Första 7 dagarna!

Igår när jag gick och la mig så var den första sockerfria veckan avklarad. Alltid tuffast i början men denna veckan har gått förvånansvärt lätt jämfört med tidigare gånger*. Tror det har att göra med att jag är oerhört motiverad plus in a good place. Plus fyller på med det jag vet hjälper mig som träning, promenader, mat på regelbundna tider, minimera snabba kolhydrater, sömn och att jag landat drömjobbet ger mig en extra skjuts.

Skrev så här igår på Instagram alldeles full av träningsendorfiner. "Har sagt det innan men träning is the shit!!! Kom på häromdagen att mitt största enskilda mål med all min träning är inte att bli smal, gå ner i vikt, se snygg ut naken, att kunna stå på händer, att lyfta en specifik vikt, att nå en tid eller något liknande. Utan det är att hålla mitt sockerberoende under kontroll!!! När jag tränar mår jag bra och kan lättare hantera maten. Då får jag en #starkochgladkropp - that's it!!! Tog bara 8 år för poletten att trilla ner helt..."

Och så var det verkligen! Det slog mig häromdagen att syftet med min dagliga träning är just att fylla på med energi för att hålla mitt beroende i schack. Jag känner mig alltid som starkast efter ett träningspass och livets frestelser som nybakta munkar på Coop är lättare att stå emot. Men en fin balans för mig för tränar jag för hårt under en för lång tid (runt 90 minuter har jag upptäckt är min gräns) då sjunker min blodsocker för kraftigt och jag går bananas på allt i min närhet i matväg (helst socker). Men när jag håller mig till min lagom dos av träning (helst 30-60 min per dag) och mina promenader för att jaga steg så är livet enklare.

Om du inte har läst "Sockerbomben i din hjärna" skriven av Bitten Jonsson och Pia Nordström så rekommenderar jag den starkt. Åter igen som jag brukar tjata om - skapa ditt egna facit! Det vill säga ta godbitarna som du anser passar dig från boken och skippa resten. Sen kan det ju vara så att just nu är du inte mottaglig för vissa saker men kan bli det sen. Därför när du "läser in" dig på ett ämne tex kost läs utifrån dina förutsättningar just nu och ignorera det andra så länge. Åter igen bara för att det passar person X betyder det inte att det är din grej eller att det står på Aftonbladet.

I boken på sidan 129 står följande: "Att bygga in kraftfulla och tydliga strategier och ett supereffektivt försvar som fungerar för just dig med hjälp av kunskap och stöd av andra som förstår denna kraft är enda vägen att komma ur rävsaxen. Det har bevisats otaliga gånger av alla oss som tillfrisknar världen över. Det handlar om att fokusera på och fylla på med friskfaktorer varje dag." För mig är just min träning och dagliga promenader i friska luften två av mina sådana faktorer/strategier. Då är det lättare för mig att sköta min mat och bygga min starka och glada kropp. Det är alltså mitt huvudsakliga mål med min träning att bygga upp mitt försvar mot min beroendehjärna.

Just fysisk aktivitet tas upp i kapitel 10 som handlar om "Så lär du dig hantera sockersuget". Bl.a. står det att tillsammans med kosten så är fysisk aktivitet det viktigaste att fokusera på. Ungefär så här: "Det är en livsnödvändighet att införa fysisk aktivitet i det dagliga programmet för tillfrisknande. Inte för att bränna kalorier utan för att få kroppen att fungera som den ska. Börja enkel med exempelvis en promenad för att sedan öka ansträngningen när du är van." Och så är det för mig - min hjärna fungerar bättre efter träning dvs jag är mer i balans. Sen finns det andra friskfaktorer som är viktiga för mig som tex sömn/vila, min loggbok, att planerar och prioritera mina matval samt att bokföra dessa val. Tänkte återkomma till vissa av dessa i andra inlägg framöver.

En annan sak är att identifiera dina egna triggers. En av mina är knäckebröd och skorpor medan mjölkprodukter funkar för mig. Där finns det hjälp att få eller så testar du dig fram (mer om det i ett annat inlägg). Åter igen hitta ditt facit och strunta i andras business. Men jag har också insett att vissa andra saker som jag använder som ursäkter för att jag inte fixar att stå emot socker inte gäller. Exempelvis det kvittar om jag är hemma eller på resa och om jag jobbar mycket eller lite etc. Nej jag är en beroende känsloätare som hittar ursäkter och förklaring istället för att ta ansvar. Det handlar om att sköta grunden och jobba med motivationen. Därför fortsätter jag nu på vecka 2 och några steg närmare mitt med med #75dagarsockerfritt enligt min definition.

Kunde de inte valt en annan framsida? Blir ju sugen på godis när jag ser den ;-)

*Tror alltid jag kommer vara periodare vad det gäller sockerintaget.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass