Sleeve eller Bypass?

När man väl tagit beslutet att genomgå fetmakirurgi så är dyker nästa fråga upp. Vilken typ av operation ska jag välja? Så var det för mig och vad jag läst i tex andra bloggar så är det liknande upplevelser. Likaså den vanligaste frågan jag får från någon som är nyfiken på att gå igenom samma process är just denna - varför/hur valde du om du skulle göra bypass eller sleeve och vilken rekommendation kan du ge mig? Och det var precis samma frågor jag ställde själv.

Först och främst bör varken jag eller någon icke-utbildad rekommendera någon annan individ vilken typ av operation som denna ska välja. Detta ska göras i samråd med den utvalda kliniken. Men jag tänkte jag kan skriva lite om min egna process i detta val. Enkelt sammanfattat så velade jag fram och tillbaka in i det sista. Ena dagen övertygad om att sleeve var rätt för mig för att nästa heja på bypassen. Men när väl beslutet var taget i samråd med läkaren på kliniken så kände jag ett lugn i att nu har jag tänkt igenom beslutet så mycket jag kan och nu kan jag bara hoppas på det bästa.

Åter igen så är mitt bästa råd: LÄS PÅ!!! Jag kan inte understryka detta tillräckligt. Tror det är detta steget som många missar för man blir desperat och tar till alla tillgängliga medel för att få en lösning på helvetet. Men ta ett djupt andetag och ta dig tiden att väga för- och nackdelar. Så låt oss börja från början med vad innebär de två operationerna. Enkelt uttryckt så vid en sleeve opereras ca 85% av magsäcken bort och tas ur kroppen. Dock kopplas tarmarna inte om. Vid en bypass så görs en liten magsäck som kopplas på direkt på tunntarmen. Resterande av magsäcken stannar kvar i kroppen och där magsyran går via tolvfingertarmen. Obs detta är en förenkling. Du kan läsa mer här: https://www.alerisplus.se/overviktsoperationer/


Först när jag började läsa på så var jag inställd på att göra en sleeve. Kändes som ett mindre ingrepp eftersom man inte rör tarmarna. Plus större risk för tarmvred vid bypass och det skrämde mig. Dock finns det inte lika lång historik av detta ingrepp och det används främst på de som har en mindre övervikt än vad jag har. Dessutom så blir många inte så känsliga för socker/fett vid detta ingreppet samt lite större risk för viktuppgång. Därför valde jag att göra en bypass för jag ville ta till det tuffa artilleriet dvs må dåligt vid fett och socker-intag, jag hade väldigt många kilo att gå ner och med tanke på i hur många år jag kämpat och hur min kropp slutat svara så krävdes det något drastiskt. När jag pratade med läkaren så var det inte ens en diskussion utifrån att hans starkaste rekommendation till mig var att välja bypass. Voila mitt beslut var fattat.

Dock tog denna processen i alla fall 3 månader så kom inte fram på en dag och vid ett samtal. Dessutom finns det medicinska faktorer att ta hänsyn till i sitt val. Finns vissa sjukdomar/symptomer som kan avgöra valet åt en. Till exempel lider man mycket av halsbränna så rekommenderas inte sleeven. Medan har man problem med tarmarna så är sleeven bättre än bypass. Plus en sak som lugnade mig var att risken för tarmvred vid bypass har minskat drastiskt de senaste åren då operationstekniken har förbättras så då blev mitt val enklare även på grund av det. Nedan kan du se en liten sammanställning av för/nackdelar av respektive operationsmetod.


Innan man opereras får man också ge sitt samtycke till olika val. För det kan ju vara så att när kirurgerna är igång så upptäcks tex något på tarmarna som gör att en bypass inte är möjlig. Lite svårt då att fråga en nedsövd patient om han/hon vill göra en sleeven istället. Därför får man skriva på ett "avtal" vad man som patient samtycker till. I mitt fall var bypass första valet och sleeven andra valet. Men jag hade också kunnat ange bara bypass och vid bekymmer hade då ingen av metoderna genomförts. Så om du är själv in denna process fundera, fundera och fundera men gör det i samråd med din läkare och inte i ett facebook-forum.

Måste berätta en lite rolig grej till sist... Det första jag frågade sköterskan på uppvaket var: "Vad blev det?" Ungefär som jag undrade om det blivit en pojke eller flicka ;-) Likaså lite senare under dagen när jag vandrade runt som ett litet spöke i min nattasärk och droppställning så träffade jag en av kirurgerna. Han fick än en gång bekräfta för mig att det hade blivit en bypass och att allt gått helt enligt plan... Plus i dimman så fick jag han även att intyga att min lever varit fin ;-) (Hade ju varit nervös att jag inte gått ner tillräckligt i vikt innan op eftersom det kan ha effekt på levern...)

*Bilderna i detta inlägg är foton jag tagit när jag varit på informationsträffar etc på Aleris. Plus det finns andra varianter av operation/ingrepp också men jag håller mig till bypass och sleeve eftersom det var dessa som var aktuella för mig.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass