Testar något nytt!

Idag har jag pysslat lite i köket men inte alls som förr om åren. Då har det känts som jag lagat julmat och förberett i 14 dagar. Slut i rutan, stressad och svettig. Men för en tid sedan bestämde vi oss för att testa något nytt på julafton. Istället för julbord där typ 90% av maten blir över samtidigt som man är så mätt att man håller på att gå av så ska vi ha en 3-rätters meny. Där en del är färdigköpt och en del lagat from scratch i en lagom mix.

Vi inleder alltid vårt gemensamma julfirande lagom till Kalle vid tresnåret. Då bjuds det på glögg,  pepparkakor och nötter. Likaså i år men ska även testa som små krustader med brieost och hjortronsylt som värmts lite i ugnen. Väldigt mumsigt som jag fick testa för en tid sedan uppe i storstan. Allt färdigköpt och jag ska bara sätta ihop och vakta ugn. När Kalle är färdigt sätter vi oss till bords. I år inleder vi middagen med en skagen toast på rostat bröd, kokt ägg, lite sallad, dill, citron och en klick räksallad. Den sistnämnda är direkt hemburen från Coop Forums fiskdisk. Den är så himla god och imorgon är det bara att lägga upp allt.

Till varmrätt har jag gjort mina klassiska chilirevben som är himmelska om jag får säga det själv. Bara att värma imorgon. Till det potatisgratäng där jag gjort det enkelt för mig. Peka it is med lite vitlök och riven ost på toppen - voila! Har även gjort en fräsch rödkålssallad med apelsin och granatäpple. Och efterrätten blir lingonpannacotta med pepparkakscrunch. Den har jag förberett idag och imorgon vispar jag lite grädde att toppa med. Crunchar några färdiga pepparkakor (blev lat och köpte) samt dekorerar med en vinbärskvist. Bästa den är gjord i 6 portioner dvs vars en och sedan är det slut!

I år har vi inte heller köpt överdrivet mycket gotter och jag har inte bakat eller gjort något julgodis. Även för första gången i mitt liv har jag inte köpt en Aladdin-ask. För det slutar ju alltid med att typ 10 praliner äts av andra och resterande sitter på Jensens höfter. Inte detta året! Har redan lagt på mig fluff denna månaden så det räcker. Det kommer istället bjudas på skumtomtar, Lindtkulor, Ferrero-choklad, pepparkakor och nötter. That´s it och det är lite för att vara detta hushållet och släktskapet.

Till nattamat blir det köpt Vörtbröd och köpt julskinka i skivor. Även här något nytt. Brukar alltid göra julskinka men slutar med att 2/3 är kvar som sedan frys in med ambitionen att ätas. Och som av någon anledning dyker upp lagom till midsommar då frysen rensas på det som blivit gammalt... Prinskorvar, köttbullar, risgrynsgröt och saftsås har jag också köpt som vi tänkte äta lite då och då de kommande dagarna. Men inte allt på julafton och i mindre portioner. Känns redan som detta är ett framgångsrecept och om inte annat för jag är så himla lugn och avstressad samt inte sockerstinn konstant...

Lingonpannacotta in the making!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass