Fortsätt till huvudinnehåll

Att läka mig själv!

Det låter ju lite pretentiöst men det är faktiskt så jag tänker. Dels för att hålla motivationen och fokusen vid liv och dels för att det är ju sant. Vad pratar jag om? Jo min ämnesomsättning och hur min kropp fungerar. Att maken och jag kan ha samma matintag och jag går upp 5 kilo medans han står stilla eller går ner. Inte rättvist men egentligen inte konstigt. Eller när jag jämför mig med andra kvinnor och vad de äter (nä inte bra att göra men sån är jag...). Har ju misshandlat min kropp i så många år så konstigt om den inte vart lite screwed up.

Eller att jag viktminskat, viktökat, viktminskat, viktökat och viktminskat. Jojo kroppen varför hänger du inte med i svängarna här? Eller att ena dagen så håller jag mig till lagom matintag som jag ska för att nästa dag frossa på det dubbla. Varför samarbetar inte kroppen och vågen då Jensen? Kanske för att du mess with the system hela tiden och tror att det inte har någon betydelse kanske. Eller att ena veckan ska jag äta så mycket för att nästa vilja äta så där mycket. Både jag och min kropp är ju förvirrad...

Kommer inte ihåg var jag läste det men att de som är "normalviktiga och som inte behöver tänka på vad de äter" (finns det verkligen såna :-) ) äter ungefär samma antal kalorier per dag/vecka. Det vill säga att deras matintag är hyfsat konstant och deras kropp/system fungerar som det ska. Men så för två veckor sedan stötte jag på denna snubben på nätet och ni kan tro tankarna har snurrat. För det kändes som han pratade om mig och min kropp. Och han bekräftade mina egna tankar att det var nog dags att göra något åt det där med maten. Att verkligen göra en ansträngning att prioritera det och verkligen leva efter insikten att detta är avgörande för mig om jag vill må bra och ha hälsan. Prio 1!

Nu jämför mig inte med de som tävlar och som han coachar eller exakt hur de äter. Utan snarare hur misshandlad min kropp varit genom åren och att jag måste prioritera att reparera min kropp och mina matbeteende. Layne pratar om "Metabolic damage" (googla på detta och du kommer hitta en del både bra och kanske inte lika informativt - kolla även längst ner här) och att man helt enkelt kan förstöra sin ämnesomsättning genom att mixtra för mycket med maten och viktnedgång. Okej jag vet inte exakt definition och kraven som ställs på en diagnos utav detta men jag menar mer tänket bakom. Hur man måste ha tålamod och vara konsekvent i att ta hand om sin kropp dvs vad man äter och hur mycket för att få kroppen i balans. Att inte dra upp och ner på intaget för drastiskt utan låta kroppen vänja sig för att kunna äta mer utan att gå upp i vikt utav det.

Kalorier är ingen exakt science dvs du kan inte veta exakt hur många kalorier din kropp tar åt sig eller gör av med. Likaså är inte en kalori alltid en kalori. Förenklat uttryckt bättre att käka bra proteiner än snabba kolhydrater för kroppen tillgodogör det olika. Men för mig blir kalorier en riktlinje i att lära mig portionsstorlek, att se till att jag får i mig tillräckligt med proteiner och att komma i balans. Önskar handflatemetoden funkade på mig men det är precis som ögonen inte funkar för mina handflator är tydligen större än makens... Fast något jag använder tillsammans med ShapeUpClub och vågen.

Likaså att jag ska ha tålamod och tänka långsiktigt dvs så som du äter nu ska du kunna äta om 12 månader. Ligger du lågt och din kropp är van vid det så bör du öka successivt och väldigt sakta så att din kropp vänjer sig. För målet är ju att tillgodose kroppen med allt den behöver för att fungera optimalt. Detta kommer alltså inte ta dagar och veckor för mig att reparera vad jag utsatt kroppen för utan snarare år... Kanske inte så uppmuntrande när man alltid vill ha en quick fix but I am getting there!

Jag har accepterat att för att jag ska vara hälsosam på mitt sätt får jag börja på en kalorinivå och gå ner de fettet jag vill samt vara stabil där innan jag börjar jiddra hit och dit. Nu ska vi inte stirra oss blinda på kalorier men som jag skrev måttstock för mig att planera mitt mat och ha koll. Dock är det ju inte bara det utan även beteendet att äta upp mina känslor. Därför fortsätter jag självklart med min mentala träning. Fast jag känner mig mer motiverad att inte göra det (att äta mina känslor) då jag nu känner att mitt huvudfokus är just att läka mig själv för att senare kunna öka till ett mer hälsosamt matintag och där jag vill ligga i vikt dvs uppnå min hälsosamma balans och inget jojo:ande.

Var och en hittar sin väg och sitt facit. Och man lär sig längs resan vad som funkar för en själv. Men det känns som detta kan vara min nyckel/motivation till att få en bättre hälsa genom min kost. Jag kommer göra detta väldigt långsiktigt - åter igen a way of life for life Jensen! Som skrivet börjar jag på en nivå där jag tillgodoser kroppen med vad den behöver. Maxat med nyttigheter som proteiner i form utav ägg, kyckling, lax, grönsaker i alla varianter, lite utvalda kolhydrater i form utav ris och potatis. Där proteiner prioriteras dvs ägg före bröd. Inget skräp för det har jag helt enkelt inte råd med...

Jag ser till att maten är anpassad till min träning och det är ca 3,5 timme mellan mina mål så att jag är lagom hungrig till nästa måltid. Går det för länge så går det åt skogen och jag fantiserar om allt annan mat än den jag ska äta. Plus kanske faller för frestelsen :-( Detta är ju det som funkar för mig. Inget nytt under himmeln egentligen mer än insikten att jag ska ha tålamod och hålla mig på en nivå tills jag nått mitt mål och fått kroppen i balans. Nu gäller det att fullfölja planen och ta till alla knep för att lyckas. Att vara obekväm, att tacka nej till frestelser, att inse att det ska genomföras för mig egna hälsas skull samt jobba på att inte äta mina känslor.

Jag sätter ingen tidsgräns för detta för jag vet inte hur min kropp och knopp reagerar. Nu har jag klarat av en vecka och det har gått över förväntan. Det har funkat utmärkt med min träning och jag har skippat cyklingen (just nu inget kul i höstrusket men till våren så) till förmån för tung styrka. När jag planerar mina måltider och håller mig till detta så är jag nöjdare konstigt nog än när jag vräkt i mig. Men också något som Layne pratar om i en av videon nedan att hormonerna ställer till det. Jag har fått i mig good stuff och det går ju ingen nöd på mig precis. Jag mår mycket bättre än tidigare veckor när det blev för mycket utav det goda.

Hmm blev som vanligt en hel roman men jag behövde få ur mig alla tankar. Som skrivet inget projekt som ska vara X antal veckor. Jag siktar först och främst på att hitta min kropps balans, att nå min idealvikt, att vara stabil där för att sedan sakta men säkert maxa mitt kostintag. Ingen aning om hur lång tid detta tar utan nu är det tålamod och konsekvens som gäller. Sammanfattningen: MATINTAGET ÄR PRIO 1, tung styrka som jag älskar, jobba med knoppen och fortsätta min hälsoresa. As usual bloggen följer med på äventyret :-)

Del 1 (Typisk jänkare i sitt tugg men bortse från det och lyssna...)

Del 2

Del 3 - lite mer teknisk

Lite länkar

Var konsekvent med ditt matintag och träna styrka

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Dag 70 - Förlängt abonnemang på Mamma Fitness

Idag förlängde jag mitt abonnemang på PT Online och Mamma Fitness Sweden. Har tänkt på det ett tag och pratat igenom med maken. Jag trivs ju så himla bra med träningspassen som Olga planerar till mig, receptbanken är suverän, jag får bra feedback/pepp plus jag behöver ha koll på kostintaget samt vikten (på ett lagom sätt). Sen att jag inte har kunnat hålla tassarna ifrån socker är ju en annan sak - då kan man ju inte skylla på någon annan att resultaten uteblir. Jag signade upp för 6 månader så då blir det till mitten på januari ungefär. Speciellt bra när jag kommer börja nytt jobb i slutet på juli för då brukar man ju ha svårt att behålla rutiner etc.

Kost: Gröna vågen...
Träning: Cykelpendling och promenad
Mentalt: Lite seg men glad. Börja kännas att man behöver semester :-)

Kassar, matlagning och stålplattor!

Jag är nu inne på min fjärde vecka med Viktväktarna och jag är väldigt positivt överraskad. Självklart är den stora boosten att stålplattan visar på viktminskning. Hittills 3,6 kg ner och imorgon är det dags för nästa invägning. Följ mig på Instagram så får du ta del av resultatet :-) Men jag vågar liksom inte hoppas på något resultat eller ha några förväntningar. Känner dock hur kroppen förändras och blir mindre här och där. Hoppas bara jag har styrkan och motivationen att fortsätta om ett bakslag skulle komma.

Men jag har bestämt med mig själv att jag fortsätter denna vägen hela abonnemangstiden dvs till november oavsett. För det kommer gå upp och ner och detta kommer ta tid. Påminn mig om detta när jag surar över uteblivna resultat... Jag får även jobba mycket med hjärnspökena att jo det går att äta så mycket mat om du gör bra val och samtidigt gå ner i vikt. Men det är en tankevurpa för mig och något jag får påminna mig själv om flera gånger per dag.

Fast å andra sidan är ju det j…

Hur går jag vidare?

Funderat länge på hur jag ska ta mig närmre ett av mina mål för i år dvs det där med att komma i mina fina klänningar igen. Jag har ju kommit så otroligt långt sedan jag började på denna hälsoresan för snart 10 år sedan. Holy crap är det så länge sedan jag vägde in på över 125 pannor, inte tog mer än typ 200 steg per dag och åt skräpmat och socker varje dag!!! Jag är så stolt över hur jag förändrat mitt liv men det är ju en livslång uppgift. Och det känns som för varje år, månad, vecka och dag lär jag mig något om mig själv och hur min kropp samt knopp funkar. Plus att jag fortsätter bygga mitt facit för mig!

Körde ju tidigare i år Itrim Fokus för att komma igång med träning. Då det bestod av 3 inspirationsföreläsning och 9 PT Small Group tillfällen. Och träningen funkar ju strålande nu men fråga inte om armhävningarna och Ica-Klassikern bara... Nu är jag redo för nästa steg - att ta tag i maten. Eller snarare planeringen av min mat och portionsstorlekarna. Att äta lagom portioner, gö…