PT - hur funkar det?

Okej jag har fått en del frågor om hur funkar det egentligen med PT dvs Personlig Tränare. Är ingen expert förutom att jag till och från sedan början på 2008 har anlitat en PT. Första tiden min Jennie som sedan flyttade till storstan och sedan min Marie som jag tränar med nu.

Anledningen till att jag använder mig utav PT är att man pressas att maximera sin träning. Dels under de tillfällena man träffas. Under den timmen hade jag aldrig tränat så hårt själv. Jag menar då hade 10 utfall räckt och jag hade inte gjort 40! Dels så kollas det ju upp hur och vad tränar jag emellan tillfällena man träffas. Visst jag kan ljuga men vad sjutton tjänar det till. Absolut inget och det är bara jag som förlorar på det.

En annan faktor är att man får en träning anpassade till en själv samt man lär sig hur man ska göra övningarna etc korrekt. För en person som inte är så van eller som är hindrad att göra vissa saker av olika skäl får ju hjälp av en expert. T.ex. vissa övningar/stretchningar kan inte jag göra pga mina kilo eller pga av min dumma axel. Då får jag alternativ utav min PT. Eller så vill man bara få nya ideer och tips på hur man kan träna.

Man kan ju också få hjälp med kosten, träningsupplägg etc som är anpassat till en själv och vilka behov och önskemål man har. Jag känner att just denna externa hjälpen driver på mig att hålla igång min träning. För det tar ju emot något enormt att avboka ett PT pass eller att inte tränat emellan passen för då måste man ha en himla bra ursäkt :-)

Hur ofta träffas vi? I genomsnitt ca 1-2 ggr i veckan beroende på resor etc. Men jag vet de som träffar sin PT en ggr i månaden eller ännu mer sällan. Beror ju på vad man är ute efter och hur mycket stöttning man vill ha. Detta är ju väldigt individuellt men detta funkar för mig.

Hur jag har råd? Javisst det är inte gratis men jag köper ju en tjänst utav en person som tillhandahåller sin expertis och det får man betala för. Jag väljer att lägga en peng på detta för att för mig är det är bokstavligen skillnad mellan ett hälsosamt liv eller ett liv i sockerträsket där livkvaliten sjunker för varje dag som går.

Andra prioriterar att röka eller har helt enkelt inte den möjligheten i sin budget. Dock anser jag att det är värt varenda krona typ räkna ett cigarettpaket om dagen i en vecka och där har du din PT-avgift. Priser varierar ju beroende på hur PT kompetens och ort etc. Har du inte råd? Man kan gå ihop med kompis och köpa PT tjänst eller fråga på ditt gym dvs var inte rädd att be om hjälp hur man gör något specifikt. Folk är oftast väldigt hjälpsamma och villiga att dela med sig.

Vad ska du tänka på? Kolla upp personen du ska köpa tjänsten av. Som alltid så gäller det ju att personkemi mellan dig och PTn funkar. Och i vilket syfte vill du anlita PT? Som i mitt fall vill jag pressas till mitt yttersta. Då ska jag ju välja en PT som har den stilen och kan ge mig detta. Kolla upp hur länge de har jobbat som PT, var, i vilka sammanhang. Och var inte rädd för att be om referenser.

Hoppas detta besvarade frågorna och att det gav dig en kick på vägen. Och är du mer nyfiken eller vill veta mer bara skriv en kommentar här i bloggen. Vill du ha ett privat svar lämna din e-mail adress. Lycka till!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass