Hur mycket smör?

Hur mycket smör tror du att en människa kan sätta i sig? Det vill säga ta fram smörpaketet och börja hyvla skivor. Jag tror inte det krävs många förrän man skulle känna sig illamående och sluta äta. Hur mycket kan man då sätta i sig om smöret är utblandat med något tex traditionella chokladbollar som vi rör ihop hemma när man är sugen på något gott som går snabbt?

Jag kan villigt erkänna att på "gamla tiden" så kunde jag blanda ihop en sats och trycka i mig hela. Inte alltid som det ens rullades till bollar utan det vara bara att käka direkt ut skålen. Om jag lyxade till det strösslade jag lite kokos ovanpå smeten... Hur funkar då detta? Det är ju 100 gram smör i receptet och det går bra att käka. Men tanken att trycka i sig 100 gram rent smör känns inte så lockande om inte rent utav äckligt.

Förklaringen ligger i mixen. Så fort fett och sött blandas så stoppas kroppens signaler till hjärna dvs du kan äta mycket mycket mera för sockret blockera mättnadskänslan till hjärnan. Så du fortsätter och fortsätter tills du verkligen mår illa. Det är också därför det är tex gott med något sött efter en stor måltid. Kroppen signalerar att nu är du lite för mätt men om du bara tog den där glassen eller choklad så skulle du må bättre...

Tänk på att första steget i att stilla hunger är att du känner dig mätt, nästa steg illamående och sista om du verkligen ätit för mycket är att du kräks. Något att fundera på nästa gång du blir sugen... Vad är bäst för kroppen egentligen? Att hyvla en skiva rent smör (tex 10 gr) eller trycka i sig en hel sats chokladbollssmet med 100 gr eller wienerbröd... Då är man inte fettskrämd men man blir ju inte sugen på en skiva smör :-)

Hmm min fundering då är varför är man då så rädd för att äta fullfeta produkter som man blir mätt på snabbt på liten mängd och istället väljer lightprodukter som innehåller en massa socker och som man kan äta mängder utav... En liten tankeställare inför kvällens fredagsmys och hur man göra sina matval :-)


Kommentarer

 1. Jag blir alltid sjukt nougat/chokladsugen efter att jag ätit onyttig mat, som igår när jag åt pizza. Eller efter de gånger jag varit på mAx. Dessutom lättare att tillåta sig godis då eftersom man ändå "förstört" redan. Väldigt okonstruktivt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det så att ett snedsteg leder till nästa. Så svårt att ha den där balansen!!!!

   Radera
 2. Det beror nog på att vi sedan barnsben fått lära oss baklängeslogiken att man blir fet av fett och söt av socker. ;-)

  http://www.fettdieten.se

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

12 veckor med Itrim

Hur många burpees?

5 månader sedan min Gastric Bypass