Dag 4 - Följ schemat!

I PT Online-verktyget så planerar jag min mat dag för dag utifrån den matplan jag fått som grund dvs en typisk dag på kostschemat med frukost, mellanmål (3 st), lunch och middag. Där visas också "kalorigränsen" som jag utgå ifrån för att nå mitt personliga mål samt diagram med staplar utav protein, kolhydrater och fett. Det är sedan upp till mig att anpassa det utifrån min smak tex om jag hatar havregryn så ska jag ju inte äta havregrynsgröt. Då väljer jag något annat i receptbanken.

Jag kan även skapa egna recept eller lägga in ingrediens för ingrediens men för att göra det enklare för mig väljer jag just nu enbart ur recepten. Till exempel så bytte jag ut havremuffinsen mot omelett igår och då räknar verktyget/sajten om mitt kostintag. Så att det ska bli rätt kaloriintag för dagen samt rätt fördelning mellan proteiner, kolhydrater och fett. För jag tror knappast man pallar att käka samma mat dag ut och dag in i 95 dagar (så länge som jag signat upp) utan att tappa motivationen helt.

Likaså när jag inte hade röd lök hemma som ingick i gårdagens räkmackerecept så skippade jag den. Eller att jag såg att jag fick för lite kolisar i mig så la jag till en skiva rågbröd till. Eller dagens laxrecept som det stod - servera med ris. Ja men jag har ju en hel låda i kylen fylld med kokt mathavre så då byter jag ut det i kostplanen. Finns en "matkalkylator" som räknar ut mängden som ska ersättas tex 40 gram ris blir x gram mathavre. Frihet under ansvar kallar jag det.

Det är även upp till mig att se till att jag får i mig mängden mat lagom utspritt under dagen. Eller som när vi hade gäster i torsdags. Då sparade jag en mellis till efterrätt så kunde jag också vara med under middagen utan att känna att "varför får inte jag". Perfekt! Eller att tajma maten till min träning. Igår drack jag en hallonsmoothie istället för att käka gröt till frukost. Gillar inte att ha för mycket mat i magen innan jag ska studsa. Men det blev för lite mat så mot slutet av passet så tappade jag energin. Därför la jag till ett kokt ägg imorse och det blev mycket bättre.

Så ja jag får jättebra hjälp utav alla features på PT Online men det är ju upp till mig att anpassa och se till att jag följer det. Det kan ingen annan göra åt mig. Det tar tid, det gäller att planera, maten måste förberedas och lagas! Därför gäller det verkligen att vara motiverad för det är inget " här har du 12 veckors recept som du ska följa punkt för punkt a la Allers". Och visst det kan jag göra på egen hand men det jag vill ha är att någon annan lägger upp grunden, kollar av mig, någon jag kan ställa frågor till samt ger feedback. Därav mitt val att köpa tjänsten.

Summering dag 4
Kost: Testade ett nytt recept på lax (gott) och gjorde 4 portioner så lunchen är fixad i några dagar till. Imorgon blir det ett nytt recept på kycklinggryta.
Träning: Tabata i Lomma (65 min) plus cykling dit och hem (45 min).
Steg: Jäkla stegräknare la av idag också - trodde den funkade men inte. Jaja det var skönt i solstolen också :-)
Mentalt: Sötsugen som tusan men det går bra för att jag är motiverad. Plus att det är bara maken och jag hemma så inga påskägg att frestas av.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass