Hur rörlig är du?

Jag ser till att värma upp ordentligt inför varje pass och jag stretchar efter också. Plus att oftast har jag någon rörlighetsövning med under pass - oftast kvastskaftet. Jag behöver nämligen öka min rörlighet i hela kroppen då jag under typ 98% av mitt liv inte tränat utan bara suttit stilla. Så både överkropp och underkropp ligger i fokus hos mig. Och jag har märkt stor skillnad plus att jag tycker det är otroligt skönt efteråt.

Varför ska man träna på sin rörlighet? Jo för att behålla eller öka smidigheten och ledrörligheten i kroppen.  Man ska inte hindras i sin vardag utan man ska kunna använda kroppen som den är designade. Hur rörlig man är beror på många olika saker - vissa kan vi påverka (musklernas smidighet), andra inte (skelettets utseende). Vid allmän smidighetsträning så är flera muskler och leder inblandade i varje övning. Exempel är yoga. Vid specifik töjning så är det en muskel i taget som rörlighetstränas tex vid stretch.

När kroppen åldras minskar vanligen rörligheten men framför allt pga utav inaktivitet och att man kanske nöjer sig med mindre rörlighet. Men det är viktigt oavsett ålder att rörlighetsträna för det minskar risken för snedbelastning av kroppens leder, liksom spänningsrelaterade problem som spänningsvärk eller ryggont. Plus man får bättre hållning och mindre risk för nervinklämning.

Olika rörligheter som jag bör ha koll på inför tentan är:

 • Aktiv rörlighet är den maximala rörelsen som man kan åstadkomma i en led enbart med hjälp av den egna muskulaturen över leden står det i kurspärmen. 
 • Passiv är istället när man tar hjälp av yttre hjälpmedel för att åstadkomma maximal rörlighet tex en bänk eller en träningskompis. 
 • Normal rörlighet är ett statistiskt medelvärde för befolkningen och säger egentligen inget. Enkelt uttryckt kan man säga det som kroppen och lederna ska kunna göra.
 • Överrörlighet är att man kan röra lederna mer än vad man egentligen ska. Verkar vara att kvinnor är mer drabbade än män. Kan ge problem framför allt mellan olika segment i ryggraden. För en överrörlig person är det viktigt att ha god muskelstyrka för att undvika problem.

Hur ofta ska man träna rörlighet då? Rekommendationen är 2-4 gånger per vecka eller faktiskt ännu hellre varje dag. Och när man tex stretchar så ska det strama men det ska inte vara smärta och du ska hålla ytterläget i stretchen 15-30 sekunder. Helst ska kroppen vara varm. Dock finns det inga bevis på att träningsvärk minskar för att man stretchar men oftast känner man sig mjukare efteråt i kroppen och återhämtningen kan förbättras.

Några förkortningar att hålla koll på är: KAT, PNF, INF

Kommentarer

 1. Jag skall bli rörligare, på måndag börjar jag på bikramyoga, röra mig i värme är förmodligen min grej ;)!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh du måste berätta hur det är för jag är så nyfiken.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

12 veckor med Itrim

Hur många burpees?

5 månader sedan min Gastric Bypass