Bok: "Hormonbibeln"

Har haft denna bok på att läsa listan ett tag så därför blev jag väldigt glad när jag hittade den på lokala bibblan. Boken heter alltså "Hormonbibeln" och är skriven utav Martina Johansson. Hon har även en blogg och verkar vara en driven tjej. Tyvärr blev jag besviken men det beror nog på olika faktorer. Detta med hormoner är ett väldigt komplext område så det är nog ingen lek att försöka göra det lättillgängligt vilket Martina också skriver i inledningen. Men jag vet inte det känns bara som att jag inte "klickar" med boken om ni förstår vad jag menar.

Det du ska ha i åtanke när du läser boken är att Martina är LCHF-anhängare (inget fel i det :-) ) och har precis startat ett fitness-team som ska hon ska coacha. Därför blir ju tipset utifrån detta perspektivet också. Dock snappade jag upp vissa saker och det är ju att våra hormoner verkligen påverkar hur våra kroppar mår (speciellt för kvinnor*). Här kan verkligen vår kost hjälpa eller stjälpa och att vi kan göra mycket själva. Det gäller att ta ansvar för sitt eget mående helt enkelt. Det absolut viktigaste är att hålla blodsockret jämnt i kroppen då t.ex. insulin styr och manipulerar mycket som händer.

Trodde ändå att jag skulle få fler tips som var lätta att applicera t.ex. för att höja serotoninet ät lite mer av detta. Inte bara äta lågkolhydratskost. Det var mer ta tillskott av detta "#¤%-ämnet. Njae det känns inte riktigt naturligt för mig. För jag tror inte vi ska mixtra hur mycket som helst och alltid tror vi har en brist på något. I de flesta fall är vi ju faktiskt friska men kanske bör se över vår livsstil snarare än tror att mirakelmedlet ska rädda oss. Jag tror vi kan komma långt genom att sänka stressen, träna, sova och äta bra mat vilket Martina också nämner.

Är du verkligen verkligen verkligen intresserad av hormoner så läs boken men beredd dig på att den inte är lättsmält. Jag ger inte upp utan jag vill lära mig mer vilket jag kommer få göra på min utbildning som börjar på måndag. Plus att jag får fortsätta leta efter litteratur som kanske mer är för mig. Har du läst "Hormonbibeln" och vad tyckte du?


*Tyckte dessa citat var tänkvärda eller i alla fall för mig som ibland jämför mig med maken och undrar hur det står till med min hjärna :-)

"Anledningen till att kvinnor är så mycket mer känsliga för insulin än män, är för att kvinnor ska kunna lagra in mer fett även under tiden med begränsad tillgång på mat. Det är en överlevnads-mekanism för att kunna fortplanta sig framgångsrikt." (sid 94)

Min förenklad förklaring: Kvinnor måste vara mer noggrann med att hålla blodsockret i schack.

"Kvinnor tillverkar cirka 30 procent mindre serotonin än män på grund av mindre tillväxthormon och högre leptinnivåer. Tillsammans med könshormonerna, och dess inverkan på signalsubstanserna, är det en bidragande orsak till varför kvinnor är mer känsliga för stress och har mer humörsvängningar." (sid 175)

Min förenklad förklaring: serotonin = gör oss avslappnade och lugna, brist = irritation, depp, sötsugen. Könshormoner = tänk menscykel

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass