Blir man lättare alkoholberoende som överviktsopererad?

Har tipsat om denna bloggportalen tidigare och för en tid sedan dök detta inlägget upp:
https://www.levdittliv.se/blogg/dr-goran-lundegardh/blir-man-lattare-alkoholberoende-som-overviktsopererad/

För min del är det nu över ett år sedan jag drack någon form av alkohol. Och sedan min operation i april så har jag gjort ett aktivt val att endast dricka vanligt vatten (ibland med saft i a la Fun light - främst första 6 månaderna när jag fick ont i magen av vanligt vatten) och te. Dels vill jag inte få i mig kalorier i flytande form och dels att jag inte känt ett behov att dricka något annat. Kanske ändras eller inte. Åh kom på en faktor till - jag är orolig för hur minimagen ska reagera så tänker så länge jag är nöjd varför utmana?

Men tidigare har jag inte heller varit så intresserad av alkohol. Drack kanske en total mängd av en vinflaska per år :-) Så ingen större uppoffring att vara utan... Och jag är bara glad att alkohol inte lockar mig. Men jag har också gjort ett medvetet val för jag tror att jag lätt skulle kunna triggas igång av detta. Därför har jag alltid varit försiktig för med min beroendehjärna tror jag att jag enkelt skulle kunna trilla dit och få smak för alkohol. Det är ju socker i flytande form och man får samma kick i hjärnan som jag får av att äta socker i fast form såsom en kaka (okej kanske inte berusningen men jag tror många dricker för att få lugn och bli avslappnade som jag blir av en kanelbulle ;-) ).

Fast tillbaka till inlägget... Jag tror det är väldigt enkelt att ersätta/byta ut ett beroende mot ett annat. Och dessutom som magopererad är det lättare att dricka större mängd än tugga. Det rinner ju vidare i tarmen och du blir inte lika mätt så om du skulle bli av fast föda. Plus att det är lätt att underskatta hur mycket kalorier det är i något flytande så du kommer antagligen också få några extra trivselkilon bara på grund av detta. Och att i alla fall för mig att det är lätt att bli sugen på tex chips, nötter, ostbågar att snacksa på till vinet och woops så vart påsen och flaskan tom. Men jag tror som med allt - det är individuellt och alla reagerar olika. Hur tänker du i denna frågan?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass