Förändringens vindar...

Tänkte dela med mig av en del av de sakerna jag pysslat med på sista tiden och vilka förändringar jag gjort/gör. Here we go:
 • En mobil för jobb och en för privat sedan något år tillbaka - det bästa beslut jag tagit!!!
 • Jobbdator och jobbmobil låses in för natten i skåpet på jobb så jag inte ska frestas att checka något. Skön känsla för mig och jag behöver inte lita på min disciplin att inte kolla. Världen går inte under om jag inte kollar jobbinkorgen var femte minut...
 • Jobba hemifrån en dag (eller flera) i veckan för att få arbetsro. I öppet landskap med spring runtomkring, där 95% av arbetstiden består av möte, där inkorgen sväller över av mail, där telefon ringer och kollegor jagar en så är det nödvändigt.
 • Sätta gränser på jobb tex att säga ifrån att arbetsbelastningen är orimlig, att våga ifrågasätta och att omprioritera arbetsuppgifter, att vara ett tuff förhandlare om vad som är möjligt och vilka förutsättningar som krävs. Har jag aldrig gjort i mitt liv men nu så - heja mig!!!. Plus turen att ha en bra chef som lyssnat och agerat! 
 • Släppa taget om kontrollen - japp jag är mänsklig och kan glömma saker. Hallå det är ok och allt löser sig! Jag kan inte ha 100% koll alltid. Befriande :-)
 • Tagit tag i min sömn eller snarare brist på den för att hjärnan går på högvarv. Tur igen med bra företagshälsovård där jag kan få hjälp. Får tips och hemläxa som utmanar. Till exempel att gå långsamt till ett möte som jag är sen till. Hjälp vad jobbigt :-)
 • Minska/Sluta multitaska - jobbigt men ack så nyttigt för ingen kan multitaska egentligen... Utmanade mig i veckan att titta på film - ja alltså att bara titta på en film och inte kolla bloggar samtidigt, svara på sms, läsa tidningen eller...
 • Ingen skärmtid när jag kommer hem från jobbet dvs efter 18... En utmaning för en kvinna som sitter med datorn framför TV med med mobilen bredvid alltid. Fast väldigt vad det är trevligt att läsa bok under filten med en kopp te och tända ljus i tystnad. Mumma för själen! Och nog en av de viktigaste aspekterna för god sömn har jag upptäckt. Hjärnan hinner vila, återhämta sig och varva ner. Räcker inte med en halvtimme innan sängdags där jag gör allt annat utan det kräver timmar. Nyttig reflektion över hur mycket skärmtid vi klämmer in överallt...
 • Träna för det ger mig energi och må bra endorfiner. Även när jag är trött så blir jag piggare av rörelse.
 • Promenader och frisk luft varje dag helst i dagsljus. Dags att ta upp lunchpromenaderna igen Jensen!
 • Insikt i att det är bara jag som kan åstadkomma förändringarna som krävs och jag tar ansvar för mitt välbefinnande.
 • Gör mitt bästa för att begränsa intag av skräpmat och socker, ingen alkohol och minimera koffeinet.
 • Tänka på min andning och att allt behöver inte göras i 180. Man behöver faktiskt inte kissa snabbt eller duscha snabbt eller alltid gå snabbt... Det är okej att ta sig en fem minuters paus för att komma ner i varv.
 • Jobbar mycket med mig själv och mina tankar - vad vill jag och hur, vad får mig att må bra och strunta i vad andra sa tycka och tänka, hur vill jag leva mitt liv? Lura hjärnan att tänka positivt tex istället för att ligga och tänka på hur svårt det är att sova så jobbar jag på att istället tänka på hur gott jag kommer sova och hur utvilad jag kommer vakna. Eller att bryta tankar på jobb kl 03.00. Inte där än men skam den som ger sig.
 • Acceptera att så här är jag och jag duger! Detta är mina behov för att må bra och strunta i vad andra kan/gör. Jag måste för rätt förutsättningar för mig! Hey jag är grym no matter what!
 • Luft i kalendern både privat och på jobb - jag behöver mycket återhämtning för att vara i balans. Men samtidigt ha social aktiviteter inplanerade med människor jag får energi av att se fram emot.
 • Insikt att jag kan inte rädda och ta hand om alla andra. Jag måste ta hand om mig!
 • Men det bästa av allt: ATT GÖRA DETTA I TID INNAN ALLT FÖRFALLER! Att ta tag i jobbstress och sig själv innan allt går överstyr eller innan kroppen och knoppen lägger av. Gör det i tid och lyssna på signalerna för din kropp och knopp är så kloka. Innerst inne vet du vad du behöver och ja stegen dit är kanske inte så kul eller tuffa eller utmanade eller jobbiga men ack så viktiga. Vi ska trots allt hänga kvar på denna jorden ett tag och då vill jag göra det med kvalité!
Den enda som kan åstadkomma en förändring i ditt liv är du!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass