Julfirande i lagom dos!

Vår jul har varit mysig och vi känner att livsandarna börja komma tillbaka vilket är oerhört skönt. Jag har också tacksam att vi bara har haft julafton bokat. Varför skriver jag så? Jo för denna tiden är otroligt jobbig för någon med ett beroende. Svårt att beskriva men i sådana situationer är det som att ha en Sheldon i huvudet som istället för Penny säger Ät, Ät, Ät, Ät, Ät... Kan inte koncentrera mig på samtal som pågår utan att jag tänker bara på är att stoppa sockermonstret och att stå emot frestelser. Då är det skönt att slippa fira jul fyra dagar på raken hos olika släktingar med nya gottebord varje dag där sockret finns i överflöd.

Denna jul har jag lyckats hålla mig enormt sockerfri om man jämför med andra år. Jag har druckit julmust vid tre tillfällen (julfest på jobb, julfirande hos gudföräldrarna och på julafton). Samt att jag ätit ris a la malta med saftsoppa which I love dock med minimalt socker (typ det som fanns i saftsoppan). Dock kilona har lagts på sakta men säkert under december pga att jag överäter på mat. Fast detta var jag inställd på och det blir nya tag snart. Men jag är ändå så j#%&la stolt och stärkt i att jag fixar det. På julafton firade jag även 3 månader utan lösgodis, naturgodis, choklad, kakor, sockerefterrätter, glass och liknande. Jag är grym tycker jag själv :-)

Och födelsedagen som var igår firades med fläskpannkaka med rårörda lingon som är makens paradrätt i köket. Så gott och jag var så nöjd med det firandet. Jag behöver inte fira 2 fyror med tårta eller kakor. Jag kan fylla år ändå... Försöker också ha en öppen dialog med maken, mamma och svärföräldrarna att jag fixar det så här och så här för att jag ska klarar av dessa situationerna. Maken vet ju mer eftersom han lever med mig varje dag :-) Men också så skönt att få förståelse för att på julafton blir det inte överdrivet med socker för att jag fixar inte det. Samtidigt vill jag ju inte beröva dem på det som de vill ha. Fast som vi kommit fram till att i så fall kan de äta det en annan dag, innan eller efter samt att egentligen behöver inte de heller 10 olika sorters godis då två är diabetiker, jag sockerberoende och att ingen faktiskt mår bra av det.

Hur har du haft det i jul? Mycket mat, gotter och mys? Börjar du också bli redo för att ta tag i kosten?

Lugnet innan gästerna :-)

Dukat fint! 

Vårt bidrag till julklappsspelet... 

Lite julpynt har vi men inget överdrivet... 
Till Kalle blev det clementiner, pepparkakor och lingonröra gjord på philadelphiaost, lite rårörsocker och lingon. 

Gudfars hemmagjorda glögg med mandel och russin serverades också. 

Förra året sjösattes en ny julaftonstradition dvs 3 rättersmiddag istället för julbord. Till förrätt räksallad med ägg på toast. 

Varmrätten bestod av julsallad på rödkål, sallad, apelsin, lingon. 

Min goa chilirevben... 

Och potatisgratäng med massa vitlök. 

Efter det jagade jag ut alla på en promenad så vi skulle få plats för gröten :-)

Mammas hemmalagade ris a la malta och hallon från hennes trädgård tillsammans med...

...köpt saftsoppa :-) 

Lite gotter där typ 95% var kvar när gästerna gick hem så nästa år blir det revidering på det. Följande serverade clementiner, pepparkakor, Lindtkulor, nötter, torkade aprikoser med ädelost och hackade pistagenötter, krustader med brieost och hjortronsylt. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass