Mat är underbart gott!

Alltså något har verkligen hänt med mina smaklökar detta året eller kanske snarare inställning till mat. Och kanske de där 12 veckorna på nästan enbart matersättningar flippade om kopplingarna så min hjärna lärde sig att uppskatta the real thing :-) Plus att jag gjorde ett medvetet val - matlagning är min hobby punkt slut.

Numera tycker jag att varenda maträtt jag äter är det godaste jag ätit. Maken börjar bli lite trött på mig för efter varje tugga kommer det - åh detta är så gott, god mat detta, så gott, världens godaste... Men även han säger att mina matkonster är på en ny nivå och han uppskattar verkligen också min nya hobby :-)

Och till exempel igår när jag åt grillade kycklingrester för tredje dagen på raken med sallad, rödbetor och chipotlesås till lunch så ojade jag mig för mina kollegor att detta är så gott. Och jag menar det verkligen!!! Tidigare så uppskattade jag inte "rena smaker" eller nya smakkombinationer. Nej jag är en sådan person som alltid beställde samma maträtt som de senaste 20 år sedan.

Nu är jag nyfiken och vill lära mig mer! Visst jag har inte ändrats totalt men tidigare var jag extremt kräsen (fråga min mor) och nu kan jag väl klassificeras som lite kräsen. Dock smakade jag haggis glöm inte det!!! Och nu kastar mig in i nya maträtter för att testa om jag tycker om det vilket jag gör i 99,99% av fallen :-) Fast jag har också kommit fram till att jag måste varierar min mat så jag inte tröttnar och faller tillbaka i samma spår.

Till exempel nya grönsaker i salladen, kryddorna som står och häckar i skåpen används plötsligt eller nya såser gjorda på turkisk yoghurt där jag vågar slänga i lite allt möjligt med förvånat goda resultat. Eller att jag inte längre pillar bort saker som jag fått för mig att jag inte tycker om tex tomat. Okej jag har fortfarande lite svårt för att äta enbart tomat men nu är den med lite varstans.

En annan faktor som jag bloggat om tidigare är att om jag planerar min mat så får man in mycket på kalorikvoten. Oj kan jag äta så här mycket om jag väljer lax med sallad jämfört med korv med bröd... Dock känner jag mig inte så kvinnlig vad det gäller portionsstorlekar :-( Eftersom det inte är något småätande mellan målen utav diverse sockerbaserade produkter så är jag ju verkligen hungrig när det är dags. Portionerna är därefter och jag äter som en hel karl :-)

Ett annat scenario som min hobby har visat resultat är på vårt matkonto. Aldrig har vi spenderat så lite på mat som detta året samtidigt som vi ätit så gott och så nyttigt. För det första så numera kastas det nästan ingenting i soporna dvs Tina trodde att hon skulle laga eller äta diverse saker som sedan glömdes bort i kylskåpet till förmån för Burger King.

Nä nu slösas inget och uppfinningsrikedomen att hitta på nya varianter på kylskåpets, frysens och skafferiets innehåll är stor och faktiskt en spännande utmaning. I like it och gott blir det! Matinköpen planeras också på ett annat sätt och nä jag köper inte bara för att det står i hyllan. Nu så är tanken - vad kan jag laga, kommer vi äta det den närmaste tiden, vad har jag hemma? Vilket gör att många spontanköp inte sker alls.

En annan bidragande faktor är att vi äter mindre hämtmat eller ute på restaurang och jag har oftast lunch med. Då springer det inte i väg så mycket pengar. Sedan självklart äter vi ute för vi gillar att göra det. Fast nu för tiden väljer vi nog lite andra restauranger med bra matval för bloggerskan samt att det blir inte tre-rätters... Och vet ni vad mat är helt enkelt underbart gott!!!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass