Föreläsning: Psykolog Marcus Lagerström

Igår kväll va jag och lyssnade på psykolog Marcus Lagerström på GB Obesitas i Malmö. Han pratade om "Aspekter om livet med obesitas" dvs fetma. Marcus har över 10 års erfarenhet att jobba som psykolog med KBT-inriktning mot patienter med fetma. Så han vet vad han pratar om. Första åren med KBT-fokus enbart och numera tillsammans med kirurgi. Det var en jättebra föreläsning med otroligt hög igenkänningsfaktor. Och jag gick därifrån men en ännu starkare övertygelse att jag tagit rätt beslut för mig. 

Han började med en disclaimer att vi är alla individer och olika därav kommer vi alla ha olika erfarenheter och upplevelser. Och detta kan aldrig nog understyrkas. Vi ser ju inte lika ut på utsidan så varför antar vi alltid då att våra insidor fungerar på exakt samma sätt? Likaså gjorde han en jämförelse med att likaväl som vi är olika bra på att sjunga eller tävla i löpning så är vi olika bra/dåliga på att vara normalviktiga. Skillnaden är att man ofta säger när det gäller en talang som sång att hen är född med det + övning ger färdighet. Medan när det gäller fetma så antar vi att det enbart gäller pannben och hur bra man är på att banta...

En annan disclaimer var när han sa att han vill ju inget hellre att kirurgi inte skulle vara lösningen på en varaktig viktminskning utan KBT och förändrade vanor vad det gäller kost och träning. Då hade han ju "tjänat mest pengar" men så är inte fallet om man ser till över 60 års forskning. Men det är ju detta viktminskningsindustrin vill att man ska tro för annars hur ska de tjäna sina pengar. Och en desperat individ går ju från en diet till en annan tex Viktväktarna till 5:2 till LCHF till pulver. Hallå = Tina Jensen... 


Likaså att mycket av den forskningen som har fokuserat på viktminskning men endast haft en kort uppföljning efter tex 2 månader. Jaha men hur ser det ut efter 1 år eller 5 år? Medan för fetmakirurgi så finns det flera års uppföljning. Absolut finns det de som också går upp och faktiskt så ska man ha med ett par kilos viktökning när kroppen stabliserar sig efter svält. Åter igen vi är individer och alla kommer reagerar olika. För det som var ett tydligt budskap igår är att du kan aldrig bestämma vilken vikt du har. Det är biologi och gener. Du kan inte bestämma att det är X antal kilo en viss dag för det är kroppen som bestämmer. Word! Jag hoppas bara att mina gener samarbetar och att jag går ner åtminstone 15 kilo till. Men vi får se...

Det som fastnade mest hos mig igår var följande:

Det vill säga att 3-5% lyckas behålla en 10% viktminskning på längre sikt. Så låt oss säga att du varit normalviktig men sedan kanske gått upp en 10 kilo. Du går på diet och sedan lyckas du behålla den viktminskning = du har lyckats. Men när du väger så många kilo som jag gjorde när jag var som störst dvs 125 kilo så är 10% lika med 112,5 kilo. De senaste åren har jag pendlat mellan 90-97 dvs 28-22% i viktminskning. Så när jag ser det ur detta perspektivet så har jag ju lyckats fantastiskt!!! Problemet är bara att det fortfarande räknas som fetma och är ohälsosamt. Plus det sistnämnda i bilden - det krävs ett oerhört slit. Jag har tränat som en galning, kostregistrerat, alltid var på någon typ av diet etc. Och för varje misslyckade och kilo upp så har jag mått sämre och sämre. Och trott att det bara handlar om mig dvs det är jag som är svag, dåligt pannben och alla andra kan. Men jag har ju egentligen lyckats fantastiskt med tanke på att min biologi/kropp har kämpat emot mig hela tiden.

Det som jag känner är annorlunda denna gången är att min insida har ändrats. Och då menar jag inte bara mindre magsäck och att tarmarna har kopplats om. Utan jag känner mig även annorlunda i huvudet. Jag upplever mättnad - helt ny upplevelse för mig. Jag känner inte konstant hunger och som Marcus kallar pac mac hjärnan dvs att det enda man kan fokuserar på är vad man ska äta, att det går inte att ha något hemma eller i en affär så handlar man allt man kommer över. Vet ni att jag har chokladmuffins och kanelbullar i frysen och de har legat där i veckor. Jag har glömt bort dem. GLÖMT BORT DEM!!!! Har aldrig hänt i mitt liv. Eller att det finns godis och choklad i skåpet där jag nöjer mig med två bitar. Hallå???? Om detta inte är en förändring så vet jag inte vad. Ja du må opererar magen men huvudet påverkas ännu mer. Biologin nollställs och jag har fått ett lugn och en mer normal förhållning till mat och socker. 
Slutligen så pratade han om att BMI är inte lika med hälsa och lycka. Bara för att du väger en viss vikt så blir det liv lyckligt. Vikt är inte allt!!! Utan det handlar mer om livskvalité dvs vad kan du göra idag som du inte kunde tidigare med X antal kilo på kroppen. Utan Marcus råd är: mät annat än vikt som framgång, ta foton så du kan se hur kroppen ändras och jobba med din kroppsuppfattning samt skriv en veckodagbok med vad du kan göra idag som du inte kunde tidigare tex du har inte längre ont i knäna när du går i trappor.

Plus vi fick en övning att göra:

Om det är så att du är mer nyfiken på Marcus kan du bl.a. kolla på detta klipp från Almedalen så jag har kollat på tidigare. Han gör entre 10 minuter in i klippet. http://www.mynewsdesk.com/se/medtronic/news/film-fraan-almedalsveckan-2018-313130  
Förresten så var det teamet som startade GB Obesitas nu under sommaren som opererade mig på Aleris i april. Jag var en av sista patienterna på Aleris som blev opererad av detta suveräna team. Så jag har högsta förtroende för detta gäng! Kul att träffa vissa av dem igen och Carl Magnus som du även kan se i början av klippet var den som häll i informationsmötena och min konsultation.

GB Obesitas har fler öppna föredrag så kolla här:


De skrev även så här på mitt instagram när jag frågade om någon ville följa med: "Om ni vill veta lite lite mer i förväg så är detta en mini-tjuvstart på vårt samarbete med en klinik för ”all” fetmasjukdom -Dr Lyon’s klinik utanför Vancouver. Deras åtta basföreläsningar är här ihopslagna till fyra, plus Marcus L’s gästföredrag. Vi jobbar genomgående med Best Weight -begreppet, okänt här hemma, välkänt i Canada. På sikt hoppas vi att detta skall bli hur all fetmasjukdom behandlas, men vägen dit är lång. Men denna serie är vårt första steg i den riktningen!"

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass