"Prisad forskare vågar bara ge ett kostråd"

Denna artikel publicerade Svenska Dagbladet den 18 juli och du hittar den här: https://www.svd.se/science-prisade-forskaren-vagar-bara-ge-ett-kostrad. I den står att läsa:

"Fetma är ett förvånansvärt komplicerat fenomen. Mängden och typen av mat är självklart central men även andra faktorer i vår miljö och livsstil bidrar. På senare år har en ny aktör dykt upp på scenen. De bakterier vi bär på i tjocktarmen pekas av flera forskare ut som bidragande till fetma. Det handlar om tre separata upptäckter inom grundforskning som alla tillmäts stor betydelse:
  • Störning av dygnsrytmen.
  • Jojo-bantning (Enligt Christoph Thaiss fynd ändrar en längre tids fetma tarmflorans sammansättning på ett sätt som bidrar till att kroppen efter bantning vill återgå till den högre utgångsvikten. Resultaten kan ge en delförklaring till jojo-effekten eller ”Biggest looser”-effekten, när den som bantat sedan snabbt går upp i vikt igen. Upptäckten kompletterar det forskarna redan vet om förändringar i ämnesomsättningen och ändrad utsöndring av hunger- och mättnadshormoner efter bantning.)
  • Inflammation.

"Genom att förstå de faktorer som reglerar vår tarmflora hoppas vi kunna utveckla metoder som gör det möjligt att förebygga sjukdomar genom ändrade levnadsvanor, säger Christoph Thaiss".

I väntan på kommande genombrott menar Christoph Thaiss att det bästa rådet som kan ges till en bred grupp människor är att äta mat som i huvudsak är växtbaserad. Då får man i sig både fibrer som är viktiga för en sund tarmflora och en mängd bioaktiva ämnen som också spelar stor roll. Gruppens resultat ger stöd åt den snabbt framväxande insikten att vi som individer kan reagera väldigt olika på samma mat, och även på andra faktorer i miljö och livsstil."

Framför allt den sista meningen ovan är något vi borde ta till oss mer och mer. Dvs vi ser inte likadana ut på utsidan så varför skulle insidan fungera exakt likadant. Bara för att tex jag mår bra av leva på ett specifikt sätt så kanske någon annan inte gör det. Likaså ett uttryck som jag bara hatar är: "Kunde jag så kan du". Jäkla bullshit för det enda den frasen har gett mig är mer dåligt samvete över att jag inte lyckats gå ner i vikt och behålla vikten. Alla andra kan ju är liksom budskapet - bara jag som är en dålig loser...

Mina tidigare inlägg om denna artikelserie hittar du här: https://www.butterflytina.se/2019/08/ovantad-etta-pa-listan-over-maten-som.html

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass