Jaha maten...

För att uppnå mitt långsiktiga mål till nästa år så var jag som skrivit mycket medveten om att jag behöver ändra min kost. Det vill säga istället för att äta med viktminskning i åtanke a la traditionellt ursäkta uttrycket kvinnotänk istället äta med träning i åtanke. Och där igenom faktiskt äta mig ner i vikt hur konstigt det konceptet än kan vara för en tjej att förstå (jag jobbar fortfarande med det). Ja jag vet att jag generaliserar men det är oftast kvinnor som vill viktminska och då lever på ett salladsblad och tränar mycket...

Nu har jag ju inte levt på salladsblad men jag har nog ätit för lite utifrån hur mycket jag tränar. Jag vill ju få mycket muskler (nej okej kanske inte bodybuilding precis) och en mindre kropp så att jag kan träna det jag vill. Det vill säga idag hindrar min kroppshydda mig för att rent tekniskt kunna utföra vissa övningar som jag vill kunna. Plus att muskler förbränner mer energi och tar mindre plats på kroppen - win win liksom!

En annan sak är ju att när jag åt tidigare så blev jag ju också mycket mer sugen på allt möjligt. Vilket gjorde att jag föll för frestelser titt som tätt alt var alltid lite småhungrig. Och detta tror jag är en vanlig kvinnofälla (ja jag fortsätter på temat...) och vad menar jag med det? Jo att kvinnor satsar på kolhydraterna dvs pasta eller sallad men glömmer bort att äta kyckling, kött, fisk i någon mängd. Eller en annan typisk tendens som jag sett - man sparar sig till godsakerna dvs jag är lite mindre middag så har jag "råd med" den där kakan...

Jag har nu förstått att utifrån min kroppsvikt och framför allt min träning (både mängd och typ av träning) så måste jag lassa på med mera proteiner. Detta för att bygga muskler och ge kroppen det den behöver i form utav bränsle. Har redan märkt på träningen att jag känner mig starkare på något vis. Det gjorde jag ju tidigare också men det är på ett annat vis. En annan skillnad är ju jeansen som jag bloggade om häromdagen och ytterligare en är att min mage är i perfekt balans (me love). Och jag hinner inte vara sugen på sötsaker för det är så mycket annat jag ska äta - ovanligt bekymmer :-)

Smygbörjade ju för två veckor sedan och för en vecka sedan satte jag igång på allvar så totalt är det 3 veckor jag ätit väldigt bra. Okej inte jättelänge men är oväntat motiverad och överraskad själv hur enkelt jag har tagit mig till detta kostschema. Känns som jag förberett mig hela detta året inför detta på något sätt. Låter kanske konstigt men nu har jag ju lärt mig vad som händer i kroppen och jag har tagit till mig den kunskapen. Men detta kostschemat är livslångt dvs ingen diet eller quick fix. Visserligen ändras min träning måste jag ju justera intaget också men jag kommer ändå göra samma aktiva kostval.

Vidare så får vi ju se resultaten av det hela om 12 veckor. Vad händer med min träning, med kroppen, med vikten? Och så får justeringar ske om det behövs men just nu är detta melodin och det jag behöver är att sjunga till den - that's it! Jag ska inte noja över en våg eller över mängden mat eller att andra tjejer äter mindre eller whatever. Jag ska bara se till att hålla mig till kostschemat och ge det en ärlig och långsiktig chans. No more quick fixes!

Så till den stående frågan som många tydligen vill ha ett svar på :-) Äter du forfarande enligt LCHF? Svaret är: Absolut och åter igen LCHF enligt vad som passar mig som individ. Det är fortfarande lågkolhydratskost för det är då jag mår som bäst. Hemmalagad mat från grunden så jag vet vad jag får i mig. Och jag är inte rädd för fett. Fortfarande kokosolja i frukostteet, steker i smör, fullfeta mejeriprodukter (men i mitt fall laktosfria pga min intolerans) vad det gäller keso exempelvis. Dock vräker jag inte i mig fett och har aldrig gjort. Så visst ifrågasätt min HF eller ska jag kalla det LCHQ eller vad det nu TINA :-)

Jag äter extra proteiner pga utav min träningsdos. Exempel är: ägg, kyckling, lax, nötfärs, torsk, skaldjur, kvarg, keso. Fokusen är just i mitt fall proteiner och det är det jag ska prioritera i alla läge. För att få i mig tillräckligt har jag också börjat med två doser proteinpulver (detta om någon är nyfiken). Annars hade jag fått äta torsk till frukost också... Och till detta äter jag en massa grönsaker i alla regnbågens färger samt potatis/ris/quinoa (lunch). Tränar jag på kvällen kan jag äta det sistnämnda då dvs träningen styr varenda måltid... Till detta tillkommer lite naturella nötter och bär.

Jag har exakt mängd som jag går efter baserat på min nuvarande vikt men tycker det är helt irrelevant att publicera exakt allt här. För detta är på det sättet jag ska äta som individ och träningsmängd medan för dig är det något helt annat. Därför blir det ju också mycket våg i början men nu börjar jag lära mig att det är så mycket kycklingfile eller nötfärsbiffar eller kokosfett eller keso. Så för varje dag går det lättare och lättare för då har jag det i ryggmärgen och i ögonmåttet.

Just nu ser en typisk dag ut:  06.00 1 kokt ägg (innan träning), 08.00 nötter (efter träning), 09.00 Omelett på 2 ägg och keso, te med kokosfett (på jobb), 12.00 Lunch på jobb (tex idag kycklingfile, hemmagjord cole slaw plus lite kvarg), kl 15.00 proteinpulver utblandat med vatten, 18.00 Middag hemma (tex idag hemmagjord fisksoppa plus lite kvarg)) och slutligen 21.00 proteinpulver utblandat med lite frusna bär, kvarg, loppfrö och lite vatten. Plus en massa vatten under dagen.

Utöver detta har jag 2 valfria måltider per vecka tex en pizza på fredag eller utemiddag med vin (fast jag tar nog hellre efterrätt...) eller en kaka eller brödfrukost eller vad det nu är som lockar denna veckan. Detta gör ju att det sociala funkar också plus att det psykiska suget får sig en liten kick. Dock är utmaning för mig att begränsa det till just två tillfälle. Och jag tror att detta blir min största utmaning faktiskt. Men jag är jäkligt motiverad att nå min dröm och då får jag se till att fixa det. Jag tror det vart det hela. Frågor på detta?

Kommentarer

 1. Det kommer du att fixa... heja heja Tina.. Roligt att höra hur resultatet blir efter 12 veckor tror det blir awesome ;)
  Sätter själv igång nu från oktober med min lilla kostplan. Som alltid innebär mer protein...Nu skall jag nå mitt mål och där är inte långt kvar... men det är focus som gäller här med...
  kram Cee

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Cee!!! Heja oss!!! Kram

   Radera
 2. Spännande! Är så lockad att få hjälp med att se över mitt matintag. Tror att jag äter för lite. Kör hårt!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det ska bli spännande! Gör det! I will :-)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

Två bröllop och en viktminskning