Fortsätt till huvudinnehåll

5,4 kilo på 9 dagar

Om du behöver råd om att öka 5,4 kilo på 9 dagar så är det bara att höra av sig. Det är nämligen något som jag är en expert på... Blir så j¤%a trött på mig själv och mitt beteende. Visst det finns olika orsaker till denna viktökning och nej allt är inte fett. Mycket vätska som jag samlat på mig. Men det är så nedbrytande för motivationen och peppet ändå samtidigt läskigt och skrämmande hur min kropp reagerar. Och joho det är fullt möjligt. Kanske inte för någon rookie men min kropp är fantastisk säger hon sammanbitet. 2 mars vägde jag in på 80,3 (missnöjd med det för ville så gärna se 7:an...) och den 11 mars visar stålplattan på 85,7. Voila!

Okej dags att rannsaka sig själv och take action innan detta brakar åt skogen. Min reflektion gav mig följande:

Fakta 1: Pollenallergi from hell. Varje morgon jag vaknar så tror jag att jag är dödsförkyld tills meds är intagna, sprayer inhalerade och droppar distribuerade. Sedan till nästa utmaning - hitta ögonfransarna bland hudpåsarna runt ögonen för att kunna kludda dit lite smink. Lägg till en trötthet ända in i benmärgen och trånga luftrör som gör det svårt att andas så kanske du har en bild. Alltid samma varje mars och framför allt den där trötthet ger mig ett sötsug som utmanar varje litet motstånd jag har. Plus att kroppen känns plufsig och vätskefylld.

Fakta 2: Gäller att passa på-beteende. Snart påbörja matplanen med Fitnesscoachen och då gäller det ju att passa på för att sen så...

Fakta 3: Träning har inget med viktminskning att göra men är ett "må bra" piller. Under dessa dagarna har jag jagat steg kring jobb, hemmavid, på flygplatsen, kring hotell och kontor. Jag har suttit på en spinningcykel i 4 timmar, kört 2 pass på crosstrainern, 1 cirkelgympass, rott i gymmet, och kört tabatapass på hotellrum. All träning får mig att må som en prinsessa men inte fasiken trollar den bort choklad- och brödvolangerna...

Fakta 4: 3 jobbresor på 6 arbetsdagar. Först Bryssel den 2-4 mars, sen Amsterdam 7-8 mars och slutligen Stockholm den 9 mars. Detta innebär sämre sömn inkl senare kväll och tidigare mornar, choklad och andra frestelser 24/7, brödluncher på udda tider medans jag jobbar och oro inför okända platser/situationer/människor. Denna oron lugnas med socker eller snarare det är det som jag varit van att använda. Svårt att ändra invanda beteende och rutiner.

Fakta 5: STRESS. Nytt jobb, nya kontor, nya möten, nya situationer, nya arbetsuppgifter, nya människor = massa nya intryck och en Tina som blir helt slut i rutan av alla sociala aktiviteter dvs att vara på hela tiden, göra ett gott intryck och få in allt i huvudet. Lägg till att vid en person bortgång visas de fula trynen hos vissa individer = ledsen, orolig och nervös Tina för hur det hela ska sluta samt en ledsen mamma att försöka trösta. Stress gör mig just nu trött, spända käkar, och sockersugen.

Fakta 6: Portionsstorlekar, socker och frestelser. Dagarna har mixats av strikt kost där jag gjort kanonval och lyckad framgång i att stå emot tex all choklad som bjuds på jobbmötena. Till dagar av intag av pizza, småkakor och godis i 180. Precis som när jag stått emot 1000 frestelse så till sist faller jag dit. Och har jag väl tagit en kaka så är det cookie monster i farten. Eller portionsstorlekarna som har en tendens att vara stora karlportioner. Min absoluta största fallgrop är brist på sömn och stress. Dessa dagarna har gjort mig helt slut och då skriker kroppen efter socker och onyttigheter. Kan inte stå emot och jag faller i en djup dal.

Lösningen för mig nu är back on track direkt. Tänk på att planera in mer luft mellan jobbresor och få ner stressen. Oftast är det jag själv som driver på fast det inte är nödvändigt eller kollar mobilen i onödan. Tagga ner Jensen och få till balansen. Prioritera sömnen speciellt nu i början på pollensäsongen. Enormt stort behov nu och det är bara att acceptera. Får bli sängdags vid 20-tiden och sovmorgon till 07 helt enkelt för att jag ska ha någon motståndskraft vad det gäller sockermonstret.

Men framför allt kosten, kosten, kosten. Nästa jobbresa är inte planerad förrän den 30 mars efter påsk. Nu när jag vet förutsättningarna lite bättre på respektive jobbort kan jag planera kosten bättre. Men inte lätt att tacka nej till luncher och middagar med kollegor. Fast jag får finna en väg och I will. Nu medan jag är hemma så är det att rensa bort det vita sockret i form av godis, kakor och bröd. Äta regelbundet, mycket proteiner och jobba med portionsstorlekarna. Ser även fram emot min konsultation med Madeleine den 22 mars men tiden fram till dess är ingen ursäkt för att balla ur.

Jobba med det mentala att inte falla ihop utav siffror på en stålplatta utan det är bara på det igen som gäller. Fortsätter jag på denna banan så blir ju resultatet därefter. Nej siffrorna som sådana är inte viktiga. Vad som är viktigt för mig är att inte må dåligt pga det jag äter, att känna att mina fina klänningar som just nu knappt går över höfterna och rumpan sitter fint igen, att mina nya träningskläder inte smiter åt och att kroppen inte är så svullen och vätskefylld. Hoppas på att känna igen min kropp snart igen och att jag behåller peppet att fortsätta.

Nog med självömkan för nu är det just do it som gäller!

Kommentarer

 1. Ibland måste man vara snäll mot sig själv och vara realist när det gäller dom förutsättningar man har. Stressen är vår värsta fiende! Kram och pepp!

  SvaraRadera
 2. Jösses! Har ju följt dig ett bra tag här nu och jag är så imponerad över hur långt du ändå kommit. Du tar några steg bakåt emellanåt, men du reflekterar över det och kämpar sedan vidare. Heja dig!
  Jag kämpar på med min träning, oftast fem pass i veckan, och känner att jag borde sköta kosten bättre. Vore kul att bli av med lite fluff!;)
  Har funderat på att kolla med Fitnesscoachen om hon kunde hjälpa mig med ett kostprogram framöver. Kanske väntar tills du börjat, så att jag kan få en liten utvärdering först.
  Kramar i massor till dig!
  Grodmamman, @akegardh70

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Dag 70 - Förlängt abonnemang på Mamma Fitness

Idag förlängde jag mitt abonnemang på PT Online och Mamma Fitness Sweden. Har tänkt på det ett tag och pratat igenom med maken. Jag trivs ju så himla bra med träningspassen som Olga planerar till mig, receptbanken är suverän, jag får bra feedback/pepp plus jag behöver ha koll på kostintaget samt vikten (på ett lagom sätt). Sen att jag inte har kunnat hålla tassarna ifrån socker är ju en annan sak - då kan man ju inte skylla på någon annan att resultaten uteblir. Jag signade upp för 6 månader så då blir det till mitten på januari ungefär. Speciellt bra när jag kommer börja nytt jobb i slutet på juli för då brukar man ju ha svårt att behålla rutiner etc.

Kost: Gröna vågen...
Träning: Cykelpendling och promenad
Mentalt: Lite seg men glad. Börja kännas att man behöver semester :-)

Kassar, matlagning och stålplattor!

Jag är nu inne på min fjärde vecka med Viktväktarna och jag är väldigt positivt överraskad. Självklart är den stora boosten att stålplattan visar på viktminskning. Hittills 3,6 kg ner och imorgon är det dags för nästa invägning. Följ mig på Instagram så får du ta del av resultatet :-) Men jag vågar liksom inte hoppas på något resultat eller ha några förväntningar. Känner dock hur kroppen förändras och blir mindre här och där. Hoppas bara jag har styrkan och motivationen att fortsätta om ett bakslag skulle komma.

Men jag har bestämt med mig själv att jag fortsätter denna vägen hela abonnemangstiden dvs till november oavsett. För det kommer gå upp och ner och detta kommer ta tid. Påminn mig om detta när jag surar över uteblivna resultat... Jag får även jobba mycket med hjärnspökena att jo det går att äta så mycket mat om du gör bra val och samtidigt gå ner i vikt. Men det är en tankevurpa för mig och något jag får påminna mig själv om flera gånger per dag.

Fast å andra sidan är ju det j…

Hur går jag vidare?

Funderat länge på hur jag ska ta mig närmre ett av mina mål för i år dvs det där med att komma i mina fina klänningar igen. Jag har ju kommit så otroligt långt sedan jag började på denna hälsoresan för snart 10 år sedan. Holy crap är det så länge sedan jag vägde in på över 125 pannor, inte tog mer än typ 200 steg per dag och åt skräpmat och socker varje dag!!! Jag är så stolt över hur jag förändrat mitt liv men det är ju en livslång uppgift. Och det känns som för varje år, månad, vecka och dag lär jag mig något om mig själv och hur min kropp samt knopp funkar. Plus att jag fortsätter bygga mitt facit för mig!

Körde ju tidigare i år Itrim Fokus för att komma igång med träning. Då det bestod av 3 inspirationsföreläsning och 9 PT Small Group tillfällen. Och träningen funkar ju strålande nu men fråga inte om armhävningarna och Ica-Klassikern bara... Nu är jag redo för nästa steg - att ta tag i maten. Eller snarare planeringen av min mat och portionsstorlekarna. Att äta lagom portioner, gö…