Fortsätt till huvudinnehåll

Tips i matbutiken - Müsli

Vilken av dessa skulle du anse vara nyttigast utifrån ett sockerperspektiv?

Jag trodde lätt att Start är typ "det värsta du kan äta". Gott som tusan, sött, krispigt osv. Och att de produkter som kommer från Axa i mjuka paket är ju nyttigast. Det ser man ju på utseendet och att det är lite torrt eller hur? Paulúns är liksom mellanmjölken i detta tänkte jag. Nyttigare, inget tillsatt socker (det tänkte jag skriva ett annat inlägg om för det är också förvirrande) och hälsosamt liksom. Det förstår man ju på alla marknadsföring att Axa (i mina ögon förknippat med träning/sportsprofiler) och Paulúns (hälsosammare alternativ, "renare" produkter) eller?

Jisses vad paff jag blev när jag kollar innehållsförteckningen på Axa. 25 gram socker per 100 gram jämfört mot Start med 20 gram. Jo visserligen kommer en del ifrån frukten dvs müslin består i princip utav hälften frukt som är sockrad tex bananchips (fruktos i bananen samt sackaros i sockret), Russin (fruktos), Ananas (fruktos i ananasen samt sackaros i sockret), Papaya (fruktos i payayan och sackaros i sockret). Men även det torra innehåller socker såsom Cornflakes (kornmaltsirap och sackaros i sockret), Havrepuffar (sackaros i sockret och kornmaltsirap),  Kokoschips (sackaros i sockret) och Rismjöl.

Så visserligen får man ju i sig nyttigheter i form av frukt i Axa Gold Müslin och Start är kanske mer socker/havreflingor men det jag försöker säga är att ibland behöver man ruskas om lite i sina tankebanor. Inte bara ta för givet att ett visst varumärke som lyckas med sin marknadsföring är hälsosamt och vice versa. Eller att titta på bilder och tänka det är nyttigt? Eller som jag tenderar det som är torrt = nyttigt. Det gäller att vara en aktiv konsument och göra de val som funkar för en själv som individ. Vilken produkt hade du valt eller det beror på situation?

Kommentarer

 1. Jag hade valt Granola, godast och inte så söt.
  För ca 20 år sedan åt jag och min man alltid Start till frukost men märkte efter ett tag att vi gick upp i vikt så det slutade vi köpa ganska snart och aldrig ätit sedan dess.
  Du har en riktigt bra blogg som är rolig att följa.
  Ha en fin dag!
  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Eva! Ja granola är riktigt god och när man smakar på den samtidigt som Start så märker man skillnaden. Start är som godis :-)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Dag 70 - Förlängt abonnemang på Mamma Fitness

Idag förlängde jag mitt abonnemang på PT Online och Mamma Fitness Sweden. Har tänkt på det ett tag och pratat igenom med maken. Jag trivs ju så himla bra med träningspassen som Olga planerar till mig, receptbanken är suverän, jag får bra feedback/pepp plus jag behöver ha koll på kostintaget samt vikten (på ett lagom sätt). Sen att jag inte har kunnat hålla tassarna ifrån socker är ju en annan sak - då kan man ju inte skylla på någon annan att resultaten uteblir. Jag signade upp för 6 månader så då blir det till mitten på januari ungefär. Speciellt bra när jag kommer börja nytt jobb i slutet på juli för då brukar man ju ha svårt att behålla rutiner etc.

Kost: Gröna vågen...
Träning: Cykelpendling och promenad
Mentalt: Lite seg men glad. Börja kännas att man behöver semester :-)

Hur går jag vidare?

Funderat länge på hur jag ska ta mig närmre ett av mina mål för i år dvs det där med att komma i mina fina klänningar igen. Jag har ju kommit så otroligt långt sedan jag började på denna hälsoresan för snart 10 år sedan. Holy crap är det så länge sedan jag vägde in på över 125 pannor, inte tog mer än typ 200 steg per dag och åt skräpmat och socker varje dag!!! Jag är så stolt över hur jag förändrat mitt liv men det är ju en livslång uppgift. Och det känns som för varje år, månad, vecka och dag lär jag mig något om mig själv och hur min kropp samt knopp funkar. Plus att jag fortsätter bygga mitt facit för mig!

Körde ju tidigare i år Itrim Fokus för att komma igång med träning. Då det bestod av 3 inspirationsföreläsning och 9 PT Small Group tillfällen. Och träningen funkar ju strålande nu men fråga inte om armhävningarna och Ica-Klassikern bara... Nu är jag redo för nästa steg - att ta tag i maten. Eller snarare planeringen av min mat och portionsstorlekarna. Att äta lagom portioner, gö…

Kassar, matlagning och stålplattor!

Jag är nu inne på min fjärde vecka med Viktväktarna och jag är väldigt positivt överraskad. Självklart är den stora boosten att stålplattan visar på viktminskning. Hittills 3,6 kg ner och imorgon är det dags för nästa invägning. Följ mig på Instagram så får du ta del av resultatet :-) Men jag vågar liksom inte hoppas på något resultat eller ha några förväntningar. Känner dock hur kroppen förändras och blir mindre här och där. Hoppas bara jag har styrkan och motivationen att fortsätta om ett bakslag skulle komma.

Men jag har bestämt med mig själv att jag fortsätter denna vägen hela abonnemangstiden dvs till november oavsett. För det kommer gå upp och ner och detta kommer ta tid. Påminn mig om detta när jag surar över uteblivna resultat... Jag får även jobba mycket med hjärnspökena att jo det går att äta så mycket mat om du gör bra val och samtidigt gå ner i vikt. Men det är en tankevurpa för mig och något jag får påminna mig själv om flera gånger per dag.

Fast å andra sidan är ju det j…