Bok: "Sockerberoende - söt fantasi eller bitter verklighet"

Jag har ju tidigare tipsat om den suveräna podden "Mat & Marginaler" och nu har jag läst en av Anki Sundins böcker. Blir helt klart fler böcker utav Anki känner jag. Den som jag läst nu är närmare bestämt "Sockerberoende - söt fantasi eller bitter verklighet". Skriven 2004 så några år på nacken men ändå väldigt intressant. Tyckte speciellt tipsen nedan var värda att nämna plus att det är en snårig djungel det här med beroende och ätstörningar. Allt är inte så svart och vitt utan snarare en gråskala och individuellt.

Anki skriver att om man nu "kommit fram" till att man är sockerberoende eller sockerkänslig så handlar det inte om att bota något utan snarare att lära sig leva med det. "Känslighet anses vara medfödd, och ett beroende är kroniskt när man en gång förvärvat det" (sid 48). Det vill säga man får välja ett nyktert liv och vara noggrann med sin livsstil skriver hon. Några av tipsen lite kortfattat är:
  • Kartlägg dina matvanor för att kunna planera ditt kostupplägg tex rensa ut det synliga sockret, undvik för söta frukter och snabba kolhydrater. Hitta dina triggers och ersätt med lämpliga alternativ.
  • Ät frukost med en bra sammansättning av proteiner, fett och kolhydrater så du får en bra start på dagen.
  • Undvik andra droger tex rökning, läkemedel och alkohol då dessa kan hindra att du kan leva utan socker.
  • Motionera - ger belöningskänslor utan socker vilket gör det lättare att hantera kosten.
  • Ät näringsrik mat på bra råvaror och ät regelbundet. Dock verkar det som att var tredje timme är för ofta för en sockerkänslig person utan mer var fjärde timme är att rekommendera. Detta för att inte trigga ingå småätande.
  • Ta tillskott av omega-3 som hjälper hjärnan att reparera sig efter sockret.
  • Undvik sötningsmedel som kan trigga igång hjärna på att vilja ha mer.
De andra böckerna som "verkar obligatoriska" gällande socker är ju Bittens "Sockerbomben" som ingår i min kommande utbildning samt Anns "Ett sötare blod". Tänkte återkomma till dessa vid ett senare tillfälle. Dock kan jag varmt rekommendera denna boken om du är nyfiken. Jag gillar Anki skarpt för hon verkar var en människa med sunt förnuft och gedigen kunskap. Har du läst några böcker av Anki?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass