Recension av tyngdtäcke

Nu är det två veckor sedan jag invigde mitt tyngdtäcke som jag fick i födelsedagspresent av världen bästa mamma. Min sömn är inte alltid den bästa framför allt när det är mycket stress. Oftast inget problem att somna men vaknar flera gånger per natt och kan inte somna om. Ligger bara vaken och stirrar i taket. Ibland snurrar tankarna men ibland är det bara tomt. Och det hjälper ju jättemycket att man blir irriterad och bara tänk - sov nu för bövelen!!! Oftast vaknar jag kissnödig och ja jag har testat att inte dricka något efter en viss tid men gör ingen skillnad. Om jag inte är uppe en enda gång på natten då är jag typ JÄTTEtrött eller sjuk.

Jag har satt check på: mörkt och svalt rum, bästa sängen som är perfekt, jag har ögonbindel och öronproppar tom vant mig så mycket vid dem att jag inte kan sova utan. Icke check på: stänga ner skärmarna i tid och det är det inte 30 min eller en timme innan. Egentligen är det typ efter 18.00 borde jag inte sitta framför en skärm. Hmm så lätt att hamna med laptopen i knäet framför TVn eller flippa med mobilen in i det sista. Plus jag vaknar lätt och med en snarkande maken och en valp som faktiskt kan snarka högre eller som vill ligga ovanpå en så... Dessutom jobbstress där huvudet spinner konstant plus lite svallande hormoner.

Voila sömnen påverkas och jag är en sådan person som är väldigt känslig för om jag inte får sova. Vissa klarar ju det väldigt bra men jag är inte en av dem. En natt fine men sen blir jag koko. Därför har jag varit nyfiken på tyngdtäcke ett tag men liksom inte vetat vad jag ska tro. Kände mig skeptiskt. Är det en fluga/årets julklapp/en ny variant på spikmattan som alla måste köpa för kändisarna gör reklam... Men till sist blir man desperat och bara vill ha en lösning. Tänkte vad har jag att förlora? Om det inte funkar fine och om det funkar yes!Därför slog jag till och köpte ett täcke på 8 kilo och "vinter"-varianten som ska vara varmare dvs Cosy modellen från Cura of Sweden. Och nu har jag som sagt sovit med det 2 två veckor. Jag är inte helt frälst för det finns vissa nackdelar. Men samtidigt har jag nog blivit lite kär i känslan av tyngden. Det är skönt på något sätt och avslappnade. Tycker mig sova lite bättre för att jag tror man rör sig inte lika mycket och just för att jag nog är mer avslappnad. Visserligen har jag också kämpat lite med skärmtiden så det är säkert en kombo. Tom Kajsa 7-månaders valpen gillar att sova under täcket :-)

Nu börjar jag också känna att jag fått in tekniken dvs det gäller att vika upp hörnet ordentligt och sedan lägga sig för att flärpa över täcket. Går liksom inte att dra i det utan man måste ha hårda nypor och ta ett rejält tag i täcket för att får det rätt kring sig. Kan tänka mig att de som har värk eller svaga händer skulle tycka det är lite jobbigt. Likaså det är ju inte mjukt och fluffigt som ett tjock mysigt duntäcke så det tog tid att vänja sig vid det. Tips från coachen: lägg det med den mjukare sidan ner mot kroppen. Blir skönare då ;-)

Jag tycker också täcket kan upplevas som lite kallt och hårt. Tex om jag sover på sidan så har jag som vana att ha täcket mellan benen så inte fläsket klibbar ihop. Inte så smidigt med ett tyngdtäcke eller lika bekvämt. Dessutom är jag en riktigt fryskyckling på kvällen så lägger jag faktiskt mitt tidigare täcke ovanpå. Sen slänger jag bort det mitt i natten när det blir för varmt. Undrar också hur det känns när man får värmevallning pga hormoner. Då blir jag ju plask blöt och tror inte det skulle vara så bekvämt med tyngdtäcket. Nu har det inte hänt ännu men då slänger man ju inte bort täcket i en handvändning för att få luft. Plus hur snabbt torkar det?

Så lite tudelat betyg... Mysigt och avslappnade med tyngden. Men bökigt att hantera och lite kyligt/hårt. Fast jag fortsätter för det är än så länge mest fördelar.
Har du tyngdtäcke och vad tycker du?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass