Graviditetsträning

Vi avslutar dagen med lite tentaplugg om graviditetsträning. Inom detta området kommer jag ju aldrig bli någon expert efter som jag själv inte gått igenom eller kommer gå igenom en graviditet. Men på träningsinstruktörsutbildningen så finns ett kort avsnitt som behandlar detta. Därför gäller det ju att läsa på lite så man hänger med...

Varje graviditet är unik i sig och olika kvinnor orkar olika mycket vid olika tillfällen. Rent generellt så är den fysisk kapaciteten som störst under 2:a trimestern och då kan kvinnan känna sig oövervinnerlig. Medan första och tredje så sjunker kapaciteten och man kan känna sig trött. Likaså under första kan man vara illamående medan den sista så kan man känna sig stor och tung. Dock finns en mängd positiva effekter utav träning under graviditet.

Dessa kan vara: minskad spänning, bättre cirkulation, bättre funktion i tarmar och mage, ökad känsla av välbefinnande, bättre sömn, mindre risk för ryggont, lättare och snabbare förlossning plus snabbare återhämtning. Dock blir inte barnet friskare för att man rör sig under graviditeten. Sen åter igen är varje graviditet olik och vissa har tex foglossningar som gör att aktivitet inte är så lätt. Medan andra har aldrig mått så bra som när de är gravid.

Åter igen viktigt att känna efter vad som funkar för en själv men graviditet är ingen sjukdom och det är inte farligt att träna. Dock kan ju stormen av hormoner påverka kroppen känslomässigt men även fysiskt. En annan förändring är att mängden blod i kroppen ökar och framför allt plasman. Detta tunnar ju ut blodet och blodvärdena kan försämras. Därför får vissa äta järntabletter. Apropå näring - ni vet det där att äta för två? So not true! Ens energibehov ökar bara med 300 kalorier ca en extra frukost. Så sorry tjejer men det är ingen ursäkt att äta allt man kommer över :-)

Under graviditeten är inte pulsen en så bra måttstock under träning. Detta för att man får högre vilopuls samt att arbetspulsen kan variera mycket. Man ska också vara försiktig med snabba riktningsförändringar, springa på ojämna underlag och sidledsförflyttningar då relaxin ökar rörligheten lederna i kroppen detta för att tex göra ligamenten mer elastiska runt bäckenet inför förlossningen.

Målet med träningen under graviditeten är ju oftast att bibehålla sin fysiska kapacitet och inte att förbättra. Fortsätt med det du mår bra av men du kanske inte ska börja med bergsklättring just när du är gravid. Någon form av body & mindträning kan vara bra för att slappna av och andas. Ett annat tips är att träna de posturala muskler tex för att stärka ryggen. Undvik längre tids stillastående, ryggliggande övningar mot slutet och magliggande övningar när magen börjar puta. Träningen bör vara på (lätt) ansträngande nivå beroende på din vana. Du ska helt enkelt lyssna på kroppen och anpassa din träning men sluta inte träna. Rådfråga din läkare/barnmorska om du är osäker.

Efter graviditeten så bör man ta det lugnt i ca 6-8 veckor så kroppen får återhämta sig. Dock kan träning av bäckenbottens muskler och kortare promenader vara att rekommendera. Vänta helt enkelt till efterkontrollen och få ett go ahead för annan träning. Ytterligare ett tips kan vara att amma innan motionspasset så att du inte har någon mjölksyra i bröstmjölken. Målet med träningen bör vara att hjälpa kroppen att återhämta sig och samtidigt öka orken. Målet ska alltså inte vara att se ut som Victoria Beckham två sekunder efter förlossningen...

Åter igen vi är individer så du känner efter vad som funkar för dig. Finns mängder av hemsidor, bloggar, PTs m.m. med just detta som inriktning och alla verkar ha sin filosofi. I kurslitteraturen vart det även en massa andra saker uppräknade men nu är denna trött i ögonen och tänker gå och lägga sig. Ses imorgon!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur många burpees?

12 veckor med Itrim

5 månader sedan min Gastric Bypass