Tugga = Lagra

En sak att tänka på om du jagar kilo är att inte småäta utan att hålla ditt tuggande till måltiderna. Kom ihåg 3 måltider plus nötmellisen. Det är måltiderna dvs det funkar inte att äta din mellis spritt över eftermiddagen utan detta ska ses som en måltid. Anledningen är att kroppens system och signaler är inställd på att när du tuggar betyder det att det finns energi att lagra.

Om du då småäter hela tiden dvs det kan ju vara att du inte äter större mängd mat men att du tuggar hela tiden så tror kroppen jippie nu kommer energi som jag kan lagra för senare användning. Kroppen fattar inte att du inte äter mer bara att du äter hela tiden vilket den gillar. Kroppens funktion är ju överlevnad och nu kan den lagra, lagra, lagra...

Så kom ihåg det när du är lite sugen - är det värt att tugga och lagra eller kan du vänta med att äta tills det är dags för din nästa måltid?

Kommentarer

 1. De är de där som är så svårt när det känns som man håller på att svälta ihjäl... :-) Jag börjar lära mig så smått och har til och med upptäckt att det går att vara hungrig en stund utan att man faller ner i koma eller nåt ännu värre..... Tack Tina för kloka rader.
  /Sussie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis man tror att man ska svälta ihjäl :-) Det är ju inte någon som dött av hunger (obs ej samma sak som svält..) men det är ju också då man gör flest dumheter eller blir sugen... Gäller att hitta sin balans mellan måltiderna dvs äta tillräckligt för att vara mätt tillräckligt länge men också att bli hungrig innan nästa måltid.

   Radera
 2. Ahhh, men hur är det med tuggummi tuggande då?? Jag har slutat röka och tuggar konstant (vanligt tuggummi).
  Får lite panik här....

  SvaraRadera
 3. Så tuggummituggande e mest dumt? Att lura kroppen att här kommer mat?

  SvaraRadera
 4. Kommentar till tuggummi - tyvärr så ger det fel signal till kroppen. Inte så att tuggummi innehåller mängder med energi men signal går lik förbaskat till kroppen/hjärnan att nu ska du lagar energi och då tar den det den kan. T.ex. har du då förhöjt blodsocker pga felaktig kost så kommer kroppen ta det extra och lagra till fett pga tuggandet. Obs grov förenkling utav processen men enklast att förklara så här :-)

  SvaraRadera
 5. Okej :( då blir det till att sluta med tuggummi också då.
  Nåja, har jag klarat att sluta röka så klarar jag ta mig sjutton vad som helst..
  Tack snälla för svaret :)
  //Sol

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet jag gillar också tuggummi men vad jag har börjat göra är att om jag är riktigt sugen så tuggar jag lite direkt efter lunchen. För jag gör det främst för att man får en fräsch smak i munnen.

   Klart du fixar det!!! Gäller bara att vara motiverad! Lycka till!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

12 veckor med Itrim

Hur många burpees?

5 månader sedan min Gastric Bypass