jag är så stolt över hur jag förändrat mitt liv men det är ju en livslång uppgift. Och det känns som för varje år, månad, vecka och dag lär jag mig något om mig själv och hur min kropp samt knopp funkar. Plus att jag fortsätter bygga mitt facit för mig!

Körde ju tidigare i år Itrim Fokus för att komma igång med träning. Då det bestod av 3 inspirationsföreläsning och 9 PT Small Group tillfällen. Och träningen funkar ju strålande nu men fråga inte om armhävningarna och Ica-Klassikern bara... Nu är jag redo för nästa steg - att ta tag i maten. Eller snarare planeringen av min mat och portionsstorlekarna. Att äta lagom portioner, gö…

I will own the beach!

Igår när jag "bara skulle" till Synsam för att justera mina glasögon så jag faktiskt ser på höger öga också så råkade jag go a little crazy. Hade först en tanke att hitta en ny bikinitopp för oftast det som är lättast för mig att hitta än den där underbrallan. Och jag måste ha en topp med lite mellanrum mellan tuttarna dvs så lite tyg som möjligt för annars får jag bara värmeutslag som kliar något fruktansvärt. Nog om mina krämpor och kroppens egenheter och över till shoppingen...

Gick först in på Change som ligger precis bredvid Synsam. Har aldrig varit därinne tidigare för att haft känslan att det inte finns något som passar denna kroppen ändå. Men hittade något att prova och då var det som något flög i mig. Blev så jävla trött på min inställning att nä jag vill inte prova för det kommer aldrig passa. Eller jag ska köpa en riktigt fin bikini när jag nått min målvikt eller när jag gått ner x antal kilo eller nästa sommar minsann när jag är i min livs form ska jag köpa. Och …

Kassar, matlagning och stålplattor!

Jag är nu inne på min fjärde vecka med Viktväktarna och jag är väldigt positivt överraskad. Självklart är den stora boosten att stålplattan visar på viktminskning. Hittills 3,6 kg ner och imorgon är det dags för nästa invägning. Följ mig på Instagram så får du ta del av resultatet :-) Men jag vågar liksom inte hoppas på något resultat eller ha några förväntningar. Känner dock hur kroppen förändras och blir mindre här och där. Hoppas bara jag har styrkan och motivationen att fortsätta om ett bakslag skulle komma.

Men jag har bestämt med mig själv att jag fortsätter denna vägen hela abonnemangstiden dvs till november oavsett. För det kommer gå upp och ner och detta kommer ta tid. Påminn mig om detta när jag surar över uteblivna resultat... Jag får även jobba mycket med hjärnspökena att jo det går att äta så mycket mat om du gör bra val och samtidigt gå ner i vikt. Men det är en tankevurpa för mig och något jag får påminna mig själv om flera gånger per dag.

Fast å andra sidan är ju det j…