Fortsätt till huvudinnehåll

Vad är hälsa för mig?

Igår skrev jag ju om statusen i Projekt Tina i Toppform som tuffar på med lite snedsteg hit och dit. Dessa stegen har olika förklaringar och landar i vissa saker jag kommit fram till om mig själv. Bland annat utifrån  egna tankar, hemläxan från Itrim som ska lämnas in på måndag (se nedan), funderingar över kettlebellandet, samtal med maken, läsande/tittande på nätet och lite podlyssnande t.ex. "Varför är det så svårt med hälsa?" - där frågan vad är hälsa för dig ställs...

Det känns som jag suger åt och samlar på mig kunskap om mig själv och hur jag funkar. Plus hur kroppen fungerar samt hur andra funderar över dessa sakerna såsom hälsa, träning, kost eller vad det nu kan vara. Lite grann som livets lärande och att hitta sig själv även om det låter väldigt djupt :-) Snarare mer att jag betar av beslut efter beslut om hur jag vill leva mitt liv. Eller som Tim Waggoner sa i detta klippet: "Quality of life is when you wake up every single day and you wouldn´t change a thing."

Jag har helt enkelt kommit fram till att vissa "saker" i mitt liv är alldeles fantastiska och underbara. Medans andra "saker" vill/behöver jag förändra för att får livskvalité och hälsa a la Tina. Nä detta är ingen blogg där allt stötts och blötts även om jag skriver väldigt öppet men några exempel kan jag ge. T.ex. maken och vårt boende are solid :-) Dvs jag har världens bästa make och vi bor så himla fint och bra på alla sätt.

Medans prio 1 i mitt liv för att må bra är att sköta min kost, se till att jag får den sömn jag behöver, umgås med de människor jag vill umgås med och som ger mig positiv energi, träna det jag tycker om, se till att min hjärna stimuleras i mitt professionella liv, rensa ut det i mitt liv som inget tillför t.ex. TV:n och vårda min kropp samt knopp på bästa sätt. I denna kategorin finns lite utrymme för förbättring :-)

Bland annat har jag konstaterat att om jag verkligen varit motiverad så hade jag tränat som tusan på de där kettlebellsen. Men jag är ju nöjd där jag är nu dvs jag behöver inte ytterligare en papperslapp som säger "jag är behörig". Jag vet vad jag kan och är väldans nöjd som det är. Därför har jag bestämt att jag kommer träna när jag känner för det och åka till Motala för att göra mitt bästa. Men det finns andra saker jag väljer att prioritera högre och som är värt mer för mig.

Min absoluta topp prioritet är att sköta mitt matintag punkt slut. Vräker jag i mig och portionerna blir större och större så mår jag också sämre och sämre. Jag blir hungrigare och kroppen växer på bredden. DET VILL JAG INTE!!! Mitt mål är att ha en hälsosam kropp och för mig är det kring 68-70 kilo med min muskelmassa och längd. Därför prioriteras allt annat ner dvs hinner/känner jag inte för att träna en dag så är det fine men kosten ska skötas. Likaså hälsa för mig är att få en okej inställning till mat utan att frossa.

Sömnen anser jag inte att jag måste förbättra men mer vara medveten att om jag slarva så straffar det sig. Oftast med sug efter onyttigheter. Plus att jag vill ge kroppen all chans till återhämtning. Sömn is the shit helt enkelt :-) Annars rensas det i aktiviteterna och jag ställer mig frågan - vill jag verkligen detta innan jag tackar ja. Sedan har jag fixat så jag kan träna styrketräning på Studio S här i Hjärup i ett halvår framåt tills jag har ett årskort någonstans. För en sak är säker jag har konstaterat att I love the gym och tung styrketräning. Blanda maskiner med funktionell träning och tabata dvs där flåset kommer igång är min grej. Så tillbaka med de tidiga morgonpassen i gymmet!

På senaste Itrim-träffen pratade vi bl.a. om egen tid som det så fint heter. Jag kan inte säga att jag lider någon brist på det. Fast vad jag använder den tiden till är inte kvalité t.ex. häcka framför TV fast jag egentligen inte får ut något av det. Eller träna det jag verkligen vill och älskar istället för att tröska på något pass för jag av någon anledning fått för mig att jag måste. Suck! Oftast har man en massa "krav & måsten" på sig själv men vad tillför de egentligen? Går det att rensa och faktiskt välja aktivt det man verkligen vill? Och inte glömma att se det positiva i livet därav min "Dagens må bra" som kanske inte är de mest intressanta inläggen men väldigt nyttiga för mig att skriva.

Vi diskuterade även Maslows behovsteori och den har jag funderat på sedan dess. För egentligen är den ju väldigt bra att ha som en grund för att definiera vad är hälsa för just mig? Vad är mina behov för att må bra? Ofta säger man att jag tränar för att må bra eller jag vill vara hälsosam fast egentligen har man inte reflekterat över vad det innebär för en själv... Du kan ju ha olika behov vid olika tillfällen och i olika livsskede. Vissa är grundläggande som att du måste äta och sova (eller bör i alla fall) och andra är mer självförverkligande såsom att ha ett jobb du trivs med och socialt umgänge.

Det vi fick i läxan till nästa gång vilket är nu på måndag var att skriva ett kontrakt med oss själv på ett mål/resultat vi vill uppnå. När jag fick papperna så kändes det oöverstigligt för jag var inte i form för en sådan övning. Dock är det en väldigt bra övning med konkreta frågor så jag har funderat och funderat (under tiden åt jag lite eller ja mycket :-) ) och jag har kommit fram till mitt mål. Tänk er nu en trumvirvel... Mitt mål har egentligen inte ändrats jag kom bara av banan lite i och med certifieringen. Därför är mitt mål: Jag ska uppnå mitt viktmål genom att fokusera på det som är hälsa för mig där kosten är prio 1. Fast mer om det imorgon för jag har hittat ny inspiration...

Hittade denna bilden här på Maslows pyramiden

The contract...

Kommentarer

  1. Så mycket klokheter Tina! Min största svaghet är definitivt sömnen, jag vill så mycket (vill, inte måste) och timmarna räcker inte till. Återhämtning är ju så viktigt och jag försöker verkligen se till att få det också, men jag lyckas långt ifrån alltid. Fast det är väl tur att det finns utrymme för förbättring också, "klar" blir man väl aldrig... Trevlig helg! /Nellie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja sömnen är verkligen viktigt och värd att prioritera. Precis ständigt arbete :-) Kram!

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Dag 70 - Förlängt abonnemang på Mamma Fitness

Idag förlängde jag mitt abonnemang på PT Online och Mamma Fitness Sweden. Har tänkt på det ett tag och pratat igenom med maken. Jag trivs ju så himla bra med träningspassen som Olga planerar till mig, receptbanken är suverän, jag får bra feedback/pepp plus jag behöver ha koll på kostintaget samt vikten (på ett lagom sätt). Sen att jag inte har kunnat hålla tassarna ifrån socker är ju en annan sak - då kan man ju inte skylla på någon annan att resultaten uteblir. Jag signade upp för 6 månader så då blir det till mitten på januari ungefär. Speciellt bra när jag kommer börja nytt jobb i slutet på juli för då brukar man ju ha svårt att behålla rutiner etc.

Kost: Gröna vågen...
Träning: Cykelpendling och promenad
Mentalt: Lite seg men glad. Börja kännas att man behöver semester :-)

Kassar, matlagning och stålplattor!

Jag är nu inne på min fjärde vecka med Viktväktarna och jag är väldigt positivt överraskad. Självklart är den stora boosten att stålplattan visar på viktminskning. Hittills 3,6 kg ner och imorgon är det dags för nästa invägning. Följ mig på Instagram så får du ta del av resultatet :-) Men jag vågar liksom inte hoppas på något resultat eller ha några förväntningar. Känner dock hur kroppen förändras och blir mindre här och där. Hoppas bara jag har styrkan och motivationen att fortsätta om ett bakslag skulle komma.

Men jag har bestämt med mig själv att jag fortsätter denna vägen hela abonnemangstiden dvs till november oavsett. För det kommer gå upp och ner och detta kommer ta tid. Påminn mig om detta när jag surar över uteblivna resultat... Jag får även jobba mycket med hjärnspökena att jo det går att äta så mycket mat om du gör bra val och samtidigt gå ner i vikt. Men det är en tankevurpa för mig och något jag får påminna mig själv om flera gånger per dag.

Fast å andra sidan är ju det j…

Hur går jag vidare?

Funderat länge på hur jag ska ta mig närmre ett av mina mål för i år dvs det där med att komma i mina fina klänningar igen. Jag har ju kommit så otroligt långt sedan jag började på denna hälsoresan för snart 10 år sedan. Holy crap är det så länge sedan jag vägde in på över 125 pannor, inte tog mer än typ 200 steg per dag och åt skräpmat och socker varje dag!!! Jag är så stolt över hur jag förändrat mitt liv men det är ju en livslång uppgift. Och det känns som för varje år, månad, vecka och dag lär jag mig något om mig själv och hur min kropp samt knopp funkar. Plus att jag fortsätter bygga mitt facit för mig!

Körde ju tidigare i år Itrim Fokus för att komma igång med träning. Då det bestod av 3 inspirationsföreläsning och 9 PT Small Group tillfällen. Och träningen funkar ju strålande nu men fråga inte om armhävningarna och Ica-Klassikern bara... Nu är jag redo för nästa steg - att ta tag i maten. Eller snarare planeringen av min mat och portionsstorlekarna. Att äta lagom portioner, gö…