Tinas tips om kosten

Mitt mål nu under September och Oktober när S Utmaningen pågår är att skärpa till mina kostvanor. Jag har redan rätt så bra koll/rutiner och tänkte dela med mig utav mina tips här. Dock har jag fortfarande saker att jobba med som tex portionsstorlek och no chips are allowed. Så resan fortsätter för att nå mitt viktmål för året. Och har du några tips dela jättegärna med dig.
 
Innan jag delar med mig utav min tips vill jag bara klargöra vissa saker. Jag är av naturen bekväm utav mig framför allt när det gäller mat. Finns skäl till min hydda om vi säger så. Därför är min huvudregel - keep it simple annars blir det inte av. Kvittar hur god en maträtt är men ska det vara 111 ingredienser varav en ört ska hämtas från en bergstopp i Finland och jag ska använda en halv tesked utav resterande så ger jag upp.
 
Det vill säga det ska gå snabbt, vara enkelt, inte kosta skjortan, vara gott, jag ska bli mätt och kunna förbereda etc. Annars kvittar det hur goda intentioner jag har på måndagsmorgon - jag har gett upp innan tisdagkväll. Jag tror på att man ska hålla sig till ett koncept som går att använda i 99,9% av fallen för det är då man lyckas. Sen är det konceptet olika för varje individ men här kommer mitt!
 
Tinas kosttips

Tänk Skalman
Ät regelbundet ca var 3-4 timme och få in protein/fett/kolhydrater i varje mål. T.ex. 1 finncrisp med bregott och ett kokt skivat ägg eller kött med grönsaker och fet sås. När du äter regelbundet så vet kroppen efter ett tag att det kommer snart mer näring så det är okej att släppa en fetcell eller två. Likaså du slipper vara vrålhungrig (för vi vet alla vad man hinner trycka i sig på 5 sekunder vid de tillfällena) och blodsockret ligger jämt.

Tips: ställ mobilen som påminnelse, gör ett matschema (Tinas en vanlig dag = 07.30 mandlar, 9.00 frukost, 12.30 lunch, 16.30 mellis, 19.00 middag för att få in rutinen) och planera (läs nedan). Öva i början med att föra matdagbok i 2 veckor det hjälpte mig att bli mera medveten och nu sitter det i ryggraden.

Ät Rent och Enkelt
Dvs undvik onödiga kolhydrater och socker, ät mat med kvalite och bra fetter så blir du mätt längre och får i dig bra näring (tex Bregott, inga lightprodukter innehåller mycket socker som för min del triggar mitt sug plus att jag blir inte mätt sen ska man inte äta 2 kg sås bara för att det är en bra sås..), tänk på portionsstorleken, gör det inte märkvärdigt – varje dag kan inte vara a party in the mouth ibland ska man bara bli mätt and move on.

Var en Kamel
Drick mycket vatten ca 2-3L/dag dvs ha alltid en vattenkaraff i närheten. Dels fyller du magsäcken lite, ibland när man är sugen är man oftast törstig, bra för kroppen, huden och vid träning. Plus har jag läst någonstans att om man samlar på sig mycket vätska hjälper det att dricka vatten för då vet kroppen att ja det kommer så det är ok att utkvittera lite i andra ände. Obs inte 10 liter för att du tror du ska pinka ut 10 kg för då blir du bara vattenförgiftad...

Planera, planera, planera
För att få i sig rätt kost så måste man planera den. Jag tror just att denna punkten är orsaken till att jag själv gick upp mycket i vikt dvs man tar varje måltid som den kommer. Vilket innebär att man aldrig är förbered och måste lösa situationen i största hungerkris. Valet är alltid enkelt i en sådan situation - ge mig närmaste kebab, pizza, godispåse etc.

För att komma ifrån detta så planerar jag så mycket jag kan sen blir inte varje dag perfekt (se nästa punkt). Varje kväll så tar jag fram nästa dags måltider och lägger allt på en specifik hylla i kylskåpet alt ner i lunchväskan plus lägger fram mina "efter träningen mandlar". Då går det snabbt på morgonen för jag bara tjoffar ner allt i en påse och rusar till jobb. Då har jag frukost, lunch och mellis klart. På kvällen äter jag något enkelt alt dricker en proteinsmoothie som tar en minut att göra.

Tips: Ska jag äta ute så kollar jag alltid upp menyn innan för de flesta har ju det på sin hemsida och så bestämmer jag innan vad jag ska äta likaså byt ut potatisen mot sallad, jag har alltid proteinbars och nötter i alla mina väskor samt på jobb (obs överdosera ej på barsen just because you can), laga fler portioner och maträtter som går att frysa in, frusna grönsaker är min bästa vän och om du vill ha lite mer kalorikoll köp färdiga lågkalorisoppor även om du kanske inte har 100% koll på innehållet etc.

Gör medvetna val och var din egen bästa vän
Bli din bästa vän dvs var snäll mot dig själv. När någon kompis äter lite fel så är man där och tröstar och säger det fixar du nästa gång etc. Varför gör man inte så mot sig själv? Ja jag käkade för mycket chips i lördags. Vad ska jag göra? Få totalt psykbryt och älta i veckor? Nej blev det fel en gång, gör om och gör rätt men ält inte! För oftast när vi älter och misströstar då faller vi ett steg djupare  och käkar ännu mera chips eller vad sjutton det nu är för allt är ju ändå förstört.

Samtidigt förneka inte utan var ärlig mot dig själv för annars är det bara du som förlorar. Japp jag valde att äta detta så då får jag också ta konsekvenserna. Tex köra extra hårt på nästa träningspass, äta bättre nästa dag eller vad man nu förhandlar fram med sig själv.

Vidare hur ofta äter man inte bara upp allt på tallriken fast man är proppmätt? Bara för att det är upplagt. Där försöker jag bli mera medveten om vad jag faktiskt stoppar i mig. Man får lov att lämna mat även om det tar emot (japp ett verkligt i-landsproblem I know). Jag försöker tänka att hellre i soppåsen än på mitt arsle och då blir det enklare för mig i alla fall.

Likaså när jag tidigare skulle ändra mina kostval så var jag oerhört fokuserade på vad jag INTE fick äta. Till sist skulle jag vilja använda ordet manisk :-) Nu väljer jag istället att fokusera på vad jag "får" dvs vill äta. Jag tror den fokusen är nödvändig annars faller man dit. Inte sagt att den fokusen är 100 varje dag men som sagt i 99,9% av fallen funkar det.

Tips: Du vill undvika socker och väljer att inte äta efterrätter och nu är du bjuden på 3 rätters på restaurang. Be om att få byta ut till frukt eller i mitt fall bär så får du ju fortfarande vara med och leka men på dina villkor. Och jag skulle nog vilja säga att i de flesta fallen är det de andra som kommer vara avis på din fina tallrik och du mår mycket bättre efteråt. Fokus, fokus, fokus och val, val, val...

Har mera knep i fickan men de sparar vi till en annan dag. Vilka är dina tips och tricks?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass