”Skadlig bantningsapp – barn kommer att fara illa”

Viktens gåta serien i Svenska dagbladet fortsätter med denna artikeln: https://www.svd.se/experter-sagar-viktapp-for-barn-kommer-fara-illa

"En skadlig bantningsapp för barn. Så beskriver kritiker Kurbo, där 8-åringar som gått ner i vikt lyfts fram som ”framgångssagor”. Men Viktväktarna i USA, som nylanserat appen, menar att syftet inte är bantning utan hälsosamma matvanor.

Grönsaker och frukt är okej att äta hur mycket man vill av. De får grönt ljus. Pasta och protein funkar också, men inte för stora portioner – gult ljus. Läsk, godis och chips är däremot röda livsmedel. De ska ransoneras.

Den tregradiga trafikljusskalan är grundstommen i appen Kurbo från amerikanska Viktväktarna, som nyligen bytte namn till WW. Enligt företaget är syftet med appen att hjälpa barn och tonåringar att ”välja hälsosammare mat, skapa sundare vanor och gå ner i vikt”.

All mat kategoriseras i de olika färgerna och användaren får en veckoranson. Om man är extra duktig och inte äter några röda saker flera dagar i rad blir man belönad i appen, rapporterar Insider.
I marknadsföringen på appens hemsida beskrivs ”framgångssagor” med före och efter-bilder på barn som gått ner i vikt. Vissa av dem bara åtta år gamla."

Vad tycker ni om detta? Ska barn använda appar för att lära sig att leva hälsosamt?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass