75 dagar sockerfritt...

De senaste två veckorna har jag spårat ut på sockret igen. As usual när känslorna åker berg och dalbana men nu är det dags att ta tag i det. Vet också att snart kommer den tuffaste perioden för mig på året - julen. Då menar jag inte som mysig högtid utan snarare frestelser all over the place och där sockernivån i denna kroppen ökar för varje dag för att kulminera på nyårsafton. Tänkte därför utmana mig själv och sätta upp ett mål att jobba emot. Resterande av årets 75 dagar väljer jag äta sockerfritt.

Okej socker i mat får ingå men det jag syftar på är kakor, efterrätter, godis och liknande. Ska jag ha något sött så är det frukt och bär som gäller eller efterrätter som är sötade med frukt (dock lyxiga undantag och inget för varje dag...). Har klarat detta tidigare men aldrig över julen. Tänkte ta till lite olika knep för att lyckas som outa det här, be om hjälp från omgivningen med stöttning, lägga in allt jag äter i Lifesum appen, skriva i min matloggbok, tugga tuggummi när jag blir sugen, dricka te, testa proteinfluff som efterrättsalternativ, om jag skulle frestas ta foto på det jag vill äta och lägga ut för er att hojta på mig att låta bli :-)

Varför gör jag detta? För jag mår inte bra av att äta socker. Min kropp protesterar med att min mage är helt galen på mig just nu, jag är svullen i kroppen och ansiktet, svårare att sova, ojämnt humör när blodsockret svajar, låg energi/slö, eksemhuden krymper tillbaks, kroppstempen ökar för kroppen arbetar hårt m.m. Och min knopp mår inte heller bra - jag grubblar, jag nojar, jag velar, jag är ledsen, jag misströstar. JAG VILL MÅ BRA!!! Men detta beslut sitter alltid (ja inte första gången om du följt denna bloggen:-) ) hårt inne. Jag är ju samtidigt kär i sockret. Det är som en dödlig förälskelse som alltid leder mig i fördärvet men som jag har svårt att motstå.

Alla knep är tillåtna i kärlek och krig samt sockerberoende...
Så hit me med ditt bästa tips för att jag ska lyckas!

Kommentarer

 1. Jag är sockerfri sedan i april, det var asjobbigt i tre veckor, efter 3 månader var jag helt avvänjd och blev inte läskad längre. Det ÄR tufft, det ÄR ett gift. Mina tips är dels att äta krom-tillskott det hjälp och dels att ta bort vete ur kosten under en period och att tänka till att även mjölksocker är socker. Välj frukter som har lägre fruktos-halt, äpplen är värst - det tänker man inte alltid på. Jag dricker AloeVera varje dag, kan du förmå dig till det så är vitlök på flaska före frukost också en bra "kur". Sedan fick jag tips av min PT att försöka att aldrig vara hungrig, för är du inte hungrig är du inte sugen och då åker inte handen ner i godisskålen. Så jag åt mycket och drack mycket vatten. Idag är jag så galet glad att jag inte längre är slav under sockret och när kollegorna svullar kakor så äter jag gärna mitt fröknäcke med avokado och är inte ett dugg sugen på det andra. Det som också har hänt är att min tolerans smakmässigt har ändrat sig. Förra veckan så åt jag ett äpple och det var olidligt sött så jag gav det till maken och sa att jag inte fixade att äta det, han tog ett bett, tittade på mig och sa "det här är ett VÄLDIGT syrligt äpple" ... Det gör ju också att man verkligen inte behöver sockret för att få "effekten" det är helt enkelt inte gott med sött längre. Du kan nå dit men den första tiden kommer att vara skitjobbigt - det är dock värt det alla dagar i veckan! Du fixar det!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för alla dina tips Marina och pepp!!!

   Radera
 2. Förutom att be om hjälp och vara tydlig med intentionen var du än rör dig så tror jag nyckeln är så enkel som PLANERING. Ät ordentligt, planera och ta med dina mellanmål så kommer du inte bli lika sugen. Ha ALLTID något med dig att ta till. Jag har mina "tuggburkar" lite varstans med lite blandade nötter i t ex, ett bra alternativ om sockersuget slår till för att jag är stressad på jobbet. Sköter du dina mellanmål blir du aldrig så vrålhungrig att du gör fel val när det är matdags. Chiapudding, kvarg med bär och "äggmuffins" (små omeletter bakade i muffinsformar, typ) funkar för mig liksom grova mackor, nötter och ost men där får du lista ut själv vad som funkar att förbereda och ha med. Jag klantade mig i går och missade ett mellanmål så jag är ingen ängel heller men sanningen är faktiskt "if you fail to plan, you plan to fail". Proteinrikt kvällsmål är en bra sak och proteinpudding (kasein med chokladsmak kör jag, vispar med mandelmjölk) med färska hallon är vansinnigt gott och känns som efterrätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut håller med planeringen är jätteviktig!! Och att äta regelbundet!

   Radera
 3. Jag har inget egentligt konkret tips, men om du inte redan hittat till Mys blogg så kanske den kan vara peppande. Hon skriver bl.a. om sitt sockerberoende och även om kursen hon gått på Arteget i Malmö/Arlöv. http://lchfingenjoren.se/
  Hoppas du hittar ett sätt som fungerar för dig. Kram Ulrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulrika! Jodå jag läser hennes blogg redan och handlar en del på Arteget. Har gått samma kostrådgivningsutbildning som Ingela som äger Arteget. Tack för stödet! Kram Tina.

   Radera
 4. Det där med att fotografera det du vill äta låter som en bra idé. Stort lycka till! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tror det kan vara en nyckel i konceptet Nellie. Kram!

   Radera
 5. Inga direkta tips men vet att du fixar det. Hakar nog på det med sockerfritt från idag kram Cee

  SvaraRadera
 6. Mitt tips är samma som Anonym: lchfingenjören som skriver om sitt liv som abstinent, hon har rätt ofta kloka tankar och skriver bra. Ni två hade nog kunnat ha nytta av varandra =).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Malvina! Ja jag gillar hennes blogg!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass