Hmm hur är den där tekniken?

Fast jag har värsta träningsvärken i ryggen mellan skuldrorna så var det med ett glatt pepp i stegen som jag tog mig till gymmet idag. Dock efter en lång sovmorgon då maken och jag var på äventyr igår. Idag stod Olgas torsdagspass på schemat eftersom jag tog vilodag i torsdags. Har kommit fram till att detta är mitt favoritpass. Jag kan liksom muta in ett hörn i gymmet och köra. Inte väntar på några maskiner eller stänger. I 99% av fallen får jag lätt tag på de vikter jag behöver i hantlar och kettlebells. 2 cirklar med 4 olika övningar i fullt ös. Svetten stänker, musklerna skriker och pulsen är ibland så hög att det susar i öronen - just the way I like it!

En sak som slår mig dock varje gång jag är i gymmet är vilken dålig teknik många har i sitt utförande. Nej jag är inte picture perfect men om jag inte utför en övning 100% korrekt så beror det på något av följande: jag är skadad eller har inte rörligheten att utföra övningen eller mina kilon tar emot tex på låren/rumpan som begränsar. Visst jag har en stor fördel utav att haft olika PTs som lärt mig ett korrekt utförande och tjatat om rätt teknik. Plus att jag haft intresset och viljan att lära mig mer genom tex att utbilda mig till styrketräningsinstruktör. Alla vill inte eller har inte möjligheten att göra det - I get it.

Men ibland blir jag mörkrädd när jag ser någon misshandla kettlebellsen i diverse övningar eller snarare misshandla sin egen kropp i en sving som är så inkorrekt att jag inte vet vad jag ska börja. Eller när unga killar så gärna vill lyfta tungt att kroppen har helt fel hållning och de riskerar att göra mer skada på sina kroppar än få de stora musklerna som är deras riktlinje. Eller när någon gör repsen i sådant tempo att de inblandade musklerna omöjligt kan kopplas på. Eller där man ser leder, armbågar, knän och ryggar pekar åt alla håll och kanter istället för att hållas i raka linjer och nära kroppen.

Ibland har jag tänkt att jag kanske borde säga något när jag ser det barka åt skogen. Men jag har inte gjort det för jag är där för min egen träning. Inte min plats att utbilda någon i gymmet såtillvida jag inte är anställd för ett sådant uppdrag som jag ju är ibland :-) Plus att vad vet jag om de till exempel är skadade etc och inte kan utföra övningen korrekt. Kom till att tänka på det igen imorse när en ung tjej forsade fram gymmet i ett ursinnigt tempo med olika övningar. Fick till sist tvinga mig själv att blunda för att inte börja räkna upp alla fel och konstigheter hon utsatte kroppen för.

Intressant det där att alla kan bli experter på styrketräning genom t.ex. Google eller olika forum. Men när du börjar spela exempelvis handboll så introduceras man till spelet och reglerna. Oftast eller förhoppningsvis utav en ledare som kan sin sak. Självklart ger övning färdighet. Jag nöter ju själv knäböj efter knäböj, utfall efter utfall. Men det är inte det jag pratar om här. Jag menar verkliga galenheter eller kanske okunskap. Har du rätt teknik i gymmet? Hur har du lärt dig den? Och brukar du korrigera någon okänd i gymmet?

Kommentarer

 1. Jag försöker låta bli att titta på andra som tränar för att inte bli ledsen på deras teknik.....

  SvaraRadera
 2. Nej man ska absolut inte påpeka att andra har fel teknik, du kanske inte själv har kunskapen att se vad som är rätt eller fel för det första och om någon skulle påpeka för mig att jag gör fel på gymmet skulle jag bli skitförbannad. Om man har tid och ork att kolla in andras teknik så får man nog ta upp sin egen träning en steg. Olga har inte särskilt bra teknik på sina kettelbellpass hon heller. Om du vill se perfekt teknik så ska du kolla Lofsan, det är som underbart att se hennes träningsvideos.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym! Jag menade inte med mitt inlägg att jag skulle korrigera någon även om jag anser mig besitta en hel del kunskap. Borde du vet om du följt min blogg ett tag. Tycker mig ha koll på den teknik jag behöver såsom kettlebellinstruktör etc. Och nej det är inga fel på mina egna pass och hur hårt jag tränar - tror mig. Men det betyder inte att man inte har ögon och ser vad som händer runt omkring. Verkar som nuförtiden ska man tillhöra en skola av något slag om det sen är Lofsan eller Olga eller however. Nope inte för mig jag plockar godbitarna som passar mig och kör mitt race. Man kan lära sig något av alla och alla har inte alltid 100% teknik av olika skäl.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass