Föreläsning: Bästa vikten/Bästa maten

Förra torsdagen så var jag på en annan föreläsning på GB Obesitas som du kan  läsa om här: https://www.butterflytina.se/2019/10/forelasning-psykolog-marcus-lagerstrom.html Igår kväll var det dags igen. Ämnet var "Bästa vikten/Bästa maten: Mat, näring och måltidsplanering". Jättebra information och jag fick mig en puff i rätt riktning. Något jag tänkt på länge och funderat över. Men nu fick jag liksom ord på det hela. Skön känsla i magen och knoppen helt enkelt.

Fokus igår var på maten utifrån "Best Weight" konceptet  t.ex. hur du kan strukturera dina måltider, vad bör du fokusera på tex protein och fiber, planering av matinköp och att laga maten. Detta tycker jag faktiskt att jag har väldigt bra koll på. Till exempel äter jag mina 5-6 måltider per dag och oftast var tredje timme. Att jag alltid packar med mig mellanmål och vatten t.e.x på resor eller när jag ska i väg på en aktivitet. Jag är ju utbildad kostrådgivare så jag har kunskapen med mig. Att vara en Skalman är en av mina styrkor. Jag har alltid bra alternativ hemma med det inte sagt att jag alltid väljer bästa alternativet dock ;-)

Men "Best Weight" handlar mycket om psykologi och dina tankar, vanor, rutiner, preferenser etc för mig. Bara för att du gör en fetmaoperation så betyder ju inte det att du nästa dag vaknar upp och älskar broccoli och gymmet. Du måste jobba aktivt på att skapa en hållbar livsstil där du väljer bra mat för dig. Där du väljer rörelse och träning utifrån dina förutsättningar och preferenser. Där du jobbar in de vanor och rutiner som krävs för att du ska må bra t.ex. bra sömn, återhämtning, hanterar dina känslor.

Men oavsett om du vill gå ner 5 kilo eller 50 kilo så måste du ha realistiska förväntningar på din viktminskning. Där du kanske får acceptera att vad du anser det ska stå på stålplattan är inte den vikten som din kropp och din biologi vill. Att din kropp tillåter dig inte att gå under 80 kilo fast du vill väga 60. Oavsett hur mycket du kämpar så ger sig inte kroppen. Det blir helt enkelt för mycket motvind och till sist ger du upp. Då blir det kanske allt eller inget tänket och vips så har du gått upp till 100. Istället för att acceptera dina förutsättningar och jobba in en hälsosam livsstil där du faktiskt kan må bra på 80 kilo. Okej nu menar jag inte att du ska acceptera läget om du mår fysiskt och psykiskt dåligt på den vikten. Utan då gör du det som krävs för att må bättre t.ex. tar hjälp med det men det är ju inget som stoppar att inte arbeta på att få in en hälsosam livsstil i sitt liv ändå. Man får bara justera efter sina förutsättningar.

Likaså känner jag att detta med "Best Weight" är något jag nosat på i många år men först nu jag fick ett uttryck för det. Det vill säga tänk om jag inte går ner ett enda kilo till trots min operation. Ska jag se den som ett misslyckade fast jag väger 23 kilo över normal BMI? Eller vad kan jag göra för att leva så hälsosamt som möjligt på denna vikten? Å ena sidan känner jag att njae jag vill ner till under 75 kilo i alla fall för där vet jag att jag mår riktigt bra, känner mig stark och hälsosam. Men å andra sidan tänk om - ska jag då bara lägga ner allt och invänta domedagen? Eller hur gör jag för att må så bra jag bara kan oavsett vikt. Kanske tål jag en del motvind för att hamna på 75 kilo eller nej det gör jag faktiskt inte utan 80 är där jag har balans.

Inget jag vet just nu men det jag kan fortsätta att göra är att bli mer hälsosam. Att göra så bra matval jag kan så ofta jag kan. Att röra mig på en nivå där jag mår bra. Att se till att jag får återhämtning och sömn som får mig att må bra. Att vara snäll mot mig själv och ge mig cred för allt jag faktiskt gör. Att sätta upp mål som inte har med en viss vikt att göra men som självklart kan ha att göra med t.ex. jag vill komma i mina fina klänningar igen. Eller jag vill kunna cykla en mil. Eller vad som passar mig. Tänkte jag ska sätta mig redan ikväll och filura lite på dessa mål. Som även tipsades om i föregående föreläsning (se länk ovan).

Här kommer lite bilder från kvällen...
 

 Vill du lyssna på Dr Michal Lyon som tagit fram konceptet "Best Weight" som nu GB Obesitas föreläser om så finns här en 15 minuter video. Ta dig den tiden och fundera sen på hur vill du leva hälsosamt på din bästa vikt!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass