"Oväntad etta på listan över maten som mättar mest"

Okej dags för nästa artikel som du hittar här: https://www.svd.se/ovantad-etta-pa-listan-over-maten-som-mattar-mest . I den står bland annat följande:

"Grundregeln är ganska enkel: ju mer fibrer, protein och vätska som maten innehåller, desto mer mättar den. Frukt, bönor och fullkorn men även kött och ägg hör till det som mättar mest. Däremot mättar inte fett särskilt bra. Något otippat toppar vanlig kokt potatis, som de senaste åren hamnat i skamvrån för sitt relativt höga energiinnehåll och sin påverkan på blodsockret. 

En förklaring är att kokt potatis innehåller en stor andel vätska och just matens volym ger ett viktigt bidrag till mättnadskänslan. Det finns särskilda sensorer i magsäcken som känner av hur mycket den töjs ut. Den långsamma nedbrytningen av mikronäringsämnen i fullkorn bidrar på motsvarande sätt till att mättnadssignalerna till hjärnan skickas ut under längre tid. Om man äter portioner som väger lika mycket så mättar potatis tre gånger så mycket som vitt bröd. 

En oväntad upptäckt var att det kan vara stora skillnader inom varje grupp. Frukt mättade generellt väldigt bra, med ett tydligt undantag: bananer. Bananer mättar väsentligt mindre än äpplen och apelsiner. Och bland snacks sticker popcorn ut i positivt riktning. De fyller bra i magen utan att bidra med så många kalorier."

Min personliga reflektion är att absolut blir jag ju mer mätt på kokt potatis än vitt bröd. Och popcorn är en bra snacks för man får äta mycket ;-) Till exempel när jag var med i VV så var ju en stor påse 8 points - yes come to mama!

Här kan du läs om de tidigare artiklarna: https://www.butterflytina.se/2019/08/ga-ner-i-vikt-sa-lurar-du-din.html

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass