"Alla kanske inte behöver undvika glass och pizza"

Vi fortsätter med artikelserien i Svenska Dagbladet. Nu är det denna i fokus. https://www.svd.se/alla-kanske-inte-behover-undvika-glass-och-pizza

"Personlig nutrition är framtiden för viktminskning, spår forskare. Nya fynd visar att olika människor kan reagera helt olika på samma mat. Förhoppningen är att på sikt kunna byta ut generella kostråd mot individanpassade.

Surdegsbröd med fullkorn skulle nog de flesta betrakta som ett mer hälsosamt val än vitt industribröd. Men när israeliska forskare vid Weizmaninstitutet i Tel Aviv undersökte brödens effekt på blodsockret fick hälften av studiedeltagarna högst påslag av surdegsbrödet, och hälften av det vita industribrödet. "Vi var övertygade om att surdegsbrödet skulle vara bäst för alla. Bland dem som fick högt blodsocker av surdegsbrödet fanns en bagare som älskar sånt bröd, förklarar forskningsledaren Eran Elinav".

Han menar att en förklaring kan vara att olika människor har olika sammansättning på sina tarmbakterier, och att detta i hög grad påverkar förmågan att hantera kolhydrater. Eran förklarade på en konferens i Miami våren 2019 att frågan är kontroversiell och att forskarna måste vara försiktiga med hur budskapet kommuniceras. Det faktum att det förekommer individuella skillnader bör inte tas som intäkt för att överge sunda matvanor och ge frikort åt skräpmat. Det behövs mer kunskap. Våra data visar att det är en stor spridning kring medelvärdet. Bara ett fåtal reagerar precis enligt GI-tabellen. Samtidigt menar han att resultaten belyser att ”en storlek passar alla”-tänket är förlegat när det gäller kostråd."

Åter igen tänk på vad du som individ mår bra av, plocka godbitarna av vad som fungerat för andra men utvärdera dem utifrån dig själv och döm ingen annan för att det som fungerade för dig inte passar dem. Vi är alla unika och våra kroppar och knoppar följer inga tabeller bara för att så ska det vara...

Här hittar du de andra artiklarna i serien: https://www.butterflytina.se/2019/09/prisad-forskare-vagar-bara-ge-ett.html


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass