Det där med att cykla...

En gång är ju ingen gång och två gånger är en vana eller hur säger man? Jag har en talang att kasta mig in i saker och planerar järnet för att sedan kanske inte ha det bästa tålamodet att see it through så att säga... Därför har jag lovat mig själv att det här med att cykla till jobb det är inget mål i sig dvs jag ska cykla X antal ggr till jobb för alltid!

Vet också att tidigare har jag gett upp vissa projekt när det regnat, varit för varmt, för jobbigt, för mycket flugor, för mycket pollen, ingen lust, för stressad, för trött eller vad nu ursäkten har varit. Därför har jag bestämt mig det här med cykling till jobb är en kulig grej med bra träning som vi får se vart det slutar. Skönt med frisk luft, bra ben- och hjärtträning som skonar hälen, härdar kroppen inför nästa sommars äventyr är ju bara good shit!!! Ingen press, ingen stress utan jag bara leker lite :-)

Vet ju redan också att jag kommer aldrig kunna hålla - jag ska minsann cykla till jobb varje dag i ur och skur hädanefter. Det blir ju gärna sådana mål - speciellt i januari och efter semestern av någon anledning :-) Exempelvis imorgon ska jag ta bilen för jag ska storhandla innan kettlebellspasset dvs en sådan dag det inte funkar med cyklen av olika anledningar. Men ingen stress eller dåligt samvete för det utan jag bara anpassar mig.

Nya vanor och rutiner är svåra - man får liksom omprogrammera både sig själv och allt det runt om. Man upptäcker att vissa rutiner måste ändras om den nya vanan ska hålla. Nä inte att se problemen med den nya vanan utan mer möjligheter och lösningar är det som gäller annars blir det aldrig en vana som stannar eller hur? Lite som när jag tränade på gym varje morgon förra året då fick ju "göra sig fin" rutinerna ändras med packning av dagens outfit kvällen innan och att ha sminkförrådet i träningsväskan...

Till exempel har jag redan upptäckt följande efter 1½ dags cyklande till och från jobb:

 • Glöm den där ögonbrynspenna på morgonen för den sitter ändå inte kvar när du kommer fram. Lösning: ska köpa en till idag för den börjar ändå ta slut och ha en på jobb och en hemma.
 • Svettas gör jag speciellt till jobb för det är liksom en smygande (och ibland inte så smygande) backe halvvägs och sedan ända fram till jobb... Lösning: japp jag kör med annan bh och träningslinne (sedan kanske jag får ny nytta av alla mina löpartröjor...), tvättar av mig på jobb, tagit med handduk, deo och parfymen (dvs dubbla uppsättning stationerad i lådan) samt ha med det som ska på överkroppen till jobb men känner ändå mig lite sådär :-) Alternativ lösning: just nu är det sommarschema på Itrim men vissa morgnar öppnar de 07.00. Så planen är att på fredag så cyklar jag i träningsoutfiten, tränar på Itrim och duschar där. Knappt 5 minuters gångväg till jobb och i tid för min frukostshake - voila! Och när jag vet höstens öppettider kan jag kanske göra detta oftare.
 • Att cykla i tajt jeanskjol som får till sist dras upp till midjan (tur jag hade leggings under...). Lösning: får tänka till på klädfronten och vad som är cykelbart eller inte.
 • Ytterkläder - hmm kanske behöver en annan jacka eller något material som andas mer och vid regn? Lösning: det löser vi lite senare i augusti när vi ser om detta blir mer långvarigt än första arbetsveckan efter semestern...
 • Min attityd har ändrats de senaste åren från yikes det regnar det går ju inte att cykla, gå eller whatever till äsch lite vatten har inte skadat någon dvs frisyren och sminket går att fixa till och jag torkar... Bra där Jensen!
 • När vi ändå är inne på frisyr - man kanske borde ha cykelhjälm speciellt sedan när alla andra ska trängas med en på vägarna dvs just nu är det ju rätt lugnt att cykla men sen när alla kommer tillbaka från semestern? Plus väldigt glad jag börjar nu så jag själv kan lära mig cykelvägen, var är bulorna/hålorna, var är det dold sikt, var ska jag cykla. Behöver liksom öva mitt egna trafikvett och vanor :-) Lösning: Öva, öva, öva och om jag cyklar i slutet på augusti så ska jag investera i en bra hjälm (ja jag vet borde ha den nu...)
 • Glasögon och cykling = ny upptäckt... Jisses vad man måste putsa dem pga av bugs och allt. Lösning: ja putsa då!
 • Tiden på morgonen måste omarrangeras. Fråga maken Jensen men för mig gäller varje minut och sekund på morgonen. Ju längre jag kan ligga och dra mig desto bättre. Nu tar det ju inte 10 minuter att köra längre utan snarare nästan 30 min på cykel. Lösning: Jaja sötesbröddagarna är över och detta kanske gör att jag kommer bättre i säng på kvällen...
 • Vad skönt det är med frisk luft! Har visserligen fått smak för det redan under mina stegjakter. Och skönt att känna benen och hjärtat jobba samtidigt som hälen skonas - obs måste dock tänka på landningar med foten så det inte blir för häftigt har nämligen märkt att det är alltid vänster fot/ben jag sätter ner vid tex rödljus. Plus att svansen samarbetar och ja rumpan känns men lite mindre och mindre. Lösning: Inget issue utan keep going :-)
 • Farhågor och tankar som snurrar :-( Kommer jag verkligen hålla ut? Kommer jag cykla när det ösregnar på morgonen eller blåser orkan? Vad händer när det blir riktigt kallt? När det kommer pollen? Lösning: hallå Jensen tänk nu inte hundra år framåt - en dag i sänder! Och om jag bara cyklar två gånger är det fler än ingen. Heja mig och strunta i dessa dumheterna!!! Tänk på hur skönt det är, tänk på miljön och ekonomin, tänk på hur stark du kommer bli, tänk på den extra skjutsen i viktminskningen, tänk nästa sommar när du kommer vara en cykelgudinna!!!

Så dagens tips: fokusera på att hitta lösningar och anpassa dig men glöm inte att hitta glädjen och det positiva i din nya vana för annars säger du snart hejdå till den!

Kommentarer

 1. Bra jobbat! Man vänjer sig, man lär sig, man hittar lösningar. Jag har alltid som första alternativ att cykla till jobbet, sen kan det hända att jag tar bilen eller bussen om det behövs av praktiska skäl men jag cyklar flera dagar i veckan året om. Jag cyklar oftast i funktionskläder och har investerat i ett par extremt fula men väldigt bra vintertights just för att vädret inte ska sätta käppar i hjulet.

  Och du - ja, skaffa en cykelhjälm oavsett om du tänker jobbpendla eller bara cykla till gymmet. Det är en billig livförsäkring!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag måste nog tänka till på outfitssidan ordentligt har jag insett. Jopp hjälm är på väg!!!

   Radera
 2. Hej du. Viktigaste sakerna är att du tar på dig en cykelhjälm och reflexväst. Ett par gummistövlar till regnstället och varma vantar som stänger ut fartvinden på hösten och vintern.

  Kramisar! cykel Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp väst har jag redan och hjälm kommer. Viktigt med säkerheten! Perfekta tips - tack Anna!

   Radera
 3. Bra inställning tycker jag. Tror verkligen det är den rätta när det kommer till att cykla till jobbet samt även annan motion som man gör som extra. Tänk all den extra motion du nu får genom att cykla när du känner för det.

  Och ja var rädd om dig och köp en cykelhjälm!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp hjälm ska införskaffas och tror jag har hittat en på Stadium

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass