Fortsätt till huvudinnehåll

Något vi inte pratat om på länge

Igår reflekterade jag över en sak som inte diskuterats på ett tag i denna bloggen nämligen sockersug, nedräkning till sockerdagar, "uppräckning" av antal sockerfria månader etc. Anledningen är att igår var det ju den 28 sep och det är exakt 3 månader tills jag fyller år. Den dagen har jag satt upp som ett riktmärke för eventuell sockerdag. Detta betyder också att jag varit sockerfri i över 3 månader.

Tror inte jag kommer köra 5 dagar i sträck (eller 4 som det blev sist) och min prioritering kommer se annorlunda ut baserad på förra gångens lärdom. Men tror det blir lite tårta på min dag och dessert på nyår. Plus lite godis för the heck of it. Eller inte för vad sjutton vet jag som händer just det och vad jag känner för. Jag håller det öppet helt enkelt.

Det jag vet är följande:

För första gången i mitt liv har jag inget direkt sockersug och det har aldrig inträffat i mitt snart 39-åriga liv. Kommer ju ihåg hur jag knapprade sockerbitar, drack oboy med betoningen på oboy, käkade kalaspuffar och frysta kanelbullar, smögåt godis och choklad - allt jag kunde komma över i rasande tempo när jag var väldigt liten. Och det beteendet har jag alltid levt med.

Inte längre och det är himla skönt! Är övertygad om att det beror på min kostomläggning dvs mycket mindre kolisar och mer fett/protein. Och jag märker direkt när jag käkar något kolhydratstinnt att då kommer ett litet sug smygande. Men det är kanske knappa 5% utav hur det har varit tidigare och går över relativt snabbt.

Plus att jag faktiskt också jobbar mycket med mitt beteende och hur jag reagerar på olika situationer. Jag äter tex inte längre mina känslor och stress. Då använder jag träningen till utlopp och jag älskar det. Vidare så ja jag faller dit och käkar pizza eller pommes eller rostmackor eller chips någon gång. Men det är inte varje vecka och det är mycket jag undviker helt såsom socker, släta bullar, ostbågar, frukt, coca-cola, chokladmjölk mina sk triggers.

Men framför allt så älter jag inte längre när jag äter det utan jag get over it! Dvs ja jag åt då får jag står för det och sköta kosten bättre vid nästa dag. Varken mer eller mindre. Jag använder inte mig själv som en slagpåse för eventuella misstag för att just den dagen åt jag en rostad fullkornsmacka med ekologiskt Bregott och till det dricker jag vatten. Aldrig mer för det enda det leder till är att jag vill tröstäta och det är ju ett steg i rätt riktning - not.

Och jag sätter det i perspektiv. Tänk så jäkla långt jag har kommit!!! Innan var det vitt bröd med konstgjort margarin med sockersötad marmelad med varm chokladmjölk till. Och jag kunde äta 6 st mackor i ett nafs och ändå vara hungrig. Nu äter jag till 95% bra mat dvs rena produkter, närodlat, ekologiskt, bra fetter. Och till 5% så syndar jag enligt vad jag anser vara acceptabelt (dvs inget socker men kanske pommes). Detta är en av mitt livs största segrar och jag är jäkligt stolt över min prestation!

Jag säger till mig själv: Bra jobbat tjejen and keep it up!!!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Dag 70 - Förlängt abonnemang på Mamma Fitness

Idag förlängde jag mitt abonnemang på PT Online och Mamma Fitness Sweden. Har tänkt på det ett tag och pratat igenom med maken. Jag trivs ju så himla bra med träningspassen som Olga planerar till mig, receptbanken är suverän, jag får bra feedback/pepp plus jag behöver ha koll på kostintaget samt vikten (på ett lagom sätt). Sen att jag inte har kunnat hålla tassarna ifrån socker är ju en annan sak - då kan man ju inte skylla på någon annan att resultaten uteblir. Jag signade upp för 6 månader så då blir det till mitten på januari ungefär. Speciellt bra när jag kommer börja nytt jobb i slutet på juli för då brukar man ju ha svårt att behålla rutiner etc.

Kost: Gröna vågen...
Träning: Cykelpendling och promenad
Mentalt: Lite seg men glad. Börja kännas att man behöver semester :-)

Hur går jag vidare?

Funderat länge på hur jag ska ta mig närmre ett av mina mål för i år dvs det där med att komma i mina fina klänningar igen. Jag har ju kommit så otroligt långt sedan jag började på denna hälsoresan för snart 10 år sedan. Holy crap är det så länge sedan jag vägde in på över 125 pannor, inte tog mer än typ 200 steg per dag och åt skräpmat och socker varje dag!!! Jag är så stolt över hur jag förändrat mitt liv men det är ju en livslång uppgift. Och det känns som för varje år, månad, vecka och dag lär jag mig något om mig själv och hur min kropp samt knopp funkar. Plus att jag fortsätter bygga mitt facit för mig!

Körde ju tidigare i år Itrim Fokus för att komma igång med träning. Då det bestod av 3 inspirationsföreläsning och 9 PT Small Group tillfällen. Och träningen funkar ju strålande nu men fråga inte om armhävningarna och Ica-Klassikern bara... Nu är jag redo för nästa steg - att ta tag i maten. Eller snarare planeringen av min mat och portionsstorlekarna. Att äta lagom portioner, gö…

Poof drömjobbet is gone!

Igår blev hela mitt team inkallade till ett möte med chefen. Inget konstigt med det men några minuter senare vart det konstigt. Vårt team kommer att upplösas och arbetsuppgifterna flyttas till EMEA-teamet i Bryssel. Say whay??? Fattar ingenting just nu. Har gått från att ha häcken full och oroa mig över hur jag ska hinna med att leverera till alla deadlines till att nu ska jag lämna över mina arbetsuppgifter. Så nu ska tre av oss som är provanställda sluta, två konsulter får sluta på dagen och fyra som vart fast anställda ska få nya arbetsuppgifter. Vår sista arbetsdag blir den siste juni :-(

Känns väldigt märkligt och just nu känner jag mig mest tom, ledsen, deppig, nedstämd, orolig och nervös inför framtiden. Inte kunde jag väl tro att man startar ett team och satsar för fullt för att sedan stänga ner det cirka 6 månader senare. Trodde ju att jag skulle vara kvar på Securitas i åtminstone ett par år och inte som nu söka nytt jobb. Jättetråkigt eftersom jag lagt ner mycket tid och ut…