Träning hjälper mig!

Just nu har det väl inte undgått er att bloggerskan är lite gnällig över sin pollenallergi :-) Jag sväljer dubbla doser piller, sprayar hit och dit, droppar ögon och gör mitt bästa för att get over it. Hatar speciellt att ta Bricanylen för jag blir vad jag kallar det nipprig. Hjärtklappning, skakig och typ orolig inombords. Men den hjälper så vissa dagar är det bara att get with the program. Något som också hjälper mig mycket är att träna även om det tar emot som tusan.

Tidigare när jag fick dessa attackerna så var det en signal till mig att typ inte röra mig överhuvudtaget. Då valde jag soffan med massa godsaker precis som det skulle göra saken bättre... Nu har jag lärt mig att fysisk aktivitet anpassad till förutsättningarna verkligen hjälper mig framför allt med andningen. Ja det är tungt och explosiv är det sista jag är. Tex igår på spinningen så går det inte speciellt snabbt för mig vid tempoökningar för benen är som cement. Kan ju inte syresätta kroppen tillräckligt :-(

Men efter ett sådant pass så är andningen mycket lugnar och har jag tur varar den effekten hela dagen - tjoho! Så skönt och som skrivet det gäller bara att anpassa sig att vissa dagar så är jag inte på topp men det går att göra mitt bästa ändå. Det är inte bara pollenallergin som träningen hjälper mig med. Träning i lagom dos skapar ett lugn i mig - my kind of therapy! Maken brukar skämta ibland när jag antagligen är lite annoying att ska inte du och träna?

Har även förstått utifrån kurslitteraturen som jag just nu läser på min utbildning till diplomerad livsstilsrådgivare att vara fysisk aktiv är en stor hjälp. Något som jag instinktivt kommit fram till dvs att daglig rörelse hjälper mig att må bra och orka stå emot sockerdemonerna. Första prio är maten och andra är träning/rörelse utifrån sin förmåga. I "Sockerbomben" skriven av Bitten Jonsson och Pia Nordström står det: "Men det är faktiskt livsnödvändigt att införa fysisk aktivitet i det dagliga programmet för tillfrisknande. Inte för att bränna kalorier, det är gammaldags tänkande. Det viktiga är att få kroppen att fungerar som den ska."

Så ja jag tränar/cyklar/promenerar något varje dag om så bara 5 minuter men inte för att som de skriver räkna av kalorier utan för att det ger mig glädje, lugn och hjälper mig att stå emot sockersug. Jag kommer i balans med hjälp utav träningen. Dock har jag upptäckt att det finns en gräns. Tränar jag för hårt och för länge så får jag istället ett bakslag. För mig måste därför t.ex. två timmars spinning eller flera pass per dag på t.ex. en eventdag begränsas till få tillfällen. För i 99,99% av fallen får detta mig mer uppstressad vilket leder till överätande dvs jag uppnår inget lugn i kroppen utan snarare kroppen går upp i varv. Mitt blodsocker blir otroligt lågt och hela kroppen/knoppen skriker efter socker. Det gäller att lära känna sig egna kropp för att hitta sitt facit. Känner du din kropp?

Kommentarer

  1. Byt Bricanyl mot Ventoline, ger oftast färre biverkningar. Många slipper skakningar och hjärtklappning! Bara ett tips! /Ulrika

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass