Fortsätt till huvudinnehåll

Intressant och inspirerande!

I tisdags var jag på Lunch & Learn på Medicon Village. Det var väldigt intressant och inspirerande så det får bli fler gånger beroende på ämne. Vid detta tillfället var ämnet: "Så äter du för att få gynnsamma effekter på metabolism, mättnad och minnesfunktioner". Det var professor Inger Björck, föreståndare på Centrum för Preventiv Livsmedelsforskning som pratade. Detta tyckte jag hon gjorde väldigt väl och intressant. Även om vissa termer var "forskningsprat" och jag är väldigt glad att jag läst kostlära etc för det gör ju det lättare att följa med i det mer tekniska.

Inger pratade om olika forskningsprojekt såsom att de bär som är "bäst" för att hålla blodsockret, kroppsfettet och kolesterolet nere är lingon, blåbär och svarta vinbär. Ett annat projekt handlade om forskning de gjort på friska äldre män utifrån att kosten kan minska inflammationer i kroppen. Det visade sig att om dessa personer la till bl.a. vinäger, blåbär, mandlar, kanel och fet fisk så förbättrades deras resultat avsevärt vad det gäller t.ex. blodsockerstabilitet, kolesterol, blodtryck och minnesfunktioner. (OBS! förenklade förklaringar med mina egna ord.)

Ett annat tips var att äta en kvällsmåltid på grova kornbaserade produkter tillsammans med ärtor, bönor, kikärter och linser. Detta visade sig nämligen att nästa dag kände man sig mättare och valde omedvetet att äta mindre. Blodsockret var också lägre och stabilare samt inflammationsmarkörerna i kroppen sjönk. Tänkte när jag gick därifrån - tänk att få jobba i en sådan miljö och med saker som faktiskt kan påverka någons hälsa. Vilken dröm och oerhört inspirerande!

Här kommer lite bilder - klicka på dem så blir de större och du kan förhoppningsvis se vad det står :-)

Exempel på mat som sänker blodsockret: rågprodukter, inlagda grönsaker, och minimalt processad mat.

Forskningsprojektet på karlarna Slutklämmen: Det vi äter påverkar helt klart hur vi mår! 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Dag 70 - Förlängt abonnemang på Mamma Fitness

Idag förlängde jag mitt abonnemang på PT Online och Mamma Fitness Sweden. Har tänkt på det ett tag och pratat igenom med maken. Jag trivs ju så himla bra med träningspassen som Olga planerar till mig, receptbanken är suverän, jag får bra feedback/pepp plus jag behöver ha koll på kostintaget samt vikten (på ett lagom sätt). Sen att jag inte har kunnat hålla tassarna ifrån socker är ju en annan sak - då kan man ju inte skylla på någon annan att resultaten uteblir. Jag signade upp för 6 månader så då blir det till mitten på januari ungefär. Speciellt bra när jag kommer börja nytt jobb i slutet på juli för då brukar man ju ha svårt att behålla rutiner etc.

Kost: Gröna vågen...
Träning: Cykelpendling och promenad
Mentalt: Lite seg men glad. Börja kännas att man behöver semester :-)

Poof drömjobbet is gone!

Igår blev hela mitt team inkallade till ett möte med chefen. Inget konstigt med det men några minuter senare vart det konstigt. Vårt team kommer att upplösas och arbetsuppgifterna flyttas till EMEA-teamet i Bryssel. Say whay??? Fattar ingenting just nu. Har gått från att ha häcken full och oroa mig över hur jag ska hinna med att leverera till alla deadlines till att nu ska jag lämna över mina arbetsuppgifter. Så nu ska tre av oss som är provanställda sluta, två konsulter får sluta på dagen och fyra som vart fast anställda ska få nya arbetsuppgifter. Vår sista arbetsdag blir den siste juni :-(

Känns väldigt märkligt och just nu känner jag mig mest tom, ledsen, deppig, nedstämd, orolig och nervös inför framtiden. Inte kunde jag väl tro att man startar ett team och satsar för fullt för att sedan stänga ner det cirka 6 månader senare. Trodde ju att jag skulle vara kvar på Securitas i åtminstone ett par år och inte som nu söka nytt jobb. Jättetråkigt eftersom jag lagt ner mycket tid och ut…

Hur går jag vidare?

Funderat länge på hur jag ska ta mig närmre ett av mina mål för i år dvs det där med att komma i mina fina klänningar igen. Jag har ju kommit så otroligt långt sedan jag började på denna hälsoresan för snart 10 år sedan. Holy crap är det så länge sedan jag vägde in på över 125 pannor, inte tog mer än typ 200 steg per dag och åt skräpmat och socker varje dag!!! Jag är så stolt över hur jag förändrat mitt liv men det är ju en livslång uppgift. Och det känns som för varje år, månad, vecka och dag lär jag mig något om mig själv och hur min kropp samt knopp funkar. Plus att jag fortsätter bygga mitt facit för mig!

Körde ju tidigare i år Itrim Fokus för att komma igång med träning. Då det bestod av 3 inspirationsföreläsning och 9 PT Small Group tillfällen. Och träningen funkar ju strålande nu men fråga inte om armhävningarna och Ica-Klassikern bara... Nu är jag redo för nästa steg - att ta tag i maten. Eller snarare planeringen av min mat och portionsstorlekarna. Att äta lagom portioner, gö…