2014 = mitt balansår med egofokus!

Jovisst även om jag hittills har tillbringat 2014 mestadels på soffan med snorpappret så ger det ju även tid till att tänka till. Vad vill jag att detta året ska innebära? Jo jag hade ett strålande 2013 fast det finns rum för förbättringar. As always... Har även haft en del insikter under det gångna året där jag sagt till mig själv att 2014 måste jag ändra på vissa saker. Delar upp mina mål och önskemål för detta året i olika kategorier för att få lite översikt. Men de går ju in i varandra och bildar en helhet som är unika lilla jag :-)

HÄLSA/VIKTMINSKNING
Det självklara är ju att jag vill att jag, mina nära och kära ska mår bra och vara friska! Själv hade jag min första feberfria natt detta året - bara det! Över till det bloggen brukar handla om... Under 2014 ska jag nå min viktmål på 70 kilo och hålla denna som min balansvikt dvs jag vill pendla runt denna siffran istället för runt 75 kilo. Ett mål som jag kämpat mot sedan början på 2008 och detta året ska jag nå detta mål. Man kan ju fråga sig varför är det viktigt för mig att nå detta målet? För om man inte har svaret på varför så finns det väl egentligen ingen motivation att sträva mot ett mål eller?

Mitt varför handlar snarare om att trivas med min kropp, att vara lite mindre fluffig runt mittenpartiet och låren, att inte ha ont i magen/vara uppsvälld/bubblig i magen pga mina kostval, att sköta kosten så att blodsockret är stabilt, träna det jag vill när jag vill på det sätt jag vill tex att klara av en burpee på riktigt och tro mig det underlättar med mindre vikt kring mitten, känna mig stark både i kropp och knopp. Det är ju en del utav att vara/känna sig hälsosam för mig (se även sakerna nedan).

Fast även att nå ett mål är viktigt för mig - känsla utav att åstadkommit något! Jag känner ju redan så med min hälsoresa men jag vill ända in i målet och ta steget över mållinjen för att sedan dansa segerdansen där resten utav mitt liv :-) Ett annat skäl är min pappa som också driver mig dvs jag vill ge mig själv de bästa förutsättningarna att leva så länge som möjligt så friskt som möjligt. Och att leva mitt liv så aktivt som möjligt under tiden. Därför vill jag skala av lite på denna kroppen dvs mitt huvudskäl är funktionellt före kosmetiskt!

Plus en extra motivation här blir utmaning med Itrim-kompisarna att när vi utvärdera detta andra år i december så ska viktremsan visa 9 kilo mindre än viktremsan i december 2013. Dock diskuterade vi aldrig priset... Invägning tillsammans med maken kommer bli varje måndag med start imorgon och på Itrim.

TRÄNING
För mig är träningen en oerhört viktig komponent i min hälsa. Jag mår bra mentalt att röra på mig. Blir som en självmedicinering av rörelse istället för socker. Jag blir lugn och glad. Jag sover bättre. Magen funkar bättre. Jag har mindre ont i tex svanskotan och ryggen om jag rör mig. Jag får tillfredsställelse utav att kunna göra saker som var omöjliga förr. Jag har lärt känna massa trevliga människor genom träningen som frå mig att må bra. Och jag har en lång lista på övningar jag vill kunna göra. Om det sker detta året eller senare är just nu inte så viktigt. Utan snarare det viktiga är att våga ta det till nästa nivå detta året och krossa hjärnspöken.

Jag har även gjort en del val för att prioritera mig själv - att få det där egofokuset som jag faktiskt behöver. Jag har valt att lägga instruktörsrollen på hyllan (undantag kanske något inhopp som vikarie). Under hela förra året körde jag oftast 2 pass per vecka och ett av dem låg antingen på lördag eller söndag. Nya pass varje vecka och alltid krockade det med något annat kul. Plus all the hassle att försöka få tag i vikarie om jag skulle iväg eller var sjuk. Nä inte min grej - been there done that lite grann vilket ju också är min personlighet :-)

Ett annat val är att nu räcker det med träningsutbildningar. De senaste två åren har det ju varit kettlebells, TRX, Trigger Point, Träningsinstruktörsutbildning m.m. Nu känner jag mig mätt på det och de målen är uppfyllda med råge. Visserligen har jag kettebellscertet  kvar men jag har ju inte fått min personliga feedback (var ju bara i mitten på november som kurshelgen var...) ännu. Så jag vet inte riktigt hur det slutar men inget nytt över det är planen.

Ytterligare ett val är att hålla träningsutmaningarna på hemmaplan. Jag skulle älska att åka på tex Blogger Boot Camp. Men jag har insett en sak - det är vid dessa tillfällen jag flippar ut kostmässigt. Det blir liksom en ursäkt att frossa av något skäl och jag kan inte hantera det så väl. Plus att det blir till sist väldigt mycket pengar med alla äventyr. Därför har jag detta året valt att stanna hemma och istället delta i aktiviteter på hemmaplan tex Gerdahallens inspirationsdag (som jag var på i mars 2013) eller Actic Training day (som jag var på i juni 2013) eller något annat happening som skulle dyka upp som jag känner för. Det funkar för mig och jag kan sköta kosten. Plus det är kuligt!

Vidare ska fokus ligga på egen träning, egen tid, egen balans, egna utmaningar. Jag ska inte hoppa på något nytt utan djup rannsakan. Därför tackade jag nej till att coach Vår Ruset detta året. Dels brinner inte jag för löpning och dels så funkar det inte med min kropp (främst hälen). Varför ska jag då lägga tid på det? Eller nej bara för att någon annan vill göra en triathlon så betyder det inte att jag behöver hänga på för att "få vara med i gänget" om jag inte är ett dugg intresserad. Då blir det ju inget kul för mig och jag har bara ångest över the commitment.

Nej 2014 är året jag ska testa boxning och crossfit (köpt 10 kort) för jag är genuint nyfiken om det är något för mig. 2014 är året jag ska fortsätta fokuserar på rörlighet och bålstyrka med PT-Katarina för det är något jag verkligen behöver men tycker är mindre kul att utföra. 2014 är året jag ska fortsätta med tabatan i Lomma och styrketräningen på Studio S för det är kul, svettigt och good for me. 2014 är året jag vill utforska yogan mer (bara den där hälen samarbetar) för det ger mig lugn. 2014 är året jag vill fortsätta med cykelpendlingen och med mina promenader för den friska luften och lugnet det ger mig. Plus lite gästspel här och där i närheten tex på Actic för att få lite ny energi.

2014 är även året då jag vill bemästra en riktig burpee, en ordentlig overhead squat, armhävning på tå (kan några men göra det mer regelbundet dvs våga göra det), plankan på tå (kan idag men inte länge) och en snygg sidoplanka, en double under med hopprep (Elise behöver din hjälp :-) ), ett ordentligt utfall med knädopp (i alla fall bli stabilare i utförandet), göra fler marklyft och en vacker dag ta tresiffrigt, göra en sådan däringa front squats där armbågarna är var de ska vara plus en massa andra övningar. Fast som jag skrev tidigare jag kommer inte gråta om det blir i år eller nästa utan snarare det handlar om att våga, att ta det till nästa nivå och inte alltid play it safe och att jobba med de där tankarna i knoppen.

Fortsätter att bokföra min träning och steg på Funbeat men har faktiskt tagit bort alla mina vänner (sorry). För syftet för mig är att hålla koll på mina steg, min träning och min utveckling. Behöver inte längre jämföra mig med andra utan detta är för mig. Långt steg taget för bloggerskan...

KOST
Här vill jag fortsätta med den positiva trenden jag satte under 2013 dvs att planera min mat, att prioritera mitt matintag, att äta en lagom portion regelbundet och våga testa nya smaker för att ännu mera uppskatta bra mat. Jag vill fortsätta med mer hemmalagat dvs fortsätta med min hobby men även kika på nya vägar att underlätta för mig (mer om det i ett kommande inlägg) när fantasin tryter. Jag funderar på de där matlagningskurserna men tänkte vänta lite med dem till senare delen utav året. Maken och jag vill även handla mat som är mer ekologiskt, kravmärkt och fairtrade. Likaså hygienartiklar som jag började ta tag i höstas.

Jag har ju tidigare bokfört min kost på ShapeUp Club men efter den senaste uppdateringen så funkar det inte för mig. Det har helt enkelt blivit för instabilt och det var bara en uppdatering för mycket under den tiden jag varit medlem. Men visst det är mer modernt och snyggare fast när inga matvaror stämmer och funktioner är borta så... Mitt medlemskap går inte ut förrän i mars men jag känner väldigt starkt att jag behöver ett hjälpmedel. Jag behöver helt enkelt "ett ställe" att bokföra mitt intag för att ha koll och lära mig hur mycket är en portion och hur mycket/lite innehåller en matvara och vilket bör jag välja för att få i mig det jag behöver.

Efter att ha kikat på olika alternativ valde jag till sist Viktklubb pga det kostar och oftast får du vad du betalar för, funnits ett bra tag, jag har använt det tidigare och finns ett interface för olika skärmar (tex dator och mobil). Valde ett tre månaders medlemskap för att utvärdera och så får jag se hur det slutar. Två andra val jag har gjort för 2014 är att jag ska köra sockerfritt till midsommar och ha ett alkoholfritt år. Det sistnämnda är ju enkelt för i stort sett var 2013 alkoholfritt - tror det blev typ 5 glas vin/bubblor på hela året... Varför sockerfritt from imorgon till midsommar? För att jag mår som bäst när jag inte rör det och jag är en allt eller inget personlighet som har svårt med medelvägar.

MENTALT/PERSONLIGT
Detta område eller kategori är det jag gjorde störst framsteg ifjol och jag vill fortsätta den vägen. Träningen är lätt för mig och kosten får jag jobba på forever. Men det är framstegen på det mentala som gör om jag lyckas med mitt mål och får till en balans. Till exempel att ta tag i att bearbeta känslor istället för att mata dem med socker. Under 2013 skull jag uppskatta att jag drog ner mitt känsloätande från 100 till 20%. Och det är stort - detta vill jag fortsätta med! Men då får jag jobba på det och inget kommer gratis.

Att känna känslor, att sätta ord på dem, att säga dem högt är väldigt svårt om man hela sitt liv har haft som vana att kväva dem med en kanelbulle. Detta betyder även att rensa ut en massa "måsten" och dålig energi. Jag har inte tid med negativitet - jag vill leva mitt liv på mina villkor! Antagligen börjar tant bli gammal och mogen i sitt eget skinn... Därför har jag börjat rensa ut det som jag egentligen inte vill lägga tid på för att få tid till det jag vill. Jag vill ha en positiv miljö kring mig. Nä jag fattar att inte varje dag är en dans på rosor men jag har tex upptäckt hur mycket bättre jag mår med lite lugn och ro istället för alltid ha 100 saker i elden.

Under detta året vill jag även fortsätta att jobba på det där med mindful eating. Att sitta ner i lugn och ro och äta. Gärna med tända ljus och i tystnad. Inte på språng eller framför TV:n. Under detta året kommer jag som skrivit fortsätta med Itrim i ett andra år. Framför allt för de mentala övningarna och reflektionerna, för gruppträffarna och för att någon utanför husets väggar har koll på mig. Under detta året har jag lovat maken att jag ska genomgå en full hjärt/kärl-undersökning. Han gjorde det ju för några år sedan via jobbet och sedan dess har jag lovat att göra detsamma. I år är det dags och jag har till oktober på mig. Nervös som tusan men har man lovat...

En annan sak jag vill jobba med under 2014 är att hitta den viktiga balansen mellan det privata och professionella. Att bli utmanad på "lagom nivå" på båda områdena och inte låta det ena ta över. Tidigare jobbade jag för mycket och reste jämt därför prioriterade jag inte det privata. De senaste åren har det blivit tvärtom - det har varit väldigt stor fokus på det privata dvs min hälsa. Vilket var helt nödvändigt men under detta året vill jag hitta balansen mellan världarna. Jag vill utmanas i min professionella roll och nyttja min fulla kapacitet samtidigt som jag kan prioritera min träning och kost!

Slutligen vill jag under 2014 vara mer social, mer aktiv, mer positiv och mer personlig. Exempel på det är min Mellofest som jag hade ifjol - jättekul den vill jag göra om! Eller jag älskar att få kort/brev/julkort i brevlådan men skickar inte själv - hallå bättring på det i år! Eller att maken och jag hade en sådant kul år ifjol med paddling, cykling, vandring. I år ska det bli mer av den varan. Tänkte boka av några på denna listan: http://www.butterflytina.com/2013/10/har-du-en-hinklista.html Cykelsemestern är ju bokad i juli. Men att busvissla borde jag väl också kunna klämma in?

UTVÄRDERING/RESULTAT
Ja vilket bättre verktyg än denna blogg! Men det kommer bli en del ändringar. Jag kommer under detta året inte göra utvärderingar på kort sikt utifrån min kropp. Utan mer ta en titt på vad jag kan åstadkomma under ett år dvs inte bilder var tredje månad som under 2013. Om jag känner för det redovisas träning/kost/vikt-resultat men inget måste för då blir det just ett måste. Istället för "Dagens må bra" så blir det veckans må bra i bloggen i form utav en "Hälsodagbok per vecka". Ett uttryck som jag snott från Beatatjata i ett väldans bra inlägg. I dessa veckoinlägg vill jag fokusera på det som fått mig att må bra, det roliga och det som jag gjort jäkligt bra och mindre på det som inte gick min väg. Dock kommer det ingå för att dra lärdomar men jag tänker mig ett "99% positivt och 1% lärdomar"-förhållande.

Vad säger ni? Hänger ni på ytterligare ett spännande och underbart år som går hit och dit?

Kommentarer

 1. Vilket härligt år du har framför dig! Jag hänger absolut med. När du är redo för yoga så kom till Staffanstorp en lördag morgon. :) Om inte annat så ses vi på Gerdahallens inspirationsdag. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det hoppas jag och detsamma för dig!!! Absolut kommer jag till S-torp. Ja va kul att du också ska dit!!! Kram!

   Radera
 2. Härliga målsättningar Tina!! Ser fram emot att få följa dig på resan :) (och se de där doubleundersen ;)) kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Elise och detsamma! Ja de där doubleundersena lär ju ta litta tid om man säger så :-) Kram!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass