Intressant och inspirerande!

I tisdags var jag på Lunch & Learn på Medicon Village. Det var väldigt intressant och inspirerande så det får bli fler gånger beroende på ämne. Vid detta tillfället var ämnet: "Så äter du för att få gynnsamma effekter på metabolism, mättnad och minnesfunktioner". Det var professor Inger Björck, föreståndare på Centrum för Preventiv Livsmedelsforskning som pratade. Detta tyckte jag hon gjorde väldigt väl och intressant. Även om vissa termer var "forskningsprat" och jag är väldigt glad att jag läst kostlära etc för det gör ju det lättare att följa med i det mer tekniska.

Inger pratade om olika forskningsprojekt såsom att de bär som är "bäst" för att hålla blodsockret, kroppsfettet och kolesterolet nere är lingon, blåbär och svarta vinbär. Ett annat projekt handlade om forskning de gjort på friska äldre män utifrån att kosten kan minska inflammationer i kroppen. Det visade sig att om dessa personer la till bl.a. vinäger, blåbär, mandlar, kanel och fet fisk så förbättrades deras resultat avsevärt vad det gäller t.ex. blodsockerstabilitet, kolesterol, blodtryck och minnesfunktioner. (OBS! förenklade förklaringar med mina egna ord.)

Ett annat tips var att äta en kvällsmåltid på grova kornbaserade produkter tillsammans med ärtor, bönor, kikärter och linser. Detta visade sig nämligen att nästa dag kände man sig mättare och valde omedvetet att äta mindre. Blodsockret var också lägre och stabilare samt inflammationsmarkörerna i kroppen sjönk. Tänkte när jag gick därifrån - tänk att få jobba i en sådan miljö och med saker som faktiskt kan påverka någons hälsa. Vilken dröm och oerhört inspirerande!

Här kommer lite bilder - klicka på dem så blir de större och du kan förhoppningsvis se vad det står :-)

Exempel på mat som sänker blodsockret: rågprodukter, inlagda grönsaker, och minimalt processad mat.

Forskningsprojektet på karlarna Slutklämmen: Det vi äter påverkar helt klart hur vi mår! 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass