Fortsätt till huvudinnehåll

Bok: "Socker och fett på gott och ont"

En annan bok som jag slukat de senaste veckorna är Charlotte Erlanson-Albertssons "Socker och fett på gott och ont" även den från 2004. Jag gillade denna boken för den innehöll många råd även om jag inte håller med om alla... Charlotte är ju en erfaren forskare här i Skåne-trakten och jag vet att andra av hennes böcker kommer ingå i min kommande livsstilsrådgivar-utbildning. Hon har även ett spenatpulver för viktminskning till försäljning. Hej det gäller att tjäna pengar på sin forskning även om jag nog röstar på riktig mat istället.

Men över till boken för jag tycker jag fick mycket med mig från den. Här kommer en lång lista och detta är ur mitt perspektiv.  Hoppas också att nedanstående stämmer fortfarande 10 år senare. Vill du ha exakta infon så blir det till att läsa boken :-)

 • Ät varm mat för det mättar bättre tex inled med varm soppa till förrätt
 • Drick inte kall dryck till en måltid. Detta gör att kroppen kyls ner och du blir hungrigare. Inte för inte det serveras bägare med iskall läsk med isbitar på vissa ställen...
 • När det gäller mättnad går det inte att gå på känsla för vi har svaga signaler för mättnad. Signalerna för hunger däremot är starka. Typiskt! Därför måste vi använda en medveten strategi för när vi är mätta dvs hur stor är en portion egentligen även om vi kan äta mycket mer... Detta gäller framför allt vid sött och fett,
 • Sött ökar aptiten medan salt/surt/beskt sänker den. Något att tänka på när man komponerar en måltid. Dricker du då sött tex läsk till maten så blir du hungrigare... Förenklat: det söta håller kvar hunger och hindrar mättnad för att infalla).
 • Temperaturen i vår kropp påverkar sug tex vid feber/inflammation så ökar suget efter sött därför bli vi sugna på tex söt och kall glass. Oja den gäller för mig.
 • Sött ska helst intas i fast form dvs hellre frukt än juice.
 • Sött är som jackpot i hjärnan men olika individer reagerar olika. Detta gäller även sötningsmedel. Men du kan tänka så här: riktig saft tillför energi och en tillfredsställelse uppstår. Light saft tillför ingen energi, hungerkänslorna ökar och man vill ha mer. Sötningsmedel är också billigare än socker så då blir det billigare att framställa produkter plus det finns en stor efterfrågan.
 • Äldre som har svårt att behålla vikten eller om man vill gå upp i vikt kan äta något sött innan en måltid vara ett trick tex en frukt. Alkohol gör så att aptiten ökar därför kan en aperitif också vara en ide :-) Not so good om du inte vill öka...
 • För lågt fettintag kan göra en irriterad och stressad medan ett högre fettintag ger mättnad, ett lugn och gör en stresståligare.
 • Protein är det mest mättande av våra makrofödoämnen (de andra är fett och kolhydrater). Protein ger heller ingen aktivering av belöningssystemet. Oftast är konsumtionen självbegränsande för att kroppen inte kan lagra ett överskott.
 • Okänd mat ger låg sekretion av matsmältningsenzymer vilket ger en långsam matsmätlning. Känd mat är motsatsen så detta kan vara en förklaring till varför om man är en van fast food ätare triggas igång på den maten medan om man aldrig ätit spenat så ökar ju inte saliven i munnen precis.
 • Fast food äts oftast i en stressad miljö eller på språng eller i bilen på väg någonstans. Detta gör att man äter den snabbare (så inte bara tillagningen som är snabb :-) ) Medans sitter du ner vid bordet hemma så äter du också lugnare. This is a good thing!
 • Stress påverkar hälsan oavsett hur nyttigt vi äter eller hur mycket vi rör på oss.
 • T.ex. meditation kan sänka stressen men endast hos de som upplever det meningsfullt. Det handlar om en tro, övertygelse och inlevelse - tror vi på livsstilen eller inte är frågan man måste ställa sig.
 • Kvinnlig fetma styrs av hormonet leptin. Efter ägglossning så har vi mer progesteron i kroppen fram till mens kan framkalla ångest, höjer kroppsvärmen och ökar aptiten dvs oftast äter kvinnor mer i premenstruella fasen (dag 14-28). Oftast är man sugen på mjölkprodukter och socker (hallå sa någon choklad...) dvs aptiten ökar efter fett och sött. Medans östrogen hämmar aptiten och höjer ämnesomsättningen efter mens.
 • Kvinnor föredrar oftast söta rätter medan män föredrar salta/lagade rätter. Östrogen ger smak för sött och testosteron för salt.
 • Kryddor kan ge ökad förbränning då de höjer kroppsvärmen. Är väl därför det oftast rekommenderas tex chili.
 • Sänkt inomhustemperatur kan ge ökad förbränning... Också bra att vistas mycket utomhus.
 • Fysisk aktivitet höjer förbränningen.
 • Vi är mer "ohämmade" i vårt ätande på kvällen än morgonen. Kan ha att göra med känd/okänd mat (se ovan). Dvs vi äter oftast samma frukost med middagen kan ändras. Frukosten är också mer planerad medans middagen kan vara mer ad hoc.
 • Vi är programmerad att äta, smälta födoämnen och lagra energi på dagen. Tarmarna är också rytmiserade dvs vi mår bäst av att äta på bestämda tider för då vet kroppen what´s coming.
 • Vi har inte biologin för att hantera "lagom ätande" utan vi måste begränsa oss.

Har du läst denna boken?

Klicka på bilden för hennes råd vilka jag tycker är bra förutom tallriksmodellen kanske. Andra råd i boken som jag absolut inte håller med om är att äta 5 eller fler frukter om dagen samt att äta lättmargariner. Då satsar jag hellre på 4 grönsaker och 1 frukt samt bregott/smör/kokosolja etc.

Bra skrivet tycker jag. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Dag 70 - Förlängt abonnemang på Mamma Fitness

Idag förlängde jag mitt abonnemang på PT Online och Mamma Fitness Sweden. Har tänkt på det ett tag och pratat igenom med maken. Jag trivs ju så himla bra med träningspassen som Olga planerar till mig, receptbanken är suverän, jag får bra feedback/pepp plus jag behöver ha koll på kostintaget samt vikten (på ett lagom sätt). Sen att jag inte har kunnat hålla tassarna ifrån socker är ju en annan sak - då kan man ju inte skylla på någon annan att resultaten uteblir. Jag signade upp för 6 månader så då blir det till mitten på januari ungefär. Speciellt bra när jag kommer börja nytt jobb i slutet på juli för då brukar man ju ha svårt att behålla rutiner etc.

Kost: Gröna vågen...
Träning: Cykelpendling och promenad
Mentalt: Lite seg men glad. Börja kännas att man behöver semester :-)

Poof drömjobbet is gone!

Igår blev hela mitt team inkallade till ett möte med chefen. Inget konstigt med det men några minuter senare vart det konstigt. Vårt team kommer att upplösas och arbetsuppgifterna flyttas till EMEA-teamet i Bryssel. Say whay??? Fattar ingenting just nu. Har gått från att ha häcken full och oroa mig över hur jag ska hinna med att leverera till alla deadlines till att nu ska jag lämna över mina arbetsuppgifter. Så nu ska tre av oss som är provanställda sluta, två konsulter får sluta på dagen och fyra som vart fast anställda ska få nya arbetsuppgifter. Vår sista arbetsdag blir den siste juni :-(

Känns väldigt märkligt och just nu känner jag mig mest tom, ledsen, deppig, nedstämd, orolig och nervös inför framtiden. Inte kunde jag väl tro att man startar ett team och satsar för fullt för att sedan stänga ner det cirka 6 månader senare. Trodde ju att jag skulle vara kvar på Securitas i åtminstone ett par år och inte som nu söka nytt jobb. Jättetråkigt eftersom jag lagt ner mycket tid och ut…

Hur går jag vidare?

Funderat länge på hur jag ska ta mig närmre ett av mina mål för i år dvs det där med att komma i mina fina klänningar igen. Jag har ju kommit så otroligt långt sedan jag började på denna hälsoresan för snart 10 år sedan. Holy crap är det så länge sedan jag vägde in på över 125 pannor, inte tog mer än typ 200 steg per dag och åt skräpmat och socker varje dag!!! Jag är så stolt över hur jag förändrat mitt liv men det är ju en livslång uppgift. Och det känns som för varje år, månad, vecka och dag lär jag mig något om mig själv och hur min kropp samt knopp funkar. Plus att jag fortsätter bygga mitt facit för mig!

Körde ju tidigare i år Itrim Fokus för att komma igång med träning. Då det bestod av 3 inspirationsföreläsning och 9 PT Small Group tillfällen. Och träningen funkar ju strålande nu men fråga inte om armhävningarna och Ica-Klassikern bara... Nu är jag redo för nästa steg - att ta tag i maten. Eller snarare planeringen av min mat och portionsstorlekarna. Att äta lagom portioner, gö…